Рішення
від 07.08.2014 по справі 923/1084/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 серпня 2014 р. Справа № 923/1084/14

Господарський суд Херсонської області у складі судді Клепай З.В. при секретарі Кудак М.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Приватного підприємства "Спеціалізована монтажно-налагоджувальна фірма "Газкотлоналадка", м. Херсон

до Дочірнього підприємства "Співдружність ініціативних працездатних інвалідів АКВА", м. Цюрупинськ

про стягнення 859грн. 38 коп.

за участю представників сторін:

від позивача - Шибінська А.Л., представник, дов. від 16.10.2013року.

від відповідача - не прибув.

Позивач звернувся з позовом в якому просить стягнути з дочірнього підприємства "Співдружність ініціативних працездатних інвалідів "АКВА", на користь приватного підприємства "Спеціалізована монтажно-налагоджувальна фірма „Газкотлоналадка", 726 грн. 00 коп. - основного боргу, 55 грн. 08 коп. - 3% річних та 78 грн. 30 коп. інфляційних витрат, а всього - 859 (вісімсот п'ятдесят дев'ять) грн. 38 коп.

Відповідач, повідомлений належним чином про час та місце судового засідання, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення йому ухвали про порушення провадження у справі 29.07.14р., свого представника у судове засідання не направив, причини неявки не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи не заявив.

Відповідно до ст.28 ГПК України справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника. Керівники підприємств та організацій, інші особи, повноваження яких визначені законодавством або установчими документами, подають господарському суду документи, що посвідчують їх посадове становище. Представниками юридичних осіб можуть бути також інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю від імені підприємства, організації. Довіреність видається за підписом керівника або іншої уповноваженої ним особи та посвідчується печаткою підприємства, організації.

Вказані обставини не позбавляють керівника відповідача видати довіреність іншій особі або прийняти участь у судовому засіданні особисто.

До того ж відповідно до ст.22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

З урахуванням викладеного, справа відповідно до ст.75 ГПК України розглядається за відсутності представника відповідача за наявними в матеріалах справи доказами.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши представника позивача,-

в с т а н о в и в:

Між приватним підприємством "Спеціалізована монтажно-налагоджувальна фірма „Газкотлоналадка" та дочірнім підприємством «Співдружність ініціативних працездатних інвалідів "АКВА" було укладено договір від 31.10.2011р. за № 48.

За умовами п.1.1. договору визначено, що підрядник зобов'язується належним чином виконати роботи з обстеження стану димових і вентиляційних каналів в двох опалювальних ДП "СІПІ АКВА", а замовник зобов'язується прийняти та своєчасно оплатити виконані роботи на умовах, передбачених даним договором.

Пунктом 2 договору сторони врегулювали питання щодо вартості та порядку розрахунків за договором.

Так, відповідно до п.п. 2.1. договору, загальна вартість робіт, згідно договірної ціни, що є невід'ємною частиною договору, складає 726 грн. 00коп.

Як вбачається з п.п. 2.3.2. договору, впродовж 3 банківських днів з моменту підписання акту здачі - приймання виконаних робіт - кінцевий розрахунок.

Позивач належним чином виконав свої зобов'язання за договором, що підтверджується актом приймання виконаних підрядних робіт № 1/48 від 19.12.2011р., що підписаний представниками обох сторін.

В порушення умов договору, відповідач за виконані роботи не розрахувався, у зв'язку з чим розмір основної заборгованості відповідача перед позивачем за виконані роботи становить 726 грн. що підтверджується бухгалтерською довідкою.

Відповідно до ст. 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

За приписами частини першої статті 853 ЦК України замовник зобов'язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі.

Частиною четвертою статті 882 ЦК України передбачено, що передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною.

Відповідно до ст. 173 господарського кодексу України Господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ст. 193 господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

За таких умов позов в частині стягнення суми - 726грн. боргу за виконані роботи підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних.

Згідно розрахунку позивача - 3% річних складають 55грн. 08коп., а втрати від інфляції складають78грн. 30коп. та підлягають стягненню.

За таких умов позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

в и р і ш и в:

1.Позов задовольнити у повному обсязі.

2.Стягнути з дочірнього підприємства "Співдружність ініціативних працездатних інвалідів АКВА", Херсонська область, Цюрупинський район, м.Цюрупинськ, вул. Комсомольська, будинок 11, код ЄДРПОУ 33201853, р/рахунки та засоби зв'язку - не відомі, на користь приватного підприємства «Спеціалізована монтажно-налагоджувальна фірма „Газкотлоналадка", м.Херсон, вул. 49 Гвардійської дивізії, б. 2, к. 4, кв. 130, код ЄДРПОУ 32267379, р/с 26005693662 в ПАТ "Марфінбанк" в м. Іллічівськ, МФО 342285 - 726 грн. 00 коп. - основного боргу, 55 грн. 08 коп. - 3% річних та 78 грн. 30коп. інфляційних втрат, та 1827 грн. витрат по сплаті судового збору.

Повне рішення складено 12.08.2014року

Суддя З.В. Клепай

Дата ухвалення рішення07.08.2014
Оприлюднено13.08.2014
Номер документу40103190
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 859грн. 38 коп

Судовий реєстр по справі —923/1084/14

Рішення від 07.08.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 23.07.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні