Постанова
від 14.08.2014 по справі 820/13190/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

14 серпня 2014 р. № 820/13190/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Волошина Д.А.,

за участю секретаря судового засідання Ільницької І.Л.

представників : позивача - Білецької К.В., Черкашиної А.О., відповідача - не прибув, прокурора - Горбунової О.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові справу за адміністративним позовом

Заступника прокурора Київського району м. Харкова в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Приватного акціонерного товариства "АВЕК ХОЛДИНГ" про стягнення податкового боргу ,

В С Т А Н О В И В:

До Харківського окружного адміністративного суду звернувся позивач, Заступник прокурора Київського району м. Харкова в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, з адміністративним позовом до Приватного акціонерного товариства "АВЕК ХОЛДИНГ" , в якому з урахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог, просить суд, стягнути кошти з рахунків відкритих Приватним акціонерним товариством "АВЕК ХОЛДИНГ" в рахунок погашення податкового боргу у розмірі 180798, 00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що Приватне акціонерне товариство "АВЕК ХОЛДИНГ" перебуває на податковому обліку як платник податків в Державній податковій інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області. На теперішній час за відповідачем лічиться заборгованість перед бюджетом у сумі 180798,00 грн., що виникла внаслідок несплати в установлений строк зобов'язань зі сплати податку на додану вартість за період січень - травень 2014 року, самостійно визначених платником податку у декларації. Наведені обставини свідчать про невиконання відповідачем свого податкового обов'язку, щодо сплати податків та зборів в строки та у розмірах, встановлених Податковим кодексом України.

Прокурор та представники позивача в судовому засіданні підтримали уточнені позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання повторно не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, причини неявки суду не повідомив, заперечень та клопотань не надав.

Враховуючи викладене, беручи до уваги, що відповідач, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи повторно не з'явився в судове засідання, причин неявки суду не повідомив, на підставі ч. 4 ст. 128 КАС України суд приходить до висновку про можливість розгляду справи за наявними в ній доказами.

Суд, заслухавши прокурора та представників позивача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідач, Приватне акціонерне товариство "АВЕК ХОЛДИНГ" (код ЄДРПОУ 32675319) зареєстрований за юридичною адресою: 61002 м. Харків вул. Сумська, буд. 70, та перебуває на обліку як платник податків в Державній податковій інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області з 09.10.2003 року, згідно ідентифікаційних даних, що містяться в матеріалах справи.

Згідно з п.п. 16.1.4. ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.п. 36.1. ст. 36 Податкового кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Пунктом 54.1 ст. 54 Податкового кодексу України визначено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем були подані до Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області податкові деклараціі з податку на додану вартість із самостійно визначеними сумами податкового зобов'язання, які він у встановлені строки не сплатив, а саме: №9007413803 від 17.02.2014 р., якою відповідач визначив свої податкові зобов'язання за січень 2014 року; №9014310839 від 19.03.2014 р., якою відповідач визначив свої податкові зобов'язання за лютий 2014 року; №9019590676 від 11.04.2014 р., якою відповідач визначив свої податкові зобов'язання за березень 2014 року; №9027262048 від 14.05.2014 р., якою відповідач визначив свої податкові зобов'язання за квітень 2014 року; №9034692883 від 18.06.2014 р., якою відповідач визначив свої податкові зобов'язання за травень 2014 року на загальну суму 240602 грн.

Однак у визначений законом строк податкові зобов'язання до бюджету відповідач у повному обсязі не сплатив.

Згідно пп. 203.1., 203.2. ст. 203 Податкового кодексу України податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Відповідно до п.п. 56.11. ст. 56 Податкового кодексу України не підлягає оскарженню грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Згідно картки особового рахунку, з урахуванням існуючої переплати в розмірі 13552,13 грн. та часткової сплати в розмірі 46251,87 грн., за відповідачем рахується податковий борг з податку на додану вартість у сумі 180798,00 грн., який на теперішній час залишається не сплаченим.

Згідно з п.п.59.1 ст.59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, орган державної податкової служби надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

Податкова вимога надсилається також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. ( п.п. 59.4. ст. 59 Податкового кодексу України).

У зв'язку з непогашенням відповідачем узгодженої суми податкового зобов'язання протягом граничного строку її сплати Державною податковою інспекцією у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області винесено податкову вимогу №817-25 від 28.04.2014 року.

Зазначена податкова вимога була отримана відповідачем,згідно підпису уповноваженої особи на корінці податкової вимоги.

Відповідно до п. 58.3 ст. 58 Податкового кодексу України податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) юридичній особі, якщо його передано посадовій особі такої юридичної особи під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення.

Сторонами доказів щодо оскарження та скасування вказаної податкової вимоги до суду не подано.

Згідно наданої до суду облікової картки відповідача вбачається, що з моменту виставлення податкової вимоги заборгованість не переривалась.

Аналізуючи приписи п.59.5 ст.59 Податкового кодексу України, суд доходить висновку, що податковий орган має обов'язок скласти податкову вимогу і направити цей документ на адресу платника податків за фактом виникнення податкового боргу, тобто у випадку невиконання податкового обов'язку платником податків, котрий до цього не мав заборгованості перед Державним бюджетом України. В разі збільшення податкового боргу (тобто у випадку продовження існування податкового боргу після направлення податкової вимоги за правилами Податкового кодексу України і зростання розміру невиконаного податкового обов'язку) підстав для формування податковим органом нових податкових вимог на так звану "новоутворену суму податкового боргу " і направлення таких вимог на адресу платника податків не має, оскільки п.59.5 ст.59 Податкового кодексу України передбачено, що у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Судом встановлено, що Державною податковою інспекцією у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області прийнято рішення №177 від 28.04.2014 року про опис майна у податкову заставу, та податковим керуючим складено акт опису майна №177 від 28.04.2014 року.

Згідно п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. п. 20.1.28 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом.

Згідно п.95.1-95.3 ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 цього Кодексу.

Відповідач доказів на спростування вимог позивача суду не надав, податковий борг в сумі 180798, 00 грн. не сплатив.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивача про стягнення коштів з рахунків Приватного акціонерного товариства "АВЕК ХОЛДИНГ" в рахунок погашення боргу з податку на додану вартість у сумі 180798, 00 грн. за податковими деклараціями з податку на додану вартість за період січень - травень 2014 року, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 8-14, 35, 71, 94, 159, 160-164, 167, 186 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Заступника прокурора Київського району м. Харкова в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Приватного акціонерного товариства "АВЕК ХОЛДИНГ" про стягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути кошти з розрахункових рахунків Приватного акціонерного товариства "АВЕК ХОЛДИНГ" (61002 м. Харків вул. Сумська, буд. 70, код 32675319) на користь Державного бюджету України (відомості не відомі) в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість в сумі 180798, 00 грн. (сто вісімдесят тисяч сімсот дев'яносто вісім гривень 00 копійок).

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення протягом десяти днів з дня її проголошення, у разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 Кодексу адміністративного судочинства України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено18 серпня 2014 року.

Суддя Волошин Д.А.

Дата ухвалення рішення14.08.2014
Оприлюднено20.08.2014

Судовий реєстр по справі —820/13190/14

Ухвала від 16.07.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

Постанова від 14.08.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

Ухвала від 16.07.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні