Постанова
від 07.10.2013 по справі 824/1978/13-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2013 р. м. Чернівці Справа № 824/1978/13-а

Чернівецький окружний адміністративний суд в складі головуючого - судді Маренича І.В., розглянувши у порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Заступника прокурора області в інтересах держави в особі Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства «Букогор» про стягнення фінансових санкцій, -

В С Т А Н О В И В :

Заступник прокурора області (далі-Прокурор) діючи в інтересах держави в особі Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - Позивач або Нацкомісія) звернувся з адміністративним позовом до ВАТ «Букогор» (далі-Відповідач) про стягнення фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів в розмірі 85000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що до відповідача Нацкомісією, за порушення на ринку цінних паперів, було застосовано штрафні санкції у загальному розмірі 85000,00 грн. Однак, у строки встановленні законом, відповідачем зазначений штраф не сплачений, що обумовило звернення до суду із позовом.

У відповідності до вимог ч. 3 ст. 183-2 КАС України, відповідачу було направлено ухвалу про відкриття скороченого провадження та запропоновано подати заперечення на позов, або заяву про визнання позову. Проте, у зв'язку з тим що відповідач за зазначено адресою не значиться, конверт повернувся на адресу суду.

Виходячи із ч.8 ст.35 КАС України, вважається що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи. Окрім того, ч.11 ст.35 КАС України, передбачає, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно п. 2 ст. 121 Конституції України до основних функцій прокуратури віднесено представництво інтересів держави в судах у випадках, визначених законом. Однією із форм представництва є, у відповідності до ч. 3 ст. 36-1 Закону України "Про прокуратуру", звернення до суду з позовами або заявами про захист прав і свобод іншої особи, невизначеного кола осіб, коли порушуються інтереси держави, або про визнання незаконними правових актів, дій чи рішень органів і посадових осіб.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши надані докази в сукупності, проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено що, 21 вересня 2012 року Прикарпатським територіальним управлінням НКЦПФР у відповідності до вимог п.10 ст.8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" винесено обов'язкове до виконання розпорядження №245-ПР-4-Е про усунення порушень вимог п.5 розділу ХVІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства" та ч.2 ст.20 даного Закону шляхом приведення статуту та внутрішніх положень товариства у відповідність до вимог Закону, здійснення переведення випуску акцій з документарної форми існування у без документарну форму. Вказані порушення необхідно було усунути до 28.12.2012 року та до 31.12.2012 року проінформувати про виконання даного розпорядження.

04 лютого 2013 року у зв'язку із не виконанням Розпорядження №245-ПР-4-Е від 21 вересня 2012 року, відносно відповідача порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів.

По факту невиконання ВАТ "Букогор" розпорядження, уповноваженою особою Прикарпатського територіального управління Комісії відносно відповідача 15.02.2013 року складено акт про правопорушення на ринку цінних паперів №9-ПР-4-Е.

За наслідками розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів відносно відповідача 26.02.2012 року була прийнята постанова №25-ПР-4-Е про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів, якою за не виконання розпорядження до відповідача у порядку, передбаченому п.8 ч.1 ст.11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", застосовано санкцію - накладення штрафу в розмірі 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 85000,00 грн.

Пункт 5 Розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №514 передбачає, що статути та внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, підлягають приведенню у відповідність із нормами цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.

Частина 2 ст.20 Закону №514 передбачає, що усі акції товариства є іменними. Акції товариств існують виключно в бездокументарній формі.

Пункт 8 ч.1 ст.11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" від 30 жовтня 1996 року №448/96-ВР (далі - Закон №448/96-ВР) зазначає, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до пунктів 2-5 Розділу XVIII Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку "Про затвердження Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій" від 11 грудня 2007 року N 2272, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12 лютого 2008 р. за №120/14811 (в редакції, що діяла на момент виникнення правовідносин), штраф має бути сплачений юридичною особою не пізніше як через 15 днів з дати отримання ним постанови; юридичні особи сплачують штрафи шляхом перерахування коштів до Державного бюджету; документ, який підтверджує сплату штрафу, протягом п'яти робочих днів надсилається до уповноваженого підрозділу центрального апарату Комісії (відповідного підрозділу територіального органу Комісії).

У разі несплати штрафу юридичною особою в строк, установлений пунктом 2 цього розділу, штраф стягується в судовому порядку.

Частина 3 ст.11 Закону №448/96-ВР також передбачає, що у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно п.4 ч.3 ст.129 Конституції України та ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

За таких обставин, суд вважає, що позов Заступника прокурора області в інтересах держави в особі Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства «Букогор» про стягнення фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 85000,00 грн. підлягає задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Згідно ч.1 ст.256 КАС України негайно також виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження у адміністративних справах, передбачених пунктами 1, 3, 4 частини першої статті 183-2 цього Кодексу.

Керуючись статтями 11, 71, 79, 86, 94, 158-162, 183-2 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Букогор» (60400, вул. Радгоспна, 6, смт. Глибока, Чернівецька область, код ЄДРПОУ 14262821) до Державного бюджету України фінансові санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 85000,00 грн.

3. Постанова підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили в порядку ст. 254 КАС України.

Суддя І.В. Маренич

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.10.2013
Оприлюднено27.08.2014
Номер документу40235438
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —824/1978/13-а

Постанова від 07.10.2013

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

Ухвала від 17.09.2013

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Маренич Ігор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні