Рішення
від 14.08.2014 по справі 910/11757/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/11757/14 14.08.14

За позовом Приватного підприємства "Євротой" до Приватного підприємства "Візерунок" про стягнення 21 307,97 грн. Суддя Стасюк С.В.

Представники сторін:

від позивача Коваль О.Л. (дов. б/н від 16.07.2014 року) від відповідача не з'явився

Відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні 14 серпня 2014 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Приватне підприємство "Євротой" (надалі по тексту - позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Приватного підприємства "Візерунок" (надалі по тексту - відповідач) про стягнення 21 687,43 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.06.2014 року порушено провадження у справі № 910/11757/14, розгляд справи призначено на 17.07.2014 року.

17.06.2014 року через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшли документи на часткове виконання вимог ухвали суду.

Розпорядженням заступника Голови Господарського суду міста Києва від 17.07.2014 року справу № 910/11757/14 передано для розгляду судді Босому В.П., у зв'язку з перебуванням судді Стасюка С.В. на лікарняному

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.07.2014 року суддя Босий В.П. прийняв справу № 910/11757/14 до свого провадження, розгляд справи призначено на 14.08.2014 року.

Через відділ діловодства Господарського суду міста Києва 17.07.2014 року представник позивача подав суду заяву про зменшення позовних вимог, відповідно до якої просить суд стягнути з відповідача 21 307,97 грн.

Розпорядженням заступника Голови Господарського суду міста Києва від 21.07.2014 року справу № 910/11757/14 передано для розгляду судді Стасюку С.В., у зв'язку з поверненням його з лікарняного.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.07.2014 року суддя Стасюк С.В. прийняв справу № 910/11757/14 до свого провадження, розгляд справи призначено відповідно до ухвали суду від 17.07.2014 року.

Через відділ діловодства Господарського суду міста Києва 14.08.2014 року відповідач подав документи по справі та клопотання про відкладення розгляду справи, у зв'язку з неможливістю направити у судове засідання представника Приватного підприємства "Візерунок".

У відповідності до статті 22 Господарського процесуального кодексу України, позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу, в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог. До початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Подана позивачем заява про зменшення позовних вимог приймається судом до розгляду, позовні вимоги розглядаються з урахуванням заяви поданої 17.07.2014 року.

Розглянувши подане відповідачем клопотання про відкладення розгляду справи, суд відмовляє в його задоволенні, з тих підстав, що нормами чинного законодавства України не обмежено коло осіб, які можуть представляти особу в судовому процесі, тому неможливість одного з представників позивача бути присутнім у судовому засіданні не перешкоджає реалізації права учасника судового процесу на участь у судовому засіданні його іншого представника. Проте, відповідач наданими йому процесуальними правами не скористався.

У судовому засіданні 14.08.2014 року представник позивача підтримав позов, з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог, у повному обсязі.

Розглянувши подані сторонами матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, суд -

ВСТАНОВИВ:

26.11.2009 року між Приватним підприємство "Євротой" (постачальник) та Приватним підприємством "Візерунок" (покупець) було укладено договір поставки № 26/11-09 (надалі по тексту - Договір), за умовами якого постачальник зобов'язався передавати у власність покупця товар партіями згідно накладних у відповідності до замовлень покупця, а покупець зобов'язався приймати та поводити оплату за товар на умовах даного Договору.

Ціну Договору складає сума цін усіх накладних, відповідно до яких здійснюється постачання товару та які мають силу специфікацій (пункт 1.2. Договору).

Згідно з пунктом 4.1. Договору поставка товару здійснюється у відповідності із замовленням покупця. товар доставляється транспортом і за рахунок постачальника. Базовими умовами поставки товару є поставка товару на умовах DDР (згідно правил Інкотермс 2000 року): склад (торгові об'єкти) покупця до рампи або іншої розвантажувальної площі. У випадку постачання товару на інших умовах, відповідні умови зазначаються у заявці покупця.

Перехід права власності на товар та ризику випадкової загибелі чи пошкодження відбувається в момент підписання уповноваженими представниками сторін накладної, що засвідчує момент передачі товару покупцю. Передача товару постачальником і його приймання покупцем по назві, асортименту, кількості здійснюється на підставі відповідної накладної і тільки у відповідності із замовленням покупця (пункти 4.7., 4.8. Договору).

Пунктом 6.1. Договору сторони погодили, що оплата за товар здійснюється в міру його реалізації покупцем кінцевим споживачам на протязі 14 днів з моменту надання покупцем постачальнику звіту про реалізований товар шляхом безготівкового перерахунку на банківський рахунок постачальника.

Даний Договір набирає чинності з 26.11.2009 року і діє до 31.12.2010 року, в тому випадку, якщо зобов'язання за Договором не будуть виконані сторонами або однією із сторін, то дія Договору продовжується до повного виконання зобов'язань за даним Договором (пункт 11.1. Договору).

У відповідності до пункту 11.2. Договір вважається автоматично пролонгованим на наступний календарний рік, якщо до кінця дії Договору від жодної сторони не надійшла вимога про його розірвання або не укладено нового Договору.

На виконання умов Договору, за період з 26.11.2009 року по 17.05.2013 року, позивач передав, а відповідач прийняв товар на загальну суму 244 143,04 грн., що підтверджується видатковими накладними (належним чином засвідчені копії містяться в матеріалах справи).

За період з 11.05.2011 року відповідач повернув позивачу товар на загальну суму 94 683,31 грн., що підтверджується видатковими накладними (на повернення), належним чином засвідчені копії яких містяться в матеріалах справи.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач, в порушення умов Договору, свої зобов'язання щодо оплати вартості товару виконав лише частково, внаслідок чого, у відповідача утворилась заборгованість перед Приватним підприємством "Євротой" у розмірі 21 307,97 грн.

Відповідач у своєму відзиві на позов підтвердив факт заборгованості перед позивачем у розмірі 21 307,97 грн. за Договором та надав суду належним чином засвідчену копію акту звірки розрахунків, між Приватним підприємство "Євротой" та Приватним підприємством "Візерунок", який підписаний уповноваженими особами та скріплений печатками сторін, та з якого вбачається, що сума заборгованості Приватного підприємства "Візерунок" перед позивачем становить 21 307,97 грн.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України передбачено, що однією із підстав виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

За своєю правовою природою договір № 26/11-09 від 26.11.2009 року є договором поставки, а відтак між сторонами виникли правовідносини, які підпадають під правове регулювання параграфа 1 глави 30 Господарського кодексу України.

Частинами 1, 6 статті 265 Господарського кодексу України передбачено, що за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму. Реалізація суб'єктами господарювання товарів негосподарюючим суб'єктам здійснюється за правилами про договори купівлі-продажу. До відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу.

Аналогічні положення містяться і у статті 712 Цивільного кодексу України, згідно з якою за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань.

Судом встановлено, що позивач взяті на себе зобов'язання щодо поставки товару виконав належним чином, зауважень щодо поставки товару від відповідача не надходило, що підтверджується видатковими накладними, які підписані уповноваженими особами та скріплені печатками сторін (належним чином засвідчені копії містяться в матеріалах справи).

Спір у даній справі виник у зв'язку з невиконанням відповідачем своїх зобов'язань в частині оплати за поставлений позивачем природний газ згідно Договору, внаслідок чого у Приватного підприємства "Візерунок" виникла заборгованість перед Приватним підприємство "Євротой" у розмірі 21 307,97 грн., яка станом на день розгляду даної справи є непогашеною.

Судом прийнято до уваги також акт звіряння взаємних розрахунків між сторонами, який підписаний уповноваженими особами та скріплений печатками сторін, належним чином засвідчена копія якого містяться в матеріалах справи, яким сторони підтвердили, що станом на 28.02.2014 року заборгованість Приватного підприємства "Візерунок" перед позивачем становить 21 307,97 грн.

Доказів протилежного суду не надано.

Згідно зі статтею 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Враховуючи те, що наявні у справі матеріали свідчать про обґрунтованість вимог позивача до Приватного підприємства "Візерунок" в частині стягнення 31 387,15 грн. основного боргу за спожиту теплову енергію, приймаючи до уваги факт визнання відповідачем боргу у повному обсязі, позов Приватного підприємства "Євротой" про стягнення з Приватного підприємства "Візерунок" 21 307,97 грн. заборгованості за договором поставки № 26/11-09 від 26.11.2009 року визнається судом таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України витрати з судового збору покладаються на відповідача.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись статтями 4, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Візерунок" (02095, м. Київ, вул. Срібнокільська, буд. 3Г, кімната 23, код ЄДРПОУ 36825268) на користь Приватного підприємства "Євротой" (01011, м. Київ, вул. Різницька, буд. 8, кв. 79, код ЄДРПОУ 33498485) 21 307 (двадцять одну тисячу триста сім) грн. 97 коп. заборгованості, 1 827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 14.08.2014 року

Суддя С.В. Стасюк

Дата ухвалення рішення14.08.2014
Оприлюднено21.08.2014
Номер документу40210520
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/11757/14

Ухвала від 02.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 12.09.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 21.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 02.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 02.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Рішення від 14.08.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 16.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні