Постанова
від 04.08.2014 по справі 803/1279/14
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 серпня 2014 року Справа № 803/1279/14

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Андрусенко О. О.,

при секретарі судового засідання Брудовській Н. В.,

за участю представника відповідача Щербюка О. Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку адміністративну справу за позовом Ратнівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Волинській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Форас» про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

Ратнівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Волинській області (далі - Ратнівська ОДПІ) звернулася з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Форас» (далі - ТзОВ «Форас») про стягнення податкового боргу у сумі 5582,45 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не виконує вимоги чинного податкового законодавства щодо своєчасності сплати податків, у зв'язку з чим у відповідача існує заборгованість з орендної плати з юридичних осіб у сумі 5582,45 грн.

У заяві від 04.08.2014 року позивач просить розгляд справи провести за відсутності представника, позовні вимоги підтримав.

У письмових запереченнях та у судовому засіданні представник відповідача позовних вимог не визнав, посилаючись на те, що Ратнівською ОДПІ неправомірно визначено суму грошового зобов'язання з орендної плати за землю за 2012 рік у сумі 5582,45 грн., у зв'язку з чим просив відмовити у задоволенні позову.

Заслухавши пояснення представника відповідача, дослідивши подані суду письмові докази, суд вважає, що позов слід задовольнити повністю.

Судом встановлено, що ТзОВ «Форас» є юридичною особою та зареєстроване у встановленому порядку, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 13.06.2014 року.

Відповідач орендує земельну ділянку за адресою: Волинська область, смт. Любешів, вул. Бондаренка, 75, загальною площею 3739 кв. м. на підставі договору оренди землі від 21.04.2011 року та додаткової угоди до договору оренди землі від 15.01.2012 року, а тому є платником орендної плати за землю.

Станом на 04.08.2014 року за ТзОВ «Форас» рахується податковий борг по орендній платі з юридичних осіб у розмірі 5582,45 грн., що підтверджується розрахунком суми боргу та зворотнім боком облікової картки платника податків по орендній платі з юридичних осіб станом на 31.07.2014 року.

Податковий борг по орендній платі з юридичних осіб у розмірі 5582,45 грн. виник через несплату відповідачем узгоджених сум грошового зобов'язання, визначених у податковій декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) на 2012 рік від 10.12.2013 року № 1300001854, а також через несплату штрафних санкцій, визначених у податкових повідомленнях-рішеннях від 25.09.2013 року № 000088309, № 000086309, № 000087309.

Судом встановлено, що позивачем здійснено заходи щодо погашення податкового боргу шляхом надіслання податкової вимоги від 21.11.2012 року № 20, проте заборгованість відповідачем перед бюджетом не погашена.

Згідно з пунктом 288.7 статті 288 ПК України податковий період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовується відповідно до вимог статей 285 - 287 цього розділу. Так пунктом 286.2. статті 286 ПК України встановлено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі. А відповідно до пункту 287.3 статті 287 ПК України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Пунктом 286.4 ст. 286 ПК України передбачено, що у разі зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

Таким чином, відповідач зобов'язаний сплачувати податкове зобов'язання з орендної плати, визначене в податковій декларації, за місцезнаходженням земельної ділянки рівними частками щомісяця не пізніше 30 числа, наступного за звітним.

Відповідно до пп. 14.1.39 п. 14.1. ст. 14 ПК України грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Згідно з пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Пунктом 16.1 статті 16, пунктом 36.1 статті 36, пунктом 38.1 статті 38 ПК України передбачено, що платники податків зобов'язані сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи. Податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Відповідно до підпункту 20.1.30 пункту 20.1 статті 20 ПК України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно п. 95.1, 95.3 ст. 95 ПК України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Враховуючи наведене, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги про стягнення податкового боргу у сумі 5582,45 грн. з рахунків відповідача є правомірними та підлягають до задоволення.

Доводи представника відповідача про те, що згідно довідки Ратнівської ОДПІ від 09.07.2014 року № 1231 підприємством було сплачено 12625 грн. орендної плати за земельну ділянку, до уваги судом не приймаються, так як зворотнім боком облікової картки платника податків по орендній платі з юридичних осіб станом на 31.07.2014 року, як і станом на 31.12.2013 року вбачається наявність заборгованості у розмірі 6656 грн., 5582,45 грн. з яких є предметом даного позову. Крім того, вказана заборгованість виникла у зв'язку з самостійним поданням підприємством уточнюючої податкової декларації з плати за землю 10.12.2013 року. З облікової картки платника вбачається, що і до 10.12.2013 року у відповідача існував податковий борг з плати за землю, а тому сплата 12625 грн. орендної плати у 2012 році не спростовує наявність заборгованості у наступних податкових періодах. Також судом було з'ясовано, що відповідач, не визнаючи наявність у нього заборгованості, не провів звірку з податковим органом щодо сплати орендної плати за землю.

Керуючись ст. ст., 160 ч. 3, 163 Кодексу адміністративного судочинства України та на підставі Податкового кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «Форас» (43000, Волинська область, м. Луцьк, вул. Наливайка, будинок 24А, код ЄДРПОУ 32035123) в обслуговуючих банках на користь держави податковий борг у розмірі 5582 (п'ять тисяч п'ятсот вісімдесят дві) грн. 45 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на постанову подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови, повний текст якої складено 11.08.2014 року. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Головуючий-суддя О. О. Андрусенко

Дата ухвалення рішення04.08.2014
Оприлюднено12.08.2014
Номер документу40093310
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —803/1279/14

Ухвала від 02.07.2014

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Постанова від 04.08.2014

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 01.07.2014

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні