Постанова
від 24.07.2014 по справі 804/8088/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2014 р. справа № 804/8088/14 Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Прудник С.В., одноособово розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції в Амур-Нижньодніпровському районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Благодійного фонду "Майбутнє" про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ :

10 червня 2014 року Державна податкова інспекція в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області на виконання своїх владних повноважень звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Благодійного фонду "Майбутнє" про припинення юридичної особи (а.с. 2).

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що згідно із Витягом Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців в дані про реєстраційні дії відповідача внесено інформацію щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою, що є підставою для припинення юридичної особи.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України, скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо припинення за зверненням суб'єкта владних повноважень юридичних осіб чи підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців у випадках, передбачених законом, чи відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 13.06.2014 р., відповідно до ст. 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України, справу призначено до розгляду в порядку скороченого провадження (а.с. 1).

Відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, 27.06.2014 р. уповноваженою особою позивача отримано копію ухвали суду від 13.06.2014 р. про відкриття скороченого провадження у справі (а.с. 11).

З юридичної адреси відповідача, до Дніпропетровського окружного адміністративного суду повернувся конверт з довідкою "Укрпошти" про повернення кореспонденції "за истечением срока хранения" (а.с. 12).

Всупереч вимогам ч. 1 ст. 19 Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (із змінами та доповненнями), про зміну місцезнаходження відповідач контролюючі органи не повідомив, відповідних змін до Єдиного державного реєстру внесено не було.

Відповідно до ч. 11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Отже, суд вважає, що вжив усі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі, тому відповідач вважається повідомленим належним чином.

Станом на 24.07.2014 р. відповідачем не подано до суду заперечень проти позову, або заяви про визнання позовних вимог.

Відповідно до ч. 4 ст. 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

За результатами розгляду справи у скороченому провадженні, дослідивши матеріали справи, оцінивши повідомлені позивачем обставини, суд вважає достатньо підстав для прийняття законного рішення, яким позовні вимоги позивача задовольнити повністю, виходячи з наступного.

Згідно з п.п. 20.1.37 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що Благодійний фонд "Майбутнє" зареєстровано Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради 06.06.2005 р. за № 1 224 120 0000 012799 (а.с. 3), та з перебуває на податковому обліку у Державній податковій інспекції в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 р. № 755 - IV (із змінами та доповненнями) (далі - Закон України № 755-IV), підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є:

- неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону;

- наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідно до ч. 11 ст. 19 Закону України № 755-IV, юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Судом встановлено, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с. 3), до реєстраційних даних відповідача внесена інформація щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою, внесена державним реєстратором Орєшкіною Вікторією Анатоліївною 11.01.2008 р. за № 1 224 143 0004 012799, що є підставою для припинення юридичної особи.

Також, відповідно до п.п. 16.1.3 п.16.1 ст.16, та п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755 - VI (зі змінами та доповненнями), платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів. Платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

З матеріалів справи вбачається, що згідно інформаційної бази даних з 2011 року по теперішній час податкова звітність до Державної податкової інспекції в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області відповідачем не надавалась (а.с. 4).

Отже, враховуючи, що відповідач більше року не подає органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, це є також підставою для припинення юридичної особи.

Разом з тим, відповідно до пункту 11.30 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 9 грудня 2011 року №1588 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 року за № 1562/20300, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням, а також неподання протягом одного року до контролюючих органів податкових декларацій, документів податкової звітності, то керівник контролюючого органу приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Згідно довідки про стан розрахунків з бюджетом, підписаної начальником відділу обліку та звітності податкових платежів та єдиного соціального внеску В.В. Золотаревською, станом на 23.05.2014 р., відповідач не має заборгованості перед бюджетом (а.с. 5).

Частиною 1 п. 67.2 ст.67 Податкового кодексу України визначено, що контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Начальником Державної податкової інспекції в Амур-Нижньодніпровському районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області Д.В. Макаровим, прийнято розпорядження № 20-р від 21.05.2014 р. "Про звернення до Дніпропетровського окружного адміністративного суду" щодо припинення юридичної особи Благодійного фонду "Майбутнє", у зв'язку з відсутністю платника за місцезнаходженням, для припинення державної реєстрації юридичної особи (а.с. 6).

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України № 755-IV, державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Згідно ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Отже, наданих Державною податковою інспекцією в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області доказів достатньо для прийняття законного судового рішення про припинення юридичної особи Благодійного фонду "Майбутнє", тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Суд не вирішує питання щодо розподілу судових витрат, враховуючи, що відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 17, 18, 94, 158 - 163, 183 2 , 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов Державної податкової інспекції в Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Благодійного фонду "Майбутнє" про припинення юридичної особи - задовольнити.

Припинити юридичну особу Благодійний фонд "Майбутнє", код ЄДРПОУ 26005420, зареєстрований Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради 06.06.2005 р. за № 1 224 120 0000 012799 , за місцезнаходженням: 49023, Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, Амур-Нижньодніпровський район, проспект Воронцова, будинок 9.

Копію постанови направити позивачу, відповідачу, та до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Реєстраційної служби для внесення державним реєстратором відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

Постанова підлягає негайному виконанню відповідно до ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку. Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки. Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суддя С. В. Прудник

Дата ухвалення рішення24.07.2014
Оприлюднено13.08.2014
Номер документу40090144
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/8088/14

Постанова від 24.07.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Прудник Сергій Володимирович

Ухвала від 23.06.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Прудник Сергій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні