Рішення
від 24.06.2009 по справі 37/94-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

37/94-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" червня 2009 р.                                                            Справа № 37/94-09

вх. № 2979/4-37

Суддя господарського суду Доленчук Д. О.

при секретарі судового засідання Івахненко І.Г.

за участю представників сторін:

прокурора - не з'явився

позивача - не з'явився

 відповідача - Лисих Р.В. за довіреністю № 0142 від 17.03.2009 р.

розглянувши справу за позовом  Прокурора Вовчанського району Харківської області м. Вовчанськ в інтересах держави  в особі Хотімлянської сільської ради, с. Хотімля, Вовчанський район, Харківська область  

до  ЗАТ "Український мобільний зв'язок" в особі Північного територіального управління - відокремлений підрозділ ЗАТ "Український мобільний зв'язок",

м. Харків  

про зобов'язання укласти договір оренди земельної ділянки та зареєструвати його

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Вовчанського району Харківської області звернувся до господарського суду з позовною заявою в інтересах держави в особі Хотімлянської сільської ради (позивач) до ЗАТ "Український мобільний зв'язок" в особі Північного територіального управління - відокремленого підрозділу ЗАТ "Український мобільний зв'язок" (відповідач). Згідно позовних вимог прокурор просить суд зобов'язати відповідача укласти із Хотімлянською сільською радою договір оренди на земельну ділянку площею 400 кв.м., на якій розміщено базовий ретранслятор стільникового зв'язку, за адресою: Харківська область, Вовчанський район, с. Хотімля, вул. Леніна, 54, та зареєструвати його у встановленому законному порядку.

Прокурор та позивач про судове засідання були повідомлені належним чином, в судове засідання не з'явилися.

Відповідач, через канцелярію господарського суду 17.06.2009 р. за вх. № 6698, надав відзив, який господарським судом залучається до матеріалів справи. У наданому відзиві відповідач вказує на те, що на даний час на вищевказаній земельній ділянці розташована базова станція мобільного зв'язку ЗАТ "Український мобільний зв'язок", яка є ввімкненою та працює у режимі тестування (для контролю роботи обладнання та охоронно-пожежної сигналізації) одночасно обслуговуючи абонентів мобільного зв'язку в с. Хотімля. Демонтаж базової станції мобільного зв'язку ЗАТ "Український мобільний зв'язок" приведе до повної відсутності мобільного зв'язку в с. Хотімля та прилеглих населених пунктів у зв'язку з чим користувачі мобільного зв'язку будуть позбавлені можливості термінового виклику таких спеціальних служб як пожежна охорона, міліція, швидка медична допомога, газова служба. За таких обставин відповідач вважає позовні вимоги прокурора законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, у зв'язку з чим у наданому відзиві виклав клопотання про задоволення позовних вимог.

Прокурора та позивача ухвалою господарського суду Харківської області по справі від 15.06.2009 р. було попереджено про те, що не явка їх представників у призначене судове засідання не є перешкодою для розгляду справи за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

Беручи до уваги, що відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України обов'язок доказування і подання доказів покладено на сторони, суд згідно за статтею 75 Господарського процесуального кодексу України розглядає справу за наявними матеріалами.

Суд, дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представника відповідача, встановив наступне.

Прокуратурою Вовчанського району Харківської області було проведено перевірку додержання вимог земельного законодавства України, під час якої було встановлено, що на території Хотімлянської сільської ради Вовчанського району за адресою: Харківська область, Вовчанський район, с. Хотімля, вул. Леніна, 54, в порушення вимог ст.ст. 125, 126 Земельного Кодексу України, без набуття права власності чи права користування земельною ділянкою та встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). відповідачем без правовстановлюючих документів використовується земельна ділянка площею 400 кв.м., на якій розміщено базовий ретранслятор стільникового зв'язку. Вказаний факт підтверджується матеріалами перевірки проведеної прокуратурою Вовчанського району, а саме документацією витребуваною у Вовчанській СЕС, Відділі архітектури та будівництва Вовчанської РДА, Вовчанському РУ ГУМНСУ в Харківській області, а також листами Хотімлянської сільської ради до прокуратури району (№ 37 від 04.02.2009 року, № 94 від 10.04.2009 року, № 104 від 16.05.2007 року) та Вовчанського РВ ГУМВСУ в Харківській області (№ 103 від 16.05.2007 року).

Судом встановлено, що 29.06.2006 р. відповідачу рішенням Хотімлянської сільської ради III сесії V скликання "Про надання дозволу ЗАТ "Український мобільний зв'язок" на виготовлення проекту по відведенню земельної ділянки в сел. Хотімля по вул. Леніна, 54" було надано дозвіл на виготовлення проекту по відведенню земельної ділянки в сел. Хотімля по вул. Леніна, 54. Проте, договір оренди вказаної земельної ділянки площею 400 кв.м. відповідачем із Хотімлянською сільською радою не укладено, плата за користування земельною ділянкою впродовж всього періоду часу відповідачем не справляється у зв'язку з чим відповідачем грубо порушуються права та інтереси позивача.

Згідно ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ч.1 ст.1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Частиною 2 та частиною 3 ст. 21 Господарського процесуального кодексу України, визначено, що позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу; відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу

Згідно ч. 1 статті 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди)  шляхом  укладення  договору оренди земельної ділянки.

Статтею 125 Земельного кодексу України  передбачено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до ч.5 ст.126 Земельного кодексу України право  оренди  земельної  ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.

Земельна ділянка відповідно до пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу України перебуває у віданні позивача.

З огляду на вищевикладене та враховуючи те, що відповідачем заходи щодо оформлення земельної  ділянки  за адресою: Харківська область, Вовчанський район, с. Хотімля. вул. Леніна, 54 не проведені, договір оренди земельної ділянки відповідачем з позивачем не укладено, господарський суд приходить до висновку, що вимоги прокурора є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

За таких обставин суд вважає, що клопотання відповідача про задоволення позовних вимог підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України з відповідача належить стягнути до державного бюджету України державне мито у розмірі, передбаченому статтею 3 Декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито”, що становить 85,00 грн. та згідно зі статтею 44 Господарського процесуального кодексу України, Постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2005 р. № 1258 судові витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 118,00 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 124, 125, 126, п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, ст.ст. 1, 4, 12, 21, 32, 33, 43, 44-49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

ВИРІШИВ:

Задовольнити клопотання відповідача про задоволення позовних вимог.

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати ЗАТ "Український мобільний зв'язок" в особі Північного територіального управління - відокремленого підрозділу ЗАТ "Український мобільний зв'язок" (61000, м. Харків, вул. Фрунзе, 18, код ЄДРПОУ 14333937, п/р 26002511 у Райфазен Банк Аваль, МФО 300335) укласти із Хотімлянською сільською радою (62572, Харківська область, Вовчанський район, с. Хотімля, вул. Леніна, буд. 11-А, код ЄДРПОУ 04399074, р/р 31411542700180 в УДК у Вовчанському районі, МФО 851011) договір оренди на земельну ділянку площею 400 кв.м., на якій розміщено базовий ретранслятор стільникового зв'язку, за адресою: Харківська область, Вовчанський район, с. Хотімля, вул. Леніна, 54, та зареєструвати його у встановленому законному порядку.

Стягнути з ЗАТ "Український мобільний зв'язок" в особі Північного територіального управління - відокремленого підрозділу ЗАТ "Український мобільний зв'язок" (61000, м. Харків, вул. Фрунзе, 18, код ЄДРПОУ 14333937, п/р 26002511 у Райфазен Банк Аваль, МФО 300335) на користь державного бюджету України (одержувач коштів - Управління Державного Казначейства у м. Харкові, код ЄДРПОУ 24134490, рахунок 31110095700002, банк одержувача - Головне Управління Державного Казначейства у Харківський області, МФО 851011, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095) – 85,00 грн. державного мита.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з ЗАТ "Український мобільний зв'язок" в особі Північного територіального управління - відокремленого підрозділу ЗАТ "Український мобільний зв'язок" (61000, м. Харків, вул. Фрунзе, 18, код ЄДРПОУ 14333937, п/р 26002511 у Райфазен Банк Аваль, МФО 300335) на користь державного бюджету України (одержувач коштів - Управління Державного Казначейства у м. Харкові, код ЄДРПОУ 24134490, рахунок 31213259700002, банк одержувача - Головне Управління Державного Казначейства України у Харківській області, МФО 851011, код бюджетної класифікації 22050000, символ звітності банку 259) - 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                                                            Доленчук Д. О.

Рішення підписано 26.06.2009 р.

Дата ухвалення рішення24.06.2009
Оприлюднено11.07.2009
Номер документу4020494
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —37/94-09

Рішення від 24.06.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Доленчук Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні