Рішення
від 13.08.2014 по справі 904/4133/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

12.08.14р. Справа № 904/4133/14 За позовом Комунального підприємства Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа", м. Дніпродзержинськ

до Дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 36, м. Дніпродзержинськ

про стягнення 31542,20грн.

Суддя Турчин С.О.

Секретар Сергієнко П.М.

Представники:

від позивача - Миткалик Є.В. дов. №00.01.0118 від 06.08.13р.

від відповідача - Бойко Г.В. дов. від 11.08.14р.

Суть спору:

Комунальне підприємство Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа" (далі - Позивач) звернулося з позовом до Дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 36 (далі - Відповідач) про стягнення 31542,20грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що:

- відповідачем не виконані належним чином зобов'язання за договором №327л від 15.01.2013 про закупівлю послуг з постачання водяної пари та гарячої води (включно з охолодженням) (відпуск теплової енергії) за державні кошти;

- заборгованість відповідача на час подання позовної заяви за грудень 2013р. складає у розмірі 30753,56грн., пеня у розмірі 788,64грн.

Ухвалою суду від 11.06.14р. порушено провадження по справі та призначено слухання на 08.07.14р.

08.07.14р. в судове засідання з'явився повноважний представник позивача. Представником позивача подано клопотання про продовження строку розгляду спору до 26.08.14р. За результатами судового засідання продовжено строк розгляду спору та розгляд справи відкладено до 12.08.14р.

12.08.14р. в судове засідання з'явився повноважні представники сторін.

Відповідно до п.3.9.1. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 Господарського процесуального кодексу України. У разі присутності сторони або іншого учасника судового процесу в судовому засіданні протокол судового засідання, в якому відображені відомості про явку сторін (пункт 4 частини другої статті 81 1 ГПК), є належним підтвердженням повідомлення такої сторони (іншого учасника судового процесу) про час і місце наступного судового засідання. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Сторони належним чином повідомлені про час та місце судового засідання, що підтверджується поштовими повідомленнями, які повернулися на адресу господарського суду з відмітками про отримання ухвал суду повноважними представниками сторін та відомостями відображеними в протоколі судового засідання.

Згідно зі ст. 75 ГПК України за результатами судового засідання справу було розглянуто за участю повноважних представників сторін за наявними в ній матеріалами та оригіналами документів наданих позивачем додатково на вимоги суду в судове засідання в обґрунтування своїх позовних вимог .

В порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення та представникам сторін повідомлено про дату складення повного тексту рішення.

Фіксація судового процесу технічними засобами не проводилася.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд -

встановив:

15.01.2013р. між КП "Дніпродзержинськтепломережа" (Учасник) та дошкільним навчальним закладом (ясла-садок) № 36 (Замовник) укладений договір №327л про закупівлю послуг з постачання водяної пари та гарячої води (включно з охолодженням) (відпуск теплової енергії) за державні кошти.

Предметом договору є надання послуг з постачання водяної пари та гарячої води (включно з охолодженням) (відпуск теплової енергії) за державні кошти для потреб опалення, вентиляції та гарячої водопостачання в кількості, у строки та на інших умовах, що зазначені в цьому договорі. (п. 1.1 договору).

Найменування послуги: постачання теплової енергії для потреб опалення, вентиляції та гарячого водопостачання; кількості послуг або кількісні характеристики виконуваних за цим договором послуг 472,99 Гкал. (пункт 1.2 договору).

Пунктом 1.3 договору, визначено, що згідно з ст.48 Бюджетного кодексу України замовник бере бюджетне зобов'язання і здійснює платежі тільки в межах бюджетних асигнувань, встановлених кошторисом.

Відповідно до п.3.1 договору, визначено, що ціна цього договору становить 447092,00грн. у тому числі: ПДВ 74515,33грн. (ціна договору визначається з урахуванням Закону України „Про податок на додану вартість").

Згідно п. 5.1 договору встановлено, початок та кінець опалювального періоду встановлюється рішенням виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради.

Учасник надає послугу з постачання водяної пари і гарячої води (виключно холодоагентами) (відпуск теплової енергії) для потреб опалення, вентиляції та гарячого водопостачання згідно з діючими ДБН по об'єктах Замовника, згідно адреси: вул. Будівельників, 57 - по приладу обсягу. Загальна опалювальна площа 2498,1кв.м., зовнішнім об'ємом 11083,2 м.куб., планове теплове навантаження на опалення 0,179673Гкал/рік, 129,36Гкал/міс, теплові витрати: 47 Ккал/год; (0,033840 Гкал/міс) (пункт 5.2 договору).

Облік наданої теплової енергії у вигляді гарячої води проводиться за приладами обліку. (пункт 5.3 договору).

Суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги з таких підстав.

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частинами 1 і 2 статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що:

- суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться;

- кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Як зазначалось вище, між сторонами укладено договір №327л про закупівлю послуг з постачання водяної пари та гарячої води (включно з охолодженням) (відпуск теплової енергії) за державні кошти.

КП Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа" виконано зобов'язання в повному обсязі та здійснено постачання теплової енергії за грудень 2013р. на суму 75753,56грн., що підтверджується актом №А.12-8168 про постачання теплової енергії.

Позивачем виставлено рахунок від 23.12.13р. за грудень 2013р. на суму 75753.56грн. та направлено платіжну вимогу №12-7384 від 22.12.13р.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з пунктом 4.1 вказаного договору, тариф на теплову енергію визначається нормативними документами відповідно до чинного законодавства.

Розрахунковим періодом є календарний місяць. Замовник самостійно одержує платіжну вимогу у учасника, після 10-го числа наступного за розрахунковим місяцем.

Замовник протягом розрахункового періоду сплачує учаснику вартість зазначеної в договорі місячної кількості теплової енергії, з урахуванням залишкової суми (сальдо) розрахунків на початок місяця. Остаточний розрахунок до 20 числа наступного за розрахунковим місяця.

Замовник щомісячно зобов'язаний проводити звірку розрахунку за теплову енергію в бухгалтерії Учасника, у разі невиконання звірки на протязі кварталу сума боргу нараховується у безспірному порядку.

Однак, відповідачем наведений обов'язок у передбачені договором строки не виконувався належним чином та здійснено часткову оплату у розмірі 45000,00грн. Заборгованість відповідача на час подання позовної заяви складає 30753,56грн., що підтверджується довідкою позивача станом на 08.08.14р. Факт наявності заборгованості відповідачем не заперечується.

Відповідно до ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

За умовами п.4.1 договору, за несвоєчасне виконання розрахунків за теплову енергію нараховується пеня у розмірі 1% належної до сплати суми за кожний день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ. Нарахування пені проводиться учасником, після 20 числа наступного за розрахунковим місяця, при наявності заборгованості у замовника.

Відповідно до розрахунку позивача розмір пені складає за період з 21.01.14р. по 02.04.14р. у розмірі 788,64грн.

Так, неналежне виконання відповідачем зобов'язання з оплати за пару та гарячу воду за грудень 2013р. є підставою для нарахування заборгованості у розмірі 30753,56грн., пені у розмірі 788,64грн. та задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору.

Таким чином, судовий збір стягується з відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

вирішив:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 36 (51940, Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, бульвар Будівельників, б.57, код ЄДРПОУ 20290299) на користь комунального підприємства Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа" (51914, Дніпропетровська область, м Дніпродзержинськ, вул. Петровського, буд. 168, код ЄДРПОУ 03342573) заборгованості у розмірі 30753,56грн., пені у розмірі 788,64грн., судового збору у розмірі 1827,00грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено та підписано - 13 . 08 .201 4 .

Суддя С.О. Турчин

Дата ухвалення рішення13.08.2014
Оприлюднено14.08.2014
Номер документу40125766
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4133/14

Рішення від 13.08.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Турчин Сергій Олександрович

Ухвала від 08.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Турчин Сергій Олександрович

Ухвала від 11.06.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Турчин Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні