Рішення
від 05.08.2014 по справі 904/3476/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

05.08.14р. Справа № 904/3476/14

За позовом ОСОБА_1, м. Дніпропетровськ

до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Група "Ісконі", м.Дніпропетровськ

до відповідача-2: Державного реєстратора Реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області, м. Дніпропетровськ

Третя особа: ОСОБА_2, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

про визнання осоти такою, що вийшла зі складу учасників товариства та інше

Суддя Ліпинський О.В.

Представники:

від позивача: ОСОБА_3, дов. від 16.04.2014 року № 398

від відповідача-1: не з'явився

від відповідача-2: не з'явився

від третьої особи: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою, в якій просить суд:

- визнати ОСОБА_1 таким, що вийшов зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Група "Ісконі" починаючи з 14.11.2009 року.

- зобов'язати Державного реєстратора Реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області зареєструвати в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зміни до установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю "Група "Ісконі" про вихід учасника ОСОБА_1.

Позовні вимоги, мотивовані тим, що Позивач являвся учасником Товариства з обмеженою відповідальністю "Група "Ісконі". 05.08.2009 року Позивач подав товариству заяву про свій вихід зі складу часників товариства, однак, враховуючи заяву позивача, відповідач-1 не вніс змін до статуту, пов'язаних із виходом учасника товариства, не зареєстрував ці зміни у встановленому порядку.

Відповідач-2 у відзиві на позов просить суд прийняти законне та обґрунтоване рішення на розсуд суду, подав клопотання про розгляд справи без участі представника Реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області.

05.07.2014 року Позивачем подано заяву в порядку ст. 22 ГПК України, в якій просить суд розглянути позов лише в частині вимог про визнання ОСОБА_1 таким, що вийшов зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Група "Ісконі" починаючи з 14.11.2009 року.

Третя особа явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечила, витребуваних доказів не надала.

Відповідач-1 явку уповноваженого представника в судові засідання не забезпечив, витребуваних доказів не надав, про розгляд справи повідомлений належним чином, про що свідчить поштове повідомлення (а.с.54).

Згідно ст. 75 ГПК України суд вважає можливим розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні 05.08.2014 року оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення згідно зі ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, дослідивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Група "Ісконі" (далі -Товариство), затвердженого рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальність "Група "Ісконі" протокол від 12.02.2008 року № 4, державна реєстрація юридичної особи проведена 14.02.2008 року, засновниками та учасниками Товариства є фізичні особи: ОСОБА_1 - з часткою у статутному капіталі 50% та ОСОБА_2 - з часткою у статутному капіталі 50%.

04.08.2009 року Позивач склав на ім'я товариства нотаріально посвідчену заяву про свій вихід із складу учасників ТОВ "Група "Ісконі", яку направив за юридичною адресою товариства (а.с. 37,39).

Оскільки зміни до статуту Товариства, пов'язані з виходом ОСОБА_1 з Товариства, не внесені, не проведена державна реєстрація цих змін, чим, як вважає позивач, порушене його право на вихід з Товариства, позивач звернувся з даним позовом до суду, що і є причиною спору.

Відповідно до п. в) ч. 1 ст. 10 Закону України "Про господарські товариства", п. 3 ч. 1 ст. 116 Цивільного кодексу України учасник господарського товариства має право вийти в установленому порядку з товариства.

Як зазначено в п. 28 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008р. № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів", учасник товариства з обмеженою відповідальністю вправі у будь-який час вийти з товариства незалежно від згоди інших учасників та самого товариства. Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. У зв'язку з цим моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку. Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є незаконними.

Як убачається з матеріалів справи, заява про вихід зі складу учасників ТОВ "Група "Ісконі" від 05.08.2009 року, була направлена Відповідачу-1 рекомендованим листом, про що свідчить поштовий опис від 13.08.2009 року та фіскальний чек від 13.08.2009 року № 9506, а отже, з урахуванням поштового перебігу, на доставку рекомендованої кореспонденції, Позивач вважається таким, що вийшов з товариства з 21.08.2009 року.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про господарські товариства", установчі документи господарського товариства повинні містити відомості, зокрема, про склад учасників товариства.

Установчим документом товариства з обмеженою відповідальністю є статут (ч. 1 ст. 143 ЦК України).

Частина 1 статті 143 ЦК України також містить вимоги щодо змісту статуту товариства з обмеженою відповідальністю. За наведеною нормою, статут товариства з обмеженою відповідальністю має містити відомості про розмір статутного капіталу з визначенням частки кожного учасника.

Зміни, які сталися в установчих документах товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства. Товариство зобов'язане у п'ятиденний строк повідомити орган, що провів реєстрацію, про зміни, які сталися в установчих документах, для внесення необхідних змін до державного реєстру (ст. 7 Закону України "Про господарські товариства").

Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" зміни до установчих документів юридичної особи підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Стаття 29 зазначеного Закону передбачає перелік документів, які юридична особа повинна подати для проведення державної реєстрації змін до її установчих документів. Так, відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону у разі внесення змін до установчих документів, які пов'язані із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи у зв'язку з виходом фізичної особи, подається нотаріально засвідчена копія заяви фізичної особи про вихід зі складу засновників (учасників).

Частина 5 статті 89 ЦК України передбачає, що зміни до установчих документів юридичної особи набирають чинності для третіх осіб з дня їх державної реєстрації, а у випадках, встановлених законом, - з моменту повідомлення органу, що здійснює державну реєстрацію, про такі зміни.

Статус відомостей Єдиного державного реєстру визначає ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", відповідно до частини 3 якої, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

Отже, відповідно до наведених вище правових норм вихід учасника з товариства з обмеженою відповідальністю має наслідком внесення змін до статуту товариства та їх державну реєстрацію.

Не вчинення товариством з обмеженою відповідальністю дій, пов'язаних з внесенням змін до статуту товариства у зв'язку з виходом його учасника, не забезпечення державної реєстрації цих змін у встановленому порядку порушує права учасника товариства, який заявив про свій вихід з товариства.

З урахуванням вищенаведеного, виходячи зі змісту заявлених вимог, суд вважає можливим задовольнити позов шляхом визнання ОСОБА_1 таким, що вийшов зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Група "Ісконі" починаючи з 21.08.2009 року .

Щодо відповідача-2, то зважаючи на те, що в редакції заяви від 05.08.2014 року позов не містить вимог до вказаної особи, в задоволенні позову до неї слід відмовити.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 ГПК України судовий збір у справі покласти на Відповідача-1, як на сторону, внаслідок неправомірних дій якої виник спір.

Керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову до Реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області - відмовити.

Позов до Товариства з обмеженою відповідальністю "Група "Ісконі" задовольнити частково.

Визнати ОСОБА_1 (49000, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) таким, що вийшов зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Група "Ісконі" (49023, м. Дніпропетровськ, вул. Ростовська, 141, код ЄДРПОУ 35544873) починаючи з 21.08.2009 року.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Група "Ісконі" (49023, м. Дніпропетровськ, вул. Ростовська, 141, код ЄДРПОУ 35544873) на користь ОСОБА_1 (49000, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) 1218 грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору, видати наказ.

Згідно п.1 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" повернути ОСОБА_1 (49000, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) суму зайво сплаченого судового збору в розмірі 1218 грн. 00 коп., перерахованого квитанцією № 4611 від 30.04.2014 року.

Повне рішення складено 11.08.2014

Суддя О.В. Ліпинський

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.08.2014
Оприлюднено13.08.2014
Номер документу40092792
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/3476/14

Рішення від 05.08.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 22.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 08.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 19.06.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 23.05.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні