Вирок
від 05.08.2014 по справі 353/735/14-к
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/735/14-к

Провадження № 1-кп/353/45/14

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2014 року м.Тлумач

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючої - судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю: старшого прокурора прокуратури Тлумацького району Івано-

Франківської області ОСОБА_3 ,

потерпілих ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

обвинуваченого та цивільного відповідача ОСОБА_6 ,

захисника-адвоката ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження N 12013090240000405 від 26.08.2013 року по обвинуваченню

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, не працюючого, з середньою освітою, одруженого, має на утриманні двох малолітніх дітей, судимого вироком Городенківського районного суду Івано-Франківської області від 19.05.2014 року за ч.1 ст.263 КК України до 3 (Трьох) років позбавлення волі, на підставі ст. ст. 75, 76 КК України звільненого від відбування покарання з іспитовим строком 1 (Один) рік,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 КК України, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_6 грубо порушив громадський порядок з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, із застосуванням предмета, заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень.

Кримінальне правопорушеннявчинено за таких обставин:

26.08.2013 року приблизно о 00 год. 10 хв. в с. Гавриляк Тлумацького району Івано-Франківської області до господарства ОСОБА_4 під`їхав невідомий автомобіль, із якого вийшов ОСОБА_8 та його рідний брат ОСОБА_6 . ОСОБА_8 викликав із подвір`я ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . Коли останні вийшли на вулицю, то ОСОБА_6 , діючи умисно, маючи на меті показати свою зневагу до існуючих правил і норм поведінки в суспільстві, усвідомлюючи, що він перебуває на вулиці, яка є громадським місцем, бажаючи самоутвердитися за рахунок приниження інших осіб, з хуліганських спонукань, грубо порушуючи громадський порядок, з мотивів явної неповаги до суспільства, із застосуванням заздалегідь заготовленого револьвера марки «STALKER 2,5 syntenic», який призначений для тренувальних стрільб, з особливою зухвалістю здійснив декілька пострілів з даного револьвера в напрямок ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , та разом із ОСОБА_8 втік з місця вчинення злочину.

В наслідок чого ОСОБА_4 спричинено тілесні ушкодження у вигляді рани лівої передньо-бокової стінки живота, які відноситься до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, як таких, що викликали тривалий розлад здоров`я і не є небезпечними для життя в момент спричинення, та рани внутрішньої поверхні правого стегна, які відноситься до легких тілесних ушкоджень, що викликали короткочасний розлад здоров`я. ОСОБА_5 спричинено тілесні ушкодження у вигляді рани середньої третини лівого стегна з наявністю стороннього предмета, які відносяться до легких тілесних ушкоджень, що викликали короткочасний розлад здоров`я.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_6 вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 КК України, визнав повністю, підтвердив обставини вчиненого ним кримінального правопорушення відповідно до викладеного, суду показав, що він дійсно 26.08.2013 року приблизно о 00 год. 10 хв. автомобілем разом із рідним братом ОСОБА_8 під`їхав до господарства ОСОБА_4 , яке знаходиться в с. Гавриляк Тлумацького району Івано-Франківської області. ОСОБА_8 викликав із подвір`я ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . Коли потерпілі вийшли на вулицю, то він із револьвера здійснив у них декілька пострілів, та разом із ОСОБА_8 втік з місця вчинення злочину.

У вчиненому ОСОБА_6 щиро розкаюється, просить вибачення у потерпілих, потерпілим частково відшкодував завдані збитки, розуміє, що вчинив неправильно, просить його суворо не карати.

На підставі ч.3 ст.349 КПК України, за згодою учасників судового провадження, судом визнано недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. При цьому судом з`ясовано, що учасники судового провадження правильно розуміють зміст цих обставин, сумнівів у добровільності їх позиції немає, учасникам судового провадження роз`яснено, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржувати ці обставини в апеляційному порядку.

Таким чином, оскільки обвинувачений повністю визнав свою вину в інкримінованому йому органом досудового розслідування кримінальному правопорушенні, погодився з кваліфікацією вчиненого ним діяння, а прокурор, потерпілі, захисник не висловили жодних заперечень щодо встановлених обставин, суд приходить до висновку, що винуватість обвинуваченого ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення знайшла своє підтвердження у судовому засіданні та кваліфікує його дії за ч.4 ст.296 КК України, оскільки він грубо порушив громадський порядок з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, із застосуванням предмета, заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень.

Призначаючи покарання обвинуваченому, суд відповідно до вимог ст.65 КК України враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання, а також те, що покарання має бути необхідне і достатнє для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів і те, що згідно ч.2 ст.50 КК України, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених.

Згідно ч.4 ст.12 КК України злочин, передбачений ч.4 ст.296 КК України, відноситься до тяжких злочинів.

Суд враховує також дані про особу винного, а саме те, що він на момент вчинення даного злочину був несудимий, позитивно характеризується за місцем проживання, здійснює догляд за особою, яка досягла 80 річного віку, одружений, має на утриманні двох малолітніх дітей та виховує двох неповнолітніх дітей дружини від першого шлюбу, на обліках у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, негативно ставиться до вчиненого.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого, суд визнає його щире каяття, часткове відшкодування завданих збитків, сприяння розслідуванню кримінального правопорушення.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого, судом не встановлено.

За таких обставин суд вважає, що обвинуваченому слід призначити покарання у межах санкції ч.4 ст.296 КК України, що передбачає відповідальність за вчинений злочин у виді позбавлення волі.

Судом встановлено, що ОСОБА_6 даний злочин вчинив до постановлення попереднього вироку Городенківським районним судом Івано-Франківської області від 19.05.2014 року, за яким він був засуджений за ч.1 ст.263 КК України до покарання у виді 3 (Трьох) років позбавлення волі, на підставі ст. ст. 75, 76 КК України звільненого від відбування покарання з іспитовим строком 1 (Один) рік. Тому остаточне покарання йому слід призначити на підставі ч.4 ст.70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі.

Беручи до уваги фактичні обставини справи, особу винного, обставини, що пом`якшують покарання, суд приходить до висновку про можливість виправлення обвинуваченого ОСОБА_6 без відбуття покарання у виді позбавлення волі, а тому на підставі ст.75 КК України його слід звільнити від відбування такого покарання з випробовуванням, встановивши необхідний іспитовий строк та відповідні обов`язки з числа передбачених ст.76 КК України.

Цивільні позови прокурора у кримінальному провадженні № 12013090240000405 пред`явлені в інтересах держави в особі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні та в особі Тлумацької центральної районної лікарні до обвинуваченого ОСОБА_6 про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, слід задоволити.

Питання щодо арешту тимчасово вилученого майна та питання речових доказів суд вирішує відповідно до вимог ст.ст.174, 100 КПК України.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 368, 370, 371, 373, 374 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

ОСОБА_6 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 КК України, та призначити йому покарання 3 (Три) роки 6 (Шість) місяців позбавлення волі.

На підставі ч.4 ст.70 КК України призначити ОСОБА_6 остаточне покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання за вироком Городенківського районного суду Івано-Франківської області від 19.05.2014 року більш суворим покаранням за даним вироком - 3 (Три) роки 6 (Шість) місяців позбавлення волі.

На підставі ст.75 КК України ОСОБА_6 звільнити від відбування призначеного йому основного покарання у виді 3 (Трьох) років 6 (Шести) місяців позбавлення волі з випробуванням на іспитовий строк 2 (Два) роки.

На підставі ст.76 КК України покласти на обвинуваченого ОСОБА_6 наступні обов`язки протягом іспитового строку:

- не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції;

- повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи або навчання;

- періодично з`являтися для реєстрації в кримінально-виконавчу інспекцію.

Запобіжний захід ОСОБА_6 ,до набрання вироком законної сили, залишити попередньо обраний домашній арешт.

Цивільні позови прокурора у кримінальному провадженні № 12013090240000405 пред`явлені в інтересах держави в особі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні та в особі Тлумацької центральної районної лікарні до обвинуваченого ОСОБА_6 про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, задоволити.

Стягнути з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , на користь Івано-Франківської обласної клінічної лікарні р/р 35416001019134 ГУДКСУ в Івано-Франківській області, МФО 836014, код 01993150 - 639 (Шістсот тридцять дев`ять) грн. 65 коп. за стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_4 .

Стягнути з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , на користь Тлумацької центральної районної лікарні р/р 35410001048082 ГУДКСУ в Івано-Франківській області, МФО 836014, код 01993658 - 1898 (Одну тисячу вісімсот дев`яносто вісім) грн. 01 коп. за стаціонарне лікування потерпілих ОСОБА_5 та ОСОБА_4 .

Арешт, накладений ухвалою слідчого судді Тлумацького районного суду Івано-Франківської області від 18.04.2014 року, на тимчасово вилучене майно, а саме: револьвер марки «STALKER 2,5 syntenic» № НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_6 скасувати.

Речові докази по справі: револьвер марки «STALKER 2,5 syntenic» № НОМЕР_1 , який зберігається в кімнаті зберігання речових доказів Тлумацького РВ УМВС України в Івано-Франківській області конфіскувати в дохід держави; дві металеві кулі, які зберігаються в кімнаті зберігання речових доказів Тлумацького РВ УМВС України в Івано-Франківській області знищити.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду і дослідження яких було визнано судом недоцільним відповідно до положень частини третьої статті 349 КПК України.

З інших підстав вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Івано-Франківської області через Тлумацький районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Головуюча ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.08.2014
Оприлюднено11.01.2023
Номер документу40029682
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —353/735/14-к

Ухвала від 05.08.2014

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Лущак Н.І.

Ухвала від 05.08.2014

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Лущак Н.І.

Вирок від 05.08.2014

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Лущак Н.І.

Ухвала від 09.07.2014

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Лущак Н.І.

Ухвала від 01.07.2014

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Лущак Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні