Рішення
від 20.08.2014 по справі 403/651/14-ц
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія Справа №403/651/14-ц Провадження № 2/403/147/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 серпня 2014 р. Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого: Годованець І. А.

при секретарі: Дорошенко В.В.

з участю:

представника позивача: Іванченко В.В. представника відповідача: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Устинівка цивільну справу за позовом Седнівської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області до ОСОБА_3 про розірвання договору оренди землі,-

В С Т А Н О В И В :

Позивачем подано до суду позов до відповідача про розірвання договору оренди землі. Вимоги мотивуються тим, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання орендарем обов'язків, передбачених умовами договору, що істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки. В судовому засіданні представник позивача настоює на позовних вимогах про розірвання договору оренди землі, так як на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання орендарем обов'язків, передбачених умовами договору, що істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки. В судовому засіданні представник відповідача позовні вимоги про розірвання договору оренди землі не визнає, так як відповідачем, як орендарем, належним чином виконуються обов'язки, передбачені умовами договору оренди землі. За договором оренди землі відсутні підстави для припинення права відповідачем користування земельною ділянкою - із-за систематичної несплати ним орендної плати, так як у ОСОБА_4 станом на 13 серпня 2014 року позитивне сальдо розрахунків з бюджетом становить 3083.51 грн.

Заслухавши сторони, ознайомившись з матеріалами справи, суд вважає, що позовні вимоги задоволенню не підлягають з наступних підстав. За договором оренди землі від (відсутні дата, місяць) 2011 року, Устинівською районною державною адміністрацією Кіровоградської області (орендодавець), передано ОСОБА_3 (орендар) в користування земельну ділянку площею 10,00 га, на території Седнівської сільської ради на десять років. Договір оренди землі набрав чинності після його державної реєстрації у відділі Держкомзему Устинівського району Кіровоградської області 20 січня 2012 року, за № 352580004000729. Частиною 1 ст. 210 ЦК України встановлено, що правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації. Частиною 5 ст. 126 ЗК України визначено, що договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Відповідно до проекту розмежування до земель комунальної власності Седнівської сільської ради передано 889,2809 га земель запасу та резерву, в тому числі спірну земельну ділянку, площею 10.0023 га, кадастровий номер 3525887800:02:000:9002, яка за договором оренди землі Устинівською районною державною адміністрацією передана в користування ОСОБА_4.

Право власності на земельну ділянку площею 10,0023 га, кадастровий номер 3525887800:02:000:9002 в межах згідно з планом, розташованої на території Седнівської сільської ради, посвідчено витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

Статтею 125 ЗК України встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Частиною 2 ст.93 ЗК України, ст. 1, п.3 ч.2 ст.15 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що орендна землі-це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності. Істотними умовами договору оренди землі є: орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Статтею 21 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Відповідно до п.п.9-11 договору оренди землі, орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі та розмірі 3% від нормативної грошової оцінки землі, з урахуванням коефіцієнта індексації. Орендна плата перераховується до державного бюджету за кодом бюджетної класифікації 22120000 (щокварталу не пізніше 12 числа наступного за звітним місяцем).

Пунктом «в» ч.1 ст.96 ЗК України встановлено, що землекористувачі зобов'язані: своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Статтею 17 Закону України «Про плату за землю» встановлено терміни сплати земельного податку власниками земельних ділянок і землекористувачами, а також орендної плати за землі державної та комунальної власності - орендарями земель зазначеної форми власності.

Відповідно до ст. 27 Закону України «Про плату за землю», органи державної податкової служби здійснюють контроль за правильністю обчислення і справляння земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Частиною 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Згідно із п. "д" ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Під час розгляду справи встановлено, що за змістом зазначених норм законодавства, договір оренди землі можливо розірвати лише в разі систематичної несплати орендної плати, разове порушення умов договору у цій частині не є підставою для його розірвання. Відповідно до положень ст. 17 Закону України «Про плату за землю», несплата орендної плати за земельні ділянки комунальної власності громадянами протягом року, вважається систематичною і є підставою для припинення права користування земельними ділянками. Згідно акта за №19371-11 від 13 серпня 2014 року (а.с.45), складеного службовою особою державної податкової служби Долинської об'єднаної ДПІ (Устинівське відділення), при проведенні перевірки розрахунків платника з бюджетом за період з 01 січня 2014 року, у ОСОБА_4 станом на 13 серпня 2014 року позитивне сальдо розрахунків з бюджетом становить 3083.51 грн. При встановлених обставинах, позовні вимоги про розірвання договору оренди землі задоволенню не підлягають, як необгрунтовані.

Судові витрати по справі позивачу, відповідно до ч.1 ст.88 ЦПК України, відшкодуванню не підлягають, так як в позовних вимогах відмовлено. Керуючись ст.ст.213, 215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

В позовних вимогах відмовити.

В позовних вимогах Седнівської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області до ОСОБА_3 про розірвання договору оренди землі - відмовити.

Судові витрати по справі позивачу, відповідно до ч.1 ст.88 ЦПК України, відшкодуванню не підлягають, так як в позовних вимогах відмовлено.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до апеляційного суду Кіровоградської області через Устинівський районний суд на протязі десяти днів з дня проголошення.

Суддя: підпис.

Згідно з оригіналом.

Суддя Устинівського

районного суду: І. А. Годованець

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення20.08.2014
Оприлюднено21.08.2014
Номер документу40199378
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/651/14-ц

Рішення від 20.08.2014

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 30.07.2014

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні