Рішення
від 07.08.2014 по справі 923/857/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 серпня 2014 р. Справа № 923/857/14

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пінтеліної Т.Г. при секретарі Чернявській О.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу порушену

за позовом Голопристанської міської ради Херсонської області м. Гола Пристань, Херсонської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ініціатива" м. Гала Пристань, Херсонської області

про стягнення заборгованості по орендній платі

за участю представників сторін:

від позивача : Година О.О. дов.№ 02-25/438 від 26.06.2014р.

від відповідача : не прибули

в с т а н о в и в:

Голопристанська міська рада Херсонської області звернулась до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ініціатива" м. Гола Пристань Херсонської області про стягнення заборгованості по орендній платі у сумі 9687,47 грн.

Ухвалою суду від 17.06.2014р. суд прийняв позовну заяву до розгляду, порушив провадження у справі та призначив справу до розгляду.

Сторони належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи, ухвала про призначення засідання направлена сторонам рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

У призначене судове засідання відповідач не прибув та не надав витребувані судом документи з невідомих суду причин.

Представником позивача надано інформацію від Цюрупинської ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області щодо сплати відповідачем орендної плати.

У зв'язку з неявкою представника відповідача та ненаданням ним відзиву на позовну заяву або доказів оплати заборгованості, суд відкладав розгляд справи ухвалами від 27.06.2014р. та 16.07.2014р.

Відповідач протягом всього строку розгляду справи не скористався правами, наданими стороні Господарським процесуальним кодексом України - в судове засідання не направив представника, не повідомив про оплату боргу.

Відповідачем відзив на позов та витребувані матеріали до суду не подано, представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином,

Суд, з урахуванням думки позивача, вважає за можливим розглянути справу, відповідно до ст. 75 ГПК України, у відсутність відзиву відповідача, належним чином повідомленого про час і місце розгляду справи, за наявними у справі матеріалами.

Заслухавши позивача, розглянувши та дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги таким, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до договору оренди землі від 18.01.2006, зареєстрованого у Голопристанському відділі Херсонської регіональної філії ДП «Центр ДЗК» 14 червня 2006 року за № 4АА 001965-040672100027 та додаткової угоди про його поновлення від 04 липня 2011 року, зареєстрованої у відділі Держкомзему Голопристанського району 29 липня 2011 року за № 4АА 013847-652231014000282 Відповідач користувався земельною ділянкою несільськогосподарського призначення загальною площею 0,6255 га із земель запасу Голопристанської міської ради по вул. Лермонтова, 3 в м. Голій Пристані.

Рішенням Голопристанської міської ради від 30.05.2013 № 741 «Про затвердження ставок орендної плати за користування земельними ділянками несільськогосподарського призначення на території м. Голої Пристані» (далі Рішення) було затверджено нові ставки орендної плати за користування земельними ділянками несільськогосподарського призначення на території м. Голої Пристані, що були введені в дію для діючих договорів оренди землі з 01 січня 2014 року.

Згідно п. 10.1.2.1. Додатку до Рішення ставка орендної плати для Відповідача змінилась до рівня 10 % нормативної грошової оцінки землі. У зв'язку з цим, виконавчим комітетом Голопристанської міської ради листом від 10.12.2013 № 02-25/681 Відповідачу було внесено пропозицію про зміну умов Договору в частині встановлення ставки орендної плати на рівні 10 % нормативної грошової оцінки землі та підписання додаткової угоди.

12 лютого 2014 року представником Відповідача на адресу Позивача було направлено пропозицію про припинення зазначеного договору оренди землі у зв'язку із відчуженням об'єктів нерухомого майна та ліквідацією юридичної особи - Відповідача.

Рішенням Голопристанської міської ради від 27.03.2014 № 970 дане клопотання було задоволено та пунктом 3 цього рішення встановлено, що Відповідач повинен здійснити погашення суми орендної плати за період з 01 січня 2014 року по 02 квітня 2014 року (включно) в розмірі 10 % нормативної грошової оцінки землі, розрахунок додано.

Відповідач не здійснив у повному обсязі зазначені платежі та має заборгованість по орендній платі в сумі 9687,47 грн., що в свою чергу спричинило недоотримання коштів до міського бюджету.

На підставі приписів статей 32, 35 Закону України «Про оренду землі», статей 170, 549-552, 611, 651 Цивільного кодексу України та керуючись статтями 1, 12, 54 Господарського процесуального кодексу України, позивач просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Ініціатива» на користь Голопристанської міської ради заборгованість по орендній платі в сумі 9687,47 грн. та витрати по сплаті судового збору в сумі 1218,00 грн.

Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 288.1. Податкового кодексу України встановлено, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку, яка перебуває у державній або комунальній власності, є договір оренди земельної ділянки.

Статтею 289 Податкового Кодексу України встановлено, що для визначення розміру податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок. Центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення станом на 1 січня поточного року.

Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем (ст. 288.4 Податкового кодексу України).

Відповідно до ст. 632 Цивільного кодексу України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, установлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Відповідно до ст.15 Закону України "Про оренду землі" орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату є однією з істотних умов договору оренди землі.

Згідно з частиною першою ст.21 Закону України "Про оренду землі" (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) орендна плата за землю це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Закону України "Про плату за землю").

Частинами четвертою та п'ятою статті 21 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не може бути меншою трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Законом України «Про плату за землю», та не може перевищувати 12 відсотків їх нормативної грошової оцінки.

Згідно ст. 288.5. Податкового кодексу України, розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом.

Ст. 526 Цивільного кодексу України передбачає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Згідно ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно ст. 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 25 Закону України "Про оренду землі" орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі.

Згідно ст. 96 Земельного кодексу України землекористувачі, зобов'язані, зокрема, своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Відповідно до п. п. 9 - 14 договору, орендна плата за земельну ділянку вноситься орендарем у грошовій формі, та сплачується щомісячно у пропорційному розмірі.

Відповідно до вказаного договору, орендар зобов'язаний своєчасно вносити орендну плату.

Відповідачем умови договору належним чином не виконуються, орендна плата своєчасно та у визначені строки та розмірі не сплачена.

Вказані обставини підтверджуються листом Цюрупинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Херсонській області від 30.05.2014р. № 311/9/15-0. Розрахунок заборгованості Відповідача по орендній платі додано до позовної заяви.

Таким чином, вказані вище обставини свідчать про неналежне виконання відповідачем ТОВ "Ініціатива" умов договору оренди земельної ділянки та наявність заборгованості по орендної плати.

За таких обставин, позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судовий збір відповідно до ст. 49 ГПК України відноситься на відповідача.

Враховуючи викладене, на підставі ст. ст.21, 22, 25 Закону України "Про оренду землі", ст. 193 Господарського кодексу України ст.526, 629,632 ЦК України, керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з рахунків товариства з обмеженою відповідальністю «Ініціатива» (75600, вул.Лермонтова,3, м. Гола Пристань, Херсонської області, код ЄДРПОУ 30768804) на користь Голопристанської міської ради ( 75600, вул. 1 Травня,14, м. Гола Пристань, Херсонської області, код ЄДРПОУ 04059929) на рахунок № 33216812600134 в банк УДК м. Херсона код 24103733 МФО 852010 9687 ( Дев'ять тисяч шістсот вісімдесят сім) гривень 47 коп. основного боргу, та 1218 ( Одну тисячу двісті вісімнадцять ) гривень 00 коп. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 13.08.2014р.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення07.08.2014
Оприлюднено15.08.2014
Номер документу40119924
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/857/14

Рішення від 07.08.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні