Рішення
від 23.07.2014 по справі 712/7692/14-ц
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Провадження № 2/712/1873/14

Справа № 712/7692/14-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 липня 2014 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді - ПИРОЖЕНКО С.А.

при секретарі - ТІТОВА О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Черкаської міської ради, Департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради, третя особа: підприємство «Ангеліна» міської громадської організації «Довіра» про визнання права власності на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулась з позовом до відповідачів про визнання права власності не нерухоме майно, посилаючись на те, що 06 вересня 2004 року між нею та міською громадською організацією «Довіра» та підприємством «Ангеліна» міської громадської організації «Довіра» був укладений договір № 34 на дольову участь у будівництві квартири в житловому будинку по АДРЕСА_2.

Відповідно до умов цього договору замовник - міська громадська організація «Довіра» здійснює реконструкцію вищеназваного житлового будинку, позивач, як дольовик, бере участь в його реконструкції під квартиру № НОМЕР_1, шляхом перерахування до початку будівництва квартири грошових коштів в сумі 22 386 грн., на розрахунковий рахунок генерального підрядника - підприємства «Ангеліна» міської громадської організації «Довіра», яке зобов'язалось в строк до 01 травня 2005 року ввести реконструйований житловий будинок в експлуатацію.

Рішенням виконкому Черкаської міської ради № 1756 від 25 листопада 2008 року внесено зміни та доповнення до рішення виконкому Черкаської міської ради № 154 від 20 лютого 2007 року та № 1163 від 24 серпня 2006 року в частині виконання функцій замовника на введення в експлуатацію гуртожитку після завершення його реконструкції, а саме: доручено управлінню капітального будівництва Черкаського міськвиконкому виконувати функції замовника в частині введення в експлуатацію.

Реконструкція гуртожитку під житловий будинок була закінчена в 2013 році, про що свідчить декларація про готовність об'єкта до експлуатації від 27 травня 2013 року, зареєстрована Інспекцією державного архітектурно - будівельного контролю у Черкаській області під № ЧК 143131470789

Незважаючи на це, документація по реконструкції квартири АДРЕСА_1 позивачу не передана, що унеможливлює оформлення ним права власності на цю квартиру, в зв'язку з чим позивач була змушена звернутись за захистом своїх прав до суду.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив їх задоволити.

Представник Черкаської міської ради та Департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради в судовому засіданні заперечувала проти задоволення позову.

Представник підприємства «Ангеліна» міської громадської організації «Довіра» до судового засідання не з'явився, причину не явки суду не повідомив, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Суд, заслухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини, які регулюються нормами цивільного законодавства.

Як встановлено в судовому засіданні, 06 вересня 2004 року між позивачем та міською громадською організацією «Довіра» та підприємством «Ангеліна» міської громадської організації «Довіра» був укладений договір № 34 на дольову участь у будівництві квартири в житловому будинку по АДРЕСА_2.

Відповідно до умов цього договору замовник - міська громадська організація «Довіра» здійснює реконструкцію вищеназваного житлового будинку, позивач, як дольовик, бере участь в його реконструкції під квартиру № НОМЕР_1, шляхом перерахування до початку будівництва квартири грошових коштів в сумі 22 386 грн. на розрахунковий рахунок генерального підрядника - підприємства «Ангеліна» міської громадської організації «Довіра», яке зобов'язалось в строк до 01 травня 2005 року ввести реконструйований житловий будинок в експлуатацію.

Рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради № 900 від 23 червня 2004 року гуртожитку на 268 місць було присвоєно нову адресу: АДРЕСА_1

Рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради № 1163 від 24 серпня 2006 року міська громадська організація «Довіра» була позбавлена функцій замовника на завершення реконструкції цього гуртожитку під житловий будинок, ці функції в частині введення в експлуатацію були передані управлінню капітального будівництва Черкаського міськвиконкому.

Постановою господарського суду Черкаської області від 20 березня 2007 року припинено юридичну особу - міської громадської організації «Довіра».

Рішенням виконкому Черкаської міської ради № 1756 від 25 листопада 2008 року внесено зміни та доповнення до рішення виконкому Черкаської міської ради № 154 від 20 лютого 2007 року та № 1163 від 24 серпня 2006 року в частині виконання функцій замовника на введення в експлуатацію гуртожитку після завершення його реконструкції, а саме: доручено управлінню капітального будівництва Черкаського міськвиконкому виконувати функції замовника в частині введення в експлуатацію.

05 травня 2009 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців зроблено запис № 10261120006002546 про припинення юридичної особи - управління капітального будівництва Черкаського міськвиконкому (код 26323456).

Таким чином на підставі рішень Черкаської міської ради від 4 вересня 2003 року № 3-609, від 25 грудня 2008 року, від 11 серпня 201 Іроку № 3-4, від 23 травня 2013року № 3-1682, рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 25 листопада 2008 року № 1756, ст.ст. 6,10,60 Закону України «Про місцеве самоврядування», ст. 876 Цивільного кодексу України власником будівлі вищеназваного гуртожитку є територіальна громада в особі Черкаської міської ради, а власником результатів реконструкції цього гуртожитку під житловий будинок є департамент архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради.

Реконструкція гуртожитку під житловий будинок була закінчена в 2013 році, про що свідчить Декларація про готовність об'єкта до експлуатації від 27 травня 2013 року, зареєстрована Інспекцією державного архітектурно - будівельного контролю у Черкаській області під № ЧК 143131470789

Незважаючи на це, документація по реконструкції квартири АДРЕСА_1 позивачу не передана, що унеможливлює оформлення ним права власності на цю квартиру.

З матеріалів справи вбачається, що позивач у повному обсязі виконала умови укладеного договору, що підтверджується квитанцією від 06 вересня 2004 року про сплату грошових коштів за дольову участь у будівництва на суму 22 386 грн.

Більше того, між позивачем та підприємством «Ангеліна» міської громадської організації «Довіра» була укладена додаткова угода до вищеназваного договору про відшкодування оплати за використані комунальні послуги в 64-х квартирному житловому будинку по АДРЕСА_1. На виконання умов цієї угоди позивач відшкодовує вартість спожитих комунальних послуг шляхом перерахування грошових коштів на рахунок підприємств, які надавали ці послуги, позивач свої зобов'язання виконує належним чином, про що свідчать копії квитанцій.

Враховуючи те, що реконструкція гуртожитку під житловий будинок здійснювалася без опоряджувальних робіт, ці роботи в квартирі № НОМЕР_1 були виконані за рахунок позивача із залученням відповідних фахівців. Крім того у квартирі були встановлені бойлер, сантехнічні прилади і пристрої, газова колонка, міжкімнатні та вхідні металеві двері.

Таким чином на сьогодні позивач фактично володіє квартирою АДРЕСА_1 в м. Черкаси, але розпоряджатися нею не має можливості.

Згідно з п. 2.7. вищеназваного договору право власності на квартиру дольовик оформляє самостійно після повного розрахунку на підставі акту передавання.

Відповідно до п. 6.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації права власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року № 7/5, чинного на момент укладання вищеназваного договору на пайову участь у будівництві квартир в житловому будинку, акт приймання - передавання об'єкта нерухомого майна разом з договором про дольову участь у будівництві об'єкта нерухомого майна відносилися до документів, необхідних для оформлення права власності на цей об'єкт нерухомого майна місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування після прийняття цього об'єкта нерухомості в експлуатацію.

Позивач, як власник квартири АДРЕСА_1, розбавлена права розпоряджатися своєю квартирою, оскільки вона не має можливості здійснити державну реєстрацію права власності на цю квартиру в установленому порядку.

На заяву позивача департамент архітектури, містобудування інспектування Черкаської міської ради листом від 11 лютого 2014 № 7457-2 повідомив, що передача квартир в житловому будинку АДРЕСА_3 у власність позивача не відноситься до його повноважень.

У відповідності до ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звертатися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання права власності на це майно, якщо це право оспорюються або не визнається іншою особою, а також в разі втрати документа, який посвідчує його право власності.

Згідно із ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги є правомірними, обґрунтованими на законі та такими, що підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 212-215, 218 ЦПК, ст.ст. 16, 392, 526 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_1.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом 10 днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

ГОЛОВУЮЧИЙ:

Дата ухвалення рішення23.07.2014
Оприлюднено13.08.2014
Номер документу40101185
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —712/7692/14-ц

Ухвала від 05.02.2015

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Подорога В. М.

Ухвала від 01.12.2014

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Подорога В. М.

Рішення від 23.07.2014

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

Ухвала від 28.05.2014

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (С.А.) С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні