Рішення
від 05.08.2014 по справі 923/860/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 серпня 2014 р. Справа № 923/860/14

Господарський суд Херсонської області у складі судді Ємленінової З.І. при секретарі Бєловій О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом державної акціонерної компанії "Ліки України" м. Київ

до комунального підприємства "Центральна районна аптека № 20" м. Цюрупинськ Херсонської області

про стягнення 10336грн. 70 коп.

за участю представників сторін:

від позивача - не прибули

від відповідача - не прибули

Державна акціонерна компанія "Ліки України" (позивач по справі) звернулася з позовом про стягнення з комунального підприємства "Центральна районна аптека № 20" (відповідач) 8573грн. 98 коп. основного боргу, 599грн. 48 коп. пені, 768грн. 84 коп. - 3% річних, 394грн. 40 коп. втрат від інфляції, посилаючись на невиконання відповідачем обов'язків по своєчасних розрахунках за договором поставки лікарських засобів №424-НП від 01.09.2009року.

Відповідач своїм правом на судовий захист не скористався. В засідання суду в третій раз не з'явився і відзив на позов та витребувані судом документи не надав.

Ухвала від 22.07.2014року, як і попередні ухвали від 17.06.2014року та від 03.07.2014року про порушення провадження у справі та про відкладення розгляду справи, які надіслані відповідачу за зазначеною у позовній заяві адресою, яка відповідає адресі, зазначеній у витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 25.07.2014року, повернулись до суду з відміткою пошти «за закінченням терміну зберігання» та «не працює».

Однак, згідно з ст. 64 ГПК України ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі, як і ухвала про відкладення розгляду справи, вручені їм належним чином.

Таким чином, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі від 17.06.2014року, як і ухвали від 03.07.2014року та від 22.07.2014року вручені відповідачу належним чином.

Будь-яких письмових заяв і клопотань на день розгляду справи від відповідача щодо відкладення розгляду справи до суду не надійшло. Подальше ж відкладення розгляду справи призведе до затягування судового процесу і є порушенням приписів статті 22 ГПК України, зокрема, стосовно обов'язку сторін добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони.

Позивачем надіслано до суду клопотання про відкладення розгляду справи з посиланням на те, що ним подано запит про надання витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо державної реєстрації відповідача, відповідь на який станом на день вирішення спору не отримано.

Зазначене клопотання судом відхиляється, оскільки на запит суду було отримано зазначений витяг із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 25.07.2014року.

За таких підстав, відповідно до статті 75 ГПК України суд вважає можливим розглянути справу без участі представників позивача та відповідача, за наявними в ній доказами, яких достатньо для вирішення спору по суті, оскільки подальше відкладення розгляду справи спричинить порушення строку вирішення спору, що є недопустимим.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані до справи докази, суд -

в с т а н о в и в:

Між державною акціонерною компанією "Ліки України" (позивач) та комунальним підприємством "Центральна районна аптека № 20"(відповідач) 01.09.2009року укладено договір поставки №424-НП згідно з яким позивач в передбачені договором строки зобов'язався поставити відповідачу лікарські засоби (далі - медпродукцію), а відповідач зобов'язався прийняти цю продукцію і оплатити її на передбачених договором умовах.

Частиною 1 статті 193 ГК України встановлено обов'язок суб'єктів господарювання та інших учасників господарських відносин виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні вимоги щодо виконання зобов'язання закріплені і в статті 526 ЦК України.

Відповідно до частини 2 статті 712 ЦК України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає з характеру відносин сторін.

Частиною 1 статті 692 ЦК України передбачено, що покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший порядок оплати товару.

Відповідно до пункту 1.1 договору поставки позивач зобов'язується поставити, а відповідач прийняти та оплатити лікарські засоби в кількості, асортименті і по цінах згідно погоджених накладних, що є невід'ємною частиною договору.

Матеріалами справи підтверджується, що відповідно до умов договору поставки від 01.09.2009року позивач за видатковими накладними від 06.04.2011року №37981, 37982, 37985 передав відповідачу, через його представника Костіну Г.В., яка діяла на підставі довіреності №18 від 07.04..2011року, лікарські засоби на загальну суму 8573грн.98коп.

Відповідно до ст.. 692 ЦК України, пунктів 4.1, 4.4 договору поставки від 01.09.2009року відповідач зобов'язаний здійснити розрахунки за отриману продукцію шляхом перерахування усієї суми вартості отриманої продукції на розрахунковий рахунок позивача після її прийняття.

Матеріалами справи підтверджується, що продукція відповідачем отримана, однак розрахунки за неї не здійснені.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог закону, інших актів цивільного законодавства, а за їх відсутності - відповідно до звичаїв ділового обороту, або інших вимог, що звичайно ставляться.

Належне виконання зобов'язання означає виконання його належними суб'єктами, у належному місці, в належний строк (термін), щодо належного предмета і належним способом.

Якщо при виконанні зобов'язання порушується хоча б одна із зазначених вимог, таке виконання вважається неналежним.

Відповідно до статті 629 ЦК України укладений між сторонами договір від 01.09.2009року №424НП з моменту його укладення набирає силу закону. Він є обов'язковим для виконання обома сторонами і сторони мають дотримуватися взятих на себе зобов'язань за договором.

Суд також зазначає, що відповідно до ч.2 ст. 193 ГК України кожна сторона за договором повинна вжити всіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених Господарським Кодексом України, іншими законами та договором.

При цьому відповідно до вимог ч.5 ст.193 ГК України зобов'язана сторона має право виконати зобов'язання достроково, якщо інше не передбачено законом, іншими нормативно-правовими актами, або договором, або не випливає із змісту зобов'язання.

Відповідно до ч.1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

З урахуванням того, що документального підтвердження оплати вартості отриманої продукції в сумі 8573грн.98коп. відповідачем не надано, зазначена сума підлягає стягненню на користь позивача.

Згідно з вимогами частини 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до вимог ч.2 ст. 625 ЦК України вимоги позивача про стягнення 3% річних в сумі 768 грн.84коп.та втрат від інфляції в сумі 394грн. 40коп. також підлягають задоволенню.

Розглядаючи позовні вимоги про стягнення пені за затримку оплати вартості лікарських засобів, суд враховує наступне.

Згідно зі статтею 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором, або законом, зокрема: припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом або розірвання договору; зміна умов зобов'язання; сплата неустойки (в тому числі і пені); відшкодування збитків.

Штрафними санкціями за вимогами статті 230 Господарського Кодексу України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), які учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання.

Частиною 6 ст.231 Господарського Кодексу України зазначено, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України за весь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Пунктом 7.3 договору поставки сторони узгодили, що в разі затримки оплати продукції більш ніж на 2 банківських дні, відповідач сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення.

Розрахунок пені перевірено судом та встановлено, що фактично розмір пені за період прострочки з урахуванням обов'язку відповідача здійснити розрахунки за продукцію в строки, передбачені законом, становить 599грн. 48коп. і зазначена сума стягується з відповідача.

Судові витрати по сплаті судового збору відповідно до ст.49 ГПК України відносяться на відповідача.

В засіданні оголошувалася вступна та резолютивна частина рішення.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд

в и р і ш и в :

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Стягнути з комунального підприємства "Центральна районна аптека № 20" м. Цюрупинськ Херсонської області, вул. Гвардійська, 17, ідентифікаційний код 01979894 на користь державної акціонерної компанії "Ліки України" м. Київ, вул. Комінтерну, 16, р/рахунок 26003014037847 в філії ВАТ «Укрексімбанк» в м. Києві, МФО 380333, ідентифікаційний код 20078889 - 8573грн. 98 коп. основного боргу, 599грн. 48 коп. пені, 768грн. 84 коп. - 3% річних, 394грн. 40 коп. втрат від інфляції та 1827грн. 00 коп. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 05 серпня 2014р.

Суддя З.І. Ємленінова

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення05.08.2014
Оприлюднено06.08.2014
Номер документу40028151
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/860/14

Ухвала від 22.07.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Ухвала від 03.07.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Рішення від 05.08.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні