Постанова
від 19.08.2014 по справі 823/2320/14
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 серпня 2014 року справа № 823/2320/14

м. Черкаси

16 год. 15 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Паламар П.Г.,

при секретарі Овсієнко О.І.,

за участю представника позивача Охват В.П. - за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області до товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма" "Мельниківський тваринницький комплекс" про стягнення простроченої заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області (далі - позивач) звернулося до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма" "Мельниківський тваринницький комплекс" (далі - відповідач), в якому просить стягнути борг на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій по Списку №2 за червень - липень 2014 року на загальну суму 2 177 грн. 94 коп.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що ТОВ "Агрофірма" "Мельниківський тваринницький комплекс" нараховано до відшкодування суми фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за червень-липень 2014 року в розмірі 2 177 грн. 94 коп., відповідно до пункту «ж» Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Представник позивача позовні вимоги підтримав та просив суд їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, заперечення на позовну заяву не надав, хоча належним чином повідомлявся судом про день та час судового розгляду справи.

Виходячи з положень ч.2 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає, що неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, неповідомлення ними про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Відповідач зареєстрований як юридична особа, ідентифікаційний код 33978709 та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області.

Відповідно до абзацу 4 п. 1 ст. 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 року № 400/97-ВР (далі - Закон України № 400/97-ВР), для платників збору, визначених п. 1 та п. 2 ст. 1 даного Закону, крім тих які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. «а» - п. «з» с. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Абзацом 2 п. 1 ст. 4 Закону України № 400/97-ВР встановлена ставка збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом 4 п. 1 ст. 2 даного Закону.

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058-IV (далі - Закон України № 1058-IV) та пунктом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року за № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 16.01.2004 року за № 64/8663 (далі - Інструкція № 21-1) визначено, що підприємства, на яких працівники вийшли на пенсію на пільгових умовах, здійснюють відшкодування Пенсійному фонду України витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Згідно Інструкції № 21-1 відповідач є платником страхових внесків, тому повинен відшкодовувати управлінню Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області фактичні витрати на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах по Списку № 2 особам, які мають стаж на даному підприємстві, що дає право на призначення цих пенсій.

На підставі п. п. 6.8 п. 6 Інструкції № 21-1, підприємства щомісячно до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду України зазначену у повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідач, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівники якого вийшли на пільгову пенсію, зобов'язаний сплачувати Пенсійному фонду України витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах цим працівникам.

На обліку в управлінні Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області знаходиться 1 особа по Списку № 2 - ОСОБА_2, яка отримує пенсію, як жінка, яка працювала в сільськогосподарському виробництві та виховувала п'ятеро і більше дітей (відповідно до п. «ж» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»), як колишні працівники відповідача.

Несплата відповідачем до управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області сум, виплачених на пільгових умовах громадянам, призводить до неповного формування бюджету Пенсійного фонду України, що може спричинити несвоєчасне фінансування виплат пенсій.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 11 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 94, 159 - 163 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма" "Мельниківський тваринницький комплекс" (18015, м. Черкаси, вул. Ільїна, 244, ідентифікаційний код 33978709) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області (18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 195, ідентифікаційний код 37930126) борг на покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за червень-липень 2014 року по Списку №2 на загальну суму 2177 (дві тисячі сто сімдесят сім) грн. 94 коп.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд у порядку ст.186 КАС України.

Суддя П.Г. Паламар

Повний текст постанови виготовлений 20 серпня 2014 року

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.08.2014
Оприлюднено22.08.2014
Номер документу40210418
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/2320/14

Ухвала від 08.07.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 02.07.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 13.08.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Постанова від 19.08.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 04.08.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні