Ухвала
від 17.07.2014 по справі 910/9030/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 910/9030/13 17.07.14

За позовом ОСОБА_1

до 1. товариства з обмеженою відповідальністю «ГОЛДЕНБРІДЖ»

2. товариства з обмеженою відповідальністю «ВУВРАНТЕС»

3. товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕСТАРОССА»

4. корпорації АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А. (AZURE GROUP HOLDING S.A.)

5. Головного управління юстиції у м. Києві

про визнання права власності, визнання недійсними договорів, визнання недійсними протоколів, зобов'язання вчинити дії

Суддя Ковтун С.А.

Представники учасників процесу: не з'явились

Обставини справи:

До господарського суду міста Києва звернувся з позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «ГОЛДЕНБРІДЖ» (відповідача-1), товариства з обмеженою відповідальністю «ВУВРАНТЕС» (відповідача-2), товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕСТАРОССА» (відповідача-3), корпорації АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А. (AZURE GROUP HOLDING S.A.) (відповідача-4) та Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації (відповідача-5) про:

- визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «ГОЛДЕНБРІДЖ» від 08.02.2013р. № 429, укладеного між ОСОБА_1 та корпорацією АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А. (AZURE GROUP HOLDING S.A.);

- визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «ВУВРАНТЕС» від 08.02.2013р. № 427, укладеного між ОСОБА_1 та корпорацією АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А. (AZURE GROUP HOLDING S.A.);

- визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕСТАРОССА» від 25.01.2013р. № 219, укладеного між ОСОБА_1 та корпорацією АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А. (AZURE GROUP HOLDING S.A.);

- визнання недійсним протоколу загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю «ГОЛДЕНБРІДЖ» № 3/2013 від 15.02.2013 р.;

- визнання недійсним протоколу загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю «ВУВРАНТЕС» № 3/2013 від 14.02.2013 р.;

- визнання недійсним протоколу загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕСТАРОССА» № 1/2013 від 15.02.2013 р.;

- зобов'язання Шевченківську районну в місті Києві державну адміністрацію привести у відповідність записи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо товариства з обмеженою відповідальністю «ГОЛДЕНБРІДЖ», товариства з обмеженою відповідальністю «ВУВРАНТЕС» та товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕСТАРОССА».

Ухвалою суду від 18.05.2013 порушено провадження у справі № 910/9030/13.

У судовому засіданні 04.07.2013 позивачем подано заяву про заміну Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації на Головне управління юстиції у м. Києві.

Обґрунтовуючи свою заяву представник позивача подав лист № 22007/0/11-13/1 від 03.07.2013 Головного управління юстиції у м. Києві, згідно з яким з 01.07.2013 функції відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців здійснює реєстраційна служба Головного управління юстиції у м. Києві.

Ухвалою суду від 04.07.2013 замінено Шевченківську районну в місті Києві державну адміністрацію на Головне управління юстиції у м. Києві.

До початку розгляду справи по суті позивачем подано заяву про зміну предмет позову, відповідно до якої позивачем, крім попередніх, пред'явлені наступні позовні вимоги:

- визнати за позивачем право власності на квартиру АДРЕСА_1;

- визнати за позивачем право власності на квартиру АДРЕСА_2;

- визнати за позивачем право власності на земельні ділянки загальною площею 13,3 га, які знаходяться за адресою: с. Іванковичі Васильківського району Київської області;

- визнати позивача власником 100% статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю «ГОЛДЕНБРІДЖ» (01001, м. Київ, вул. Софіївська, 6, код ЄДРПОУ 36175046), товариства з обмеженою відповідальністю «ВУВРАНТЕС» (01001, м. Київ, вул. Софіївська, 6, код ЄДРПОУ 36469132) та товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕСТАРОССА» (01001, м. Київ, вул. Софіївська, 6, код ЄДРПОУ 38319888).

Оскільки розгляд справи по суті судом не розпочато і підстави позову вищевказаних позовних вимог не змінено, заяву прийнято судом до розгляду.

Позовні вимоги мотивовані наступними обставинами.

ОСОБА_1, громадянин Ірландії, був єдиним засновником та учасником ТОВ «ГОЛДЕНБРІДЖ», ТОВ «ВУВРАНТЕС» і ТОВ «ТЕСТАРОССА».

Під час ознайомлення у квітні 2013 року з реєстраційними справами вказаних товариств позивач дізнався, що майно, яке належало йому на праві власності (квартири в м. Києві: АДРЕСА_1, і АДРЕСА_2, та земельні ділянки загальною площею 13,3 га) від його імені представником внесені були до статутних капіталів вищевказаних товариств, а в подальшому частки позивача в даних товариствах були продані корпорації АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А. (AZURE GROUP HOLDING S.A.).

Зокрема, квартира АДРЕСА_1, яка перебувала у власності ОСОБА_1, на підставі акту приймання - передачі права власності на нерухоме майно була внесена в якості вкладу до статутного капіталу ТОВ «ГОЛДЕНБРІДЖ». В подальшому представник позивача ОСОБА_4 (який діяв на підставі довіреності від 30.09.12 № 6041,6042), без його відома уклав договір купівлі - продажу корпоративних прав ТОВ «ГОЛДЕНБРІДЖ», які були продані корпорації АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А., після чого до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено зміни, за якими ОСОБА_1 виведено з числа учасників товариств, а замість нього в число засновників введено корпорацію АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А..

Земельні ділянки загальною площею 13,3 га, які знаходяться за адресою: с. Іванковичі Васильківського району Київської області, що перебували у власності ОСОБА_1, на підставі акту приймання - передачі земельних ділянок в якості внеску передані до ТОВ «ВУВРАНТЕС». В подальшому цей же представник позивача (діяв на підставі довіреності від 30.09.12 № 6041,6042) без його відома уклав договір купівлі - продажу корпоративних прав ТОВ «ВУВРАНТЕС», які були продані корпорації АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А., після чого до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено зміни, за якими ОСОБА_1 виведено з числа учасників товариств, а замість нього в число засновників введено Корпорацію АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А..

Квартира АДРЕСА_2, яка перебувала у власності ОСОБА_1, на підставі акту приймання - передачі права власності на нерухоме майно була внесена в якості вкладу до статутного капіталу TOB «ТЕСТАРОССА». В подальшому також ОСОБА_4 (діяв на підставі довіреності від 30.09.12 № 6041,6042) без відома позивача укладено договір купівлі - продажу корпоративних прав ТОВ «ТЕСТАРОССА», які були продані корпорації АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А., після чого до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено зміни, за якими ОСОБА_1 виведено з числа учасників товариств, а замість нього в число засновників введено корпорацію АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А..

Обґрунтовуючи незаконність даних дій позивач постилається на те, що ОСОБА_4, укладаючи договори купівлі-продажу як представник позивача, діяв у власних інтересах, оскільки він є директором корпорації АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А.. Тому продаж корпоративних прав ОСОБА_1 в товариствах і в подальшому виведення його з числа учасників здійснено поза його волею і з грубим порушенням його прав і вимог закону з метою заволодіння його майном (двома квартирами та земельними ділянками).

У зв'язку з неявкою в судове засідання представників учасників процесу ухвалою суду від 12.12.2013 розгляд справи відкладено до 17.07.2014.

Оскільки корпорація АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А. (відповідач-4) зареєстрована в Офісі Реєстратора Корпорацій Маршаллових Островів, суд звернувся з відповідним дорученням до Міністерства юстиції України.

У зв'язку зі зверненням з дорученням про надання правової допомоги, провадження у справі зупинено до 17.07.2014 на підставі ч. 1 ст. 79 ГПК України.

Ухвалою суду від 17.07.2014 провадження у справі поновлено.

Станом на 17.07.2014 докази вручення процесуальних документів корпорації АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А. (відповідачу-4) відсутні.

У судове засідання 17.07.2014 представник позивача не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Вирішуючи можливість подальшого розгляду справи суд виходить за наступного. Метою господарського судочинства є вирішення господарських спорів, які ґрунтуються та засновані на майновій діяльності та особистих відносинах їх учасників, тобто носять приватноправовий характер. Саме даним приватноправовим характером учасників спору зумовлені підстави порушення господарської справи - виключно за ініціативою особи, яка вважає за необхідне відновити свої порушені права чи охоронювані законом інтереси. Способом виявлення даної ініціативи є подання такого процесуального документу як позовна заява. Виключенням з даного правила є звернення з позовом до суду прокурора з метою захисту інтересів держави.

Участь у судових засіданнях є правом сторони. Однак, виходячи з обов'язку, покладеного на сторону законом (ч. 3 ст. 22 ГПК України) щодо вжиття заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи, та з того порядку виникнення судової справи, який пов'язаний виключно з волевиявленням позивача, на останнього, як на зацікавлену особу, покладено обов'язок забезпечення свого представника у судових засіданнях. Виконання даного обов'язку є свідченням виконання обов'язку щодо вжиття заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження обставин справи, який є його елементом.

Самоусунення позивача від даного обов'язку, або виконання таким чином, який не забезпечує явку представника позивача у судове засідання, має наслідком залишення позову без розгляду на підставі п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України.

Оскільки клопотання про розгляд справи без участі представника позивача до суду не надходило, суд вважає за можливе залишити позов без розгляду на підставі п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судовий збір покладається на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 81 п. 5 ч. 1, 86 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов залишити без розгляду.

Суддя С. А. Ковтун

Дата ухвалення рішення17.07.2014
Оприлюднено05.08.2014
Номер документу40022930
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/9030/13

Ухвала від 17.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 17.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 18.05.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні