Ухвала
від 15.06.2009 по справі 21/2/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

21/2/09

   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

про припинення провадження у справі

             15.06.09                                                                  справа №  21/2/09

           Суддя Черкаський В.І.

Кредитор - Державна податкова інспекція у Комунарському районі м.Запоріжжя (69050, м.Запоріжжя, вул.Оранжерейна, 23)  

боржник –Підприємство “Талан плюс” Всеукраїнської громадської організації “Союз організацій інвалідів України” (69050, м.Запоріжжя, вул. Космічна, б.110-А; код за ЄДРПОУ 30611468)

банк, здійснюючий розрахунково-касове обслуговування боржника –відсутній

                                                                                                         Суддя Черкаський В.І.

за участі представників сторін:

від кредитора –Чернікова В.П., дов. №  25063/10-014 від 28.11.2007;

від боржника –не з'явився

Розглядається заява Державної податкової інспекції у Комунарському районі                              м. Запоріжжя про визнання банкрутом Підприємства “Талан плюс” Всеукраїнської громадської організації “Союз організацій інвалідів України” у зв'язку із неспроможністю останнього виконати свої грошові зобов'язання перед кредитором.

Представник боржника у судове засідання не з'явився, відзиву на заяву не надав, про час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином.

Заслухавши пояснення представника кредитора, вивчивши надані документи, суд

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 01.06.2009 порушено провадження у справі № 21/2/09 про банкрутство Підприємства “Талан плюс” Всеукраїнської громадської організації “Союз організацій інвалідів України” відповідно до ст. 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”. Судове засідання призначено на 15.06.2009р. Згідно п. 4 ст. 11 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у підготовчому засіданні суддя оцінює подані документи, заслуховує пояснення сторін, розглядає обґрунтованість заперечень боржника.

Відповідно до п.1 ст.52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у разі, якщо громадянин-підприємець –боржник або керівні органи боржника –юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Згідно наданої заяви та пояснень представника кредитора заборгованість боржника перед бюджетом становить 8330 грн., яка виникла внаслідок несплати штрафних санкцій за  повідомленнями-рішеннями від 21.07.2008 № 0007021502/0, № 0007031502/0.

Відповідно до вимог Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” суб'єктом банкрутства  є боржник, неспроможність   якого   виконати   свої   грошові    зобов'язання встановлена  господарським судом.

Згідно ст. 1 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” грошове зобов'язання –це об'єкт, підстава правового регулювання відносини неспроможності, це зобов'язання сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до господарського –правового або цивільно –правового договору та інших підставах, передбачених господарським або цивільним законодавством України.

Відповідно до вимог ст. 1 Закону України “Про систему оподаткування” (в редакції Закону України від 18.02.1997р. № 77/97-ВР) будь-які податки і збори (обов'язкові платежі), які запроваджуються законами України, мають бути включені у цьому Законі. Податки і збори (обов'язкові платежі), справляння яких не передбачено Законом, сплаті не підлягають.

Згідно зі ст. 13 Закону України “Про систему оподаткування” в Україні справляються загальнодержавні і місцеві податки і збори (обов'язкові платежі),  вичерпний перелік яких міститься у ст. 14 і 15 цього Закону.

Податки і збори (обов'язкові платежі), справляння яких не передбачено Законом України “Про систему оподаткування”, сплаті не підлягають. З огляду на наведене, Закон не відносить суму неустойки (штрафів, пені) і фінансових санкцій тощо, які стягуються до бюджетів за порушення податкового законодавства, до категорії податків і зборів (обов'язкові платежі).

Згідно з положенням Закону України “Про державну податкову службу в Україні” пеня, штраф, інші фінансові санкції є публічно –правовими санкціями, які застосовуються до платника податків за порушення податкового законодавства.

Статтею 2 Закону України “Про систему оподаткування” визначено, що під податком і збором (обов'язковим платежем) слід розуміти обов'язковий внесок до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, здійснюваний платниками у порядку і на умовах, що визначаються законами України про оподаткування.

З огляду на наведене, Закон не відносить суми неустойки (штрафів, пені) і фінансових санкцій тощо, що стягуються до бюджетів за порушення податкового законодавства, до категорії податків і зборів (обов'язкових платежів).

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що наявність лише штрафних санкцій за порушення податкового законодавства не може бути підставою подальшого розгляду справи відповідно до вимог ст. 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

        У зв'язку з відсутністю підстав для визнання боржника банкрутом як за спрощеною , так і загальною процедурою, суд вважає за необхідне припинити на підставі п.1 ст.80 ГПК України провадження у справі № 21/2/09 про банкрутство Підприємства “Талан плюс” Всеукраїнської громадської організації “Союз організацій інвалідів України”.

Керуючись ст.ст. 1, 5, 8, 40, 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, п.1 ст.80, ст.86 Господарського процесуального кодексу  України, суд

УХВАЛИВ:

Припинити провадження у справі про банкрутство Підприємства “Талан плюс” Всеукраїнської громадської організації “Союз організацій інвалідів України” (69050, м.Запоріжжя, вул. Космічна, б.110-А; код за ЄДРПОУ 30611468)

Копію ухвали надіслати: кредитору, боржнику,  Запорізькому обласному відділу з питань банкрутства, Державному реєстратору Виконавчого комітету Запорізької міської ради,  Комунарському Відділу державної виконавчої служби  Запорізького міського управління юстиції,  

Суддя                                                                                                        В.І. Черкаський

Дата ухвалення рішення15.06.2009
Оприлюднено11.07.2009
Номер документу4023683
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/2/09

Ухвала від 15.06.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні