Рішення
від 11.06.2009 по справі 5/64/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/64/09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.06.09                                                                                        Справа №  5/64/09

Суддя   К.В. Проскуряков

За  позовом Мелітопольського орендного підприємства теплових мереж (72312, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Луначарського, 61)          до відповідача Дочірнього підприємства “Головне підприємство” Закрите акціонерне товариство “Мелітопольбуд” (72313, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Героїв Сталінграду, 3-а)       про стягнення 17 552,94 грн.                                                                                                  Суддя  Проскуряков К.В.

У судовому засіданні брали участь представники:Від позивача –Тьо-Левіна Г.В., довіреність №16 від 09.01.2009   Від відповідача –не з'явився

СУТНІСТЬ СПОРУ:

28.04.2009 Мелітопольське орендне підприємство теплових мереж  звернулось до господарського суду Запорізької області із позовною заявою про стягнення з Дочірнього підприємства “Головне підприємство” Закрите акціонерне товариство “Мелітопольбуд” заборгованість за спожиту електроенергію у сумі       17 552,94 грн.              

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 28.04.2009 порушено провадження у справі, розгляд якої призначено на 11.06.2009. У судовому засіданні 11.06.2009 оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

          За письмовим клопотанням позивача розгляд справи відбувався без фіксації судового процесу за допомогою технічних засобів.

Позивач підтримав заявлені вимоги у повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві, зокрема, пояснив, що 13.02.2009 між позивачем та відповідачем був укладений договір про надання послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води №201, за умовами якого Мелітопольське орендне підприємство теплових мереж зобов'язалось надати послуги з централізованого опалення та гарячого постачання, ДП “Головне підприємство” ЗАТ “Мелітопольбуд” своєчасно сплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених договором. Позивачем були виконані взяті зобов'язання, а саме, відповідачу було відпущено теплову енергію на суму 8 680,03 грн., згідно акта виконаних робіт №3890 від 05.03.2009. Відповідачем сплати не здійснювались, загальна сума заборгованості складає 18 375,88 грн. В обґрунтування позову посилається на договір №201 від 13.02.2009, ст.509, 525, 526, 610 ЦК України Просить позов задовольнити.

          Відповідач у судове засідання не з'явився, про причини неявки суду не повідомив. Також не надав заяви про розгляд справи без його участі. Відзив та документи, витребувані ухвалою господарського суду Запорізької області від 28.04.2009 не виконав у повному обсязі. Про дату, час та місце призначеного судового засідання був повідомлений завчасно та належним чином, шляхом направлення на його адресу відповідної ухвали.

          Відповідно до 75 Господарського процесуального кодексу України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

          Розглянувши та дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, суд          

ВСТАНОВИВ:

          13.02.2009 між Мелітопольським орендним підприємством теплових мереж (далі - Виконавець)  та Дочірнім підприємством “Головне підприємство” Закритого акціонерного товариства “Мелітопольбуд” (далі - Споживач) був укладений договір про надання послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води №201, за умовами якого виконавець зобов'язувався надати послуги з централізованого опалення та гарячого постачання, а споживач своєчасно сплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених договором.

          Рішенням Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради від 28.08.2006 №172 “Про затвердження тарифів на виробництво теплової енергії, а також послуги з теплопостачання, порядку їх застосування” для нарахування бюджетним організаціям та іншим споживачам при платі за опалення встановлений до ставковий тариф, який складається з абонентної плати та плати за спожиту теплову енергію. Абонентна плата нараховується як при відсутності так і при наявності тепло лічильника щомісяця від 01. жовтня по 31 березня включно.

          Згідно п.3 Договору, розрахунок виконується щомісячно. Розрахунковий період оплати послуг –один календарний місяць.

          Платежі вносяться не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим згідно наданого виконавцем рахунку.

          Відповідно до п.п.3.2 договору, облік відпущеної теплової енергії проводиться за приладами обліку, встановленим на тепловому вводі споживача (субспоживача). Прилади обліку пломбуються в установленому порядку. Щомісячно, не пізніше 28 числа споживач надає показання приладів виконавцю. При відсутності або зняття приладів обліку на ремонт та повірку, кількість відпущеної теплової енергії споживачу (субспоживачу) нараховується виконавцем розрахунковим способом. У разі встановлення приладів обліку теплової енергії не на межі балансової належності, до обсягів теплової енергії, визначеної за фактичними показниками приладів обліку, додаються втрати на дільницях тепломережі, що перебувають на балансі споживача, від межі балансової належності до місяця встановлення приладів обліку.

          Згідно п.п.3.4 договору плата за надані послуги вноситься споживачем на підставі платіжного документа на розрахунковий рахунок виконавця через банки, які приймають комунальні платежі та касу підприємства теплових мереж.

Підпунктом 3.5 встановлено, що за несвоєчасне внесення плати із споживачем стягується пеня у розмірі, встановленому законом, 1% від суми боргу за кожен день прострочки, але не більше подвійної облікової ставки НБУ.

У разі надання послуг не в повному обсязі, відхилення їх кількісних і якісних показників від нормативних, виконавець здійснює перерахунок розміру плати на підставі 2-х стороннього акту за участю споживача та виконавця з теплопостачання в розмірі, затвердженому органами в “Вимогах щодо кількісних і якісних показників послуг та зменшення плати у разі їх відхилення”.

Пунктом 5 вказаного договору встановлена відповідальність сторін, зокрема, споживач несе відповідальність згідно із законодавством і цим договором за недотримання вимог нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг; несвоєчасне внесення платежів за послуги – шляхом сплати пені; порушення зобов'язань, встановлених договором або законодавством; за споживання теплової енергії без дозволу виконавця понад годинних навантажень споживач сплачує повну вартість цієї енергії, згідно розрахунків виконавця; при перевищенні споживачем (судспоживачем) зафіксованого розміру водозбору або перевищення витрат мереженої води на живлення теплових мереж проти встановлених договором максимальних годинних значень або при самовільному водорозборі мереженої води споживач (судспоживач) сплачує повну вартість цієї води згідно рахунків виконавця; за самовільне підключення тепловикористовуючих установок до приладів обліку, а також за самовільне підключення до своїх теплових мереж інших споживачів без дозволу виконавця і неповідомлення йому про збільшення опалювальної площі споживач сплачує вартість теплової енергії, спожиту на опалення цієї площі згідно розрахунків виконавця.

Цей договір укладається на один рік і набирає чинності з дня його укладання.          

          Позивач, виконуючи свої обов'язки за договором, та керуючись відповідними рішеннями Мелітопольської міської ради “Про початок опалювального сезону”, “Про закінчення опалювального сезону”, дотримуючись вимог СніП02.04.05-91 “Опалення, вентиляція, кондиціювання” постачав теплову енергію відповідачу, внутрибудинкові опалювальні прилади якого підключені до централізованих мереж тепло постачальника. Відповідач, в свою чергу, надані послуги споживав і претензій щодо їх невідповідності умовам договору теплопостачальній організації не надсилав.

          Направлені позивачем  рахунки на оплату відповідачем сплачувались не у повному обсязі, у зв'язку з чим у останнього виникла заборгованість, зокрема:

-          у лютому 2009 відповідачу було відпущено теплової енергії на суму 8 680,03 грн.;

-          у березні 2009 року відпущено теплової енергії на суму 8 695,85 грн.

Вказане підтверджується актами виконаних робіт №3890 від 05.03.2009 та №4512 від 06.04.2009.

Загальна заборгованість відповідача за період з лютого 2009 року по березень 2009 року складає 17 375,88 грн.

Згідно п.п.3.4 договору, за несвоєчасне внесення плати позивачем відповідачу була нарахована пеня у розмірі 1% від суми боргу на кожен день прострочки, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що складає 177,06 грн.

Таким чином, загальна сума заборгованості відповідача, з урахуванням основного боргу та пені, становить 17 552,94 грн.   

Оцінивши представлені докази в їх сукупності вважаю, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як свідчать надані до суду документи, 13.02.2009 між Мелітопольським орендним підприємством теплових мереж (далі - Виконавець)  та Дочірнім підприємством “Головне підприємство” Закритого акціонерного товариства “Мелітопольбуд” (далі - Споживач) був укладений договір про надання послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води №201, за яким позивач взяв на себе зобов'язання відпустити теплову енергію в гарячій          воді відповідачу, а останній зобов'язався прийняти та оплатити її вартість за діючими тарифами (цінами) в терміни та в порядку, встановленими умовами цього договору та додатками до нього.

У пункті 3 вказаного договору сторони погодили порядок здійснення розрахунків за отриману відповідачем теплову енергію, визначивши, що розрахунок виконується щомісяця. Розрахунковий період оплати послуг –один календарний місяць. Платежі вносяться не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим згідно наданого виконавцем рахунку. Плата за надані послуги вноситься споживачем на підставі платіжного документа на розрахунковий рахунок відповідача через банки, які приймають комунальні платежі та касу підприємства теплових мереж.

          На виконання вказаного договору, Мелітопольське орендне підприємство теплових мереж постачало ДП “Головне підприємство” ЗАТ “Мелітопольбуд” теплову енергію починаючи з лютого 2009 року по березень 2009 року включно на загальну суму 17 375,88 грн.

Вказане підтверджується актами виконаних робіт №3890 від 05.03.2009 та №4512 від 06.04.2009, підписаними та скріпленими печатками обох сторін.

          Заборгованість у сумі 17 375,88 грн. відповідачем позивачу сплачена не була.

Доказів зворотного суду не надано.

Відповідно до ст.209  Цивільного кодексу України, одна сторона (боржник) зобов'язана виплатити борг на користь другої сторони (кредитора), у даному випадку сплатити вартість послуг, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку, при цьому одностороння відмова від зобов'язання не допускається.

Згідно ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином згідно умов договору та вимог цього  Кодексу,  інших актів цивільного законодавства.

Аналогічний припис містить Господарський кодекс України, п. п. 1, 7 ст. 193 якого встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Крім цього, Господарський кодекс України містить спеціальні норми щодо регулювання питань з енергопостачання.

Зокрема, відповідно до п.6 ст.276 ГК України, розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються а підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону.

Пунктом 7 встановлено, що оплата енергії, що відпускається, здійснюється, як правило, у формі попередньої оплати. За погодженням сторін можуть застосовуватися планові платежі з наступним перерахунком або оплата, що провадиться за фактично відпущену енергію.

У зв'язку з невиконанням відповідачем взятих на себе зобов'язань, згідно п.п.3.4 договору, за несвоєчасне внесення плати, позивачем йому була нарахована пеня у розмірі 1% від суми боргу на кожен день прострочки, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що складає 177,06 грн.

Загальна сума заборгованості відповідача, з урахуванням основного боргу та пені, становить 17 552,94 грн.        

          Факт наявності вказаної заборгованості підтверджується матеріалами справи.

Згідно з ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України (ГК України), майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утримуватися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України (ЦК України) з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягаю задоволенню.

Судові витрати покладаються на  відповідача, оскільки спір доведений до суду з його вини.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82, 84, 85, Господарського  процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з Дочірнього підприємства “Головне підприємство” Закрите акціонерне товариство “Мелітопольбуд” (72313, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Героїв Сталінграду, 3-а, код 24517044, р/р №26005037276500 в АКБ “Укрсіббанк”, МФО 351005) на користь Мелітопольського орендного підприємства теплових мереж (72312, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Луначарського, 61, код 05541114, р/р №26003976713180 в ЗФ ЗАТ “ПУМБ”, м. Запоріжжя, МФО 313623) заборгованість у сумі 17 552 (сімнадцять тисяч п'ятсот п'ятдесят дві) грн. 94 коп. Видати наказ.

3.          Стягнути з Дочірнього підприємства “Головне підприємство” Закрите акціонерне товариство “Мелітопольбуд” (72313, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Героїв Сталінграду, 3-а, код 24517044, р/р №26005037276500 в АКБ “Укрсіббанк”, МФО 351005) на користь Мелітопольського орендного підприємства теплових мереж (72312, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Луначарського, 61, код 05541114, р/р №26003976713180 в ЗФ ЗАТ “ПУМБ”, м. Запоріжжя, МФО 313623)  176 (сто сімдесят шість) грн. 00 коп. державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Видати наказ.

                       Суддя                                                                                    К.В.Проскуряков

Рішення господарського суду набирає чинності протягом 10 днів із дня його підписання.

Рішення оформлено у повному обсязі та підписано 30.06.2009.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення11.06.2009
Оприлюднено11.07.2009
Номер документу4021345
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/64/09

Постанова від 02.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 18.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Постанова від 09.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 11.07.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 13.02.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Рішення від 18.02.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Рішення від 11.06.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні