Ухвала
від 14.08.2014 по справі 807/3380/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 серпня 2014 р. Справа № 876/14558/13

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді: Глушка І.В.

суддів: Макарика В.Я., Шинкар Т.І.

за участю секретаря судового засідання: Баранкевич А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд" на постанову Закарпатського окружного адміністративного суду від 01.10.2013 р. по справі за позовом управління Пенсійного фонду України в Воловецькому районі Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд" про стягнення заборгованості,-

встановив:

18.09.2013 року позивач - управління Пенсійного фонду України в Воловецькому районі Закарпатської області (надалі - УПФУ в Воловецькому районі Закарпатської області), звернулось до суду з позовною заявою про стягнення з відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд" (надалі - ТзОВ "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд") заборгованості в сумі 1122,58 грн.

Позивач свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач зареєстрований як платник збору на загальнообов'язкове пенсійне страхування, а отже зобов'язаний відшкодовувати витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пільгових пенсій працівників відповідача, призначених відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», незалежно від часу їх призначення, до досягнення працівниками пенсійного віку, встановленого ст. 26 цього Закону. Згідно розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах працівнику ОСОБА_1, який працював у ТзОВ "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд", борг відповідача за серпень 2013 року перед УПФУ в Воловецькому районі Закарпатської області становить 1122,58 грн., однак відповідач не сплатив зазначеної суми боргу, у зв'язку із чим позивачем було заявлено адміністративний позов.

Постановою Закарпатського окружного адміністративного суду від 01.10.2013 р. адміністративний позов задоволено повністю. Стягнуто з ТзОВ "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд" (Закарпатська область, Воловецький район, с. Нижні Ворота, вул. Центральна, 10 код 13586615) на користь управління Пенсійного фонду України в Воловецькому районі (Закарпатська область, смт. Воловець, вул. Карпатська, 31 код 20449624) заборгованість у сумі 1122,58 грн. (одна тисяча сто двадцять дві гривні п'ятдесят вісім копійок) по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив із норми абзацу 4 п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 р. за № 400/97-ВР, згідно якої для платників збору об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. п. "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 цього Закону.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. за № 21-1 (зареєстрована у Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за N 64/8663, далі - Інструкція № 21-1), якою, зокрема, передбачено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Так, відповідно до п. 6.8 Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Позивачем надсилався ТзОВ "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд" розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», однак незважаючи на вжиті УПФУ в Воловецькому районі Закарпатської області заходи, відповідачем не проведено відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 1122,58 грн.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду, відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд" оскаржило його в апеляційному порядку. Вважає, що оскаржувана постанова прийнята з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи, з помилковим застосуванням норм матеріального права, порушенням норм процесуального права та підлягає скасуванню з підстав, викладених у апеляційній скарзі. Просить скасувати оскаржувану постанову та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги відповідач зазначає, що відповідно до ст. 2 ЗУ "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій.

Відповідно до ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги.

Ч. 4 ст. 70 КАС України зазначає, що обставини, які за законом повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися ніякими іншими засобами доказування, крім випадків, коли щодо таких обставин не виникає спору.

Проте, як зазначає відповідач, до матеріалів позовної заяви не було додано жодного підтвердження фактичної здійсненої виплати пенсії гр. ОСОБА_1 Замість такого підтвердження надані тільки протокол про призначення пенсії, картка особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії та довідка про фактично виплачені суми пенсії. Дані документи готувалися самим позивачем і немає жодного підтвердження їх достовірності.

Відповідач наголошує на тому, що не було надано жодного належного підтвердження фактично здійснених позивачем витрат про нарахування та доставку пенсії, а обставина фактично здійсненої виплати ним не визнавалася.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, апеляційну скаргу, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу апелянта слід залишити без задоволення, а оскаржувану постанову - без змін, з наступних підстав.

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що ТзОВ "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд" (Закарпатська область, Воловецький район, с. Нижні Ворота, вул. Центральна, 10 код 13586645) 17 листопада 2006 року зареєстроване Воловецькою районною державною адміністрацією Закарпатської області як юридична особа (а.с.5).

Крім цього, ТзОВ "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд" зареєстроване в УПФУ в Воловецькому районі Закарпатської області як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, визначений ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 р., та з 01.01.2004 р. також як платник страхових внесків відповідно до ст.15 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. і зобов'язаний відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до частини другої розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Зазначений обов'язок відповідача виник у зв'язку із тим, що його працівник ОСОБА_1, відпрацювавши певний період за відповідних умов в ТзОВ "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд", отримав право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п. "б" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", що підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, зокрема, копією трудової книжки, протоколом призначення пільгової пенсії, розрахунком фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, направленого відповідачу, підтвердженням виплати пенсії зазначеному пенсіонеру (а.с. 6-13,16).

Разом із цим, УПФУ в Воловецькому районі Закарпатської області надано розрахунок фактичних витрат та картку особового рахунку на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. "б" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (а.с.9-12).

Попри це відповідач, не зважаючи на вжиті позивачем заходи, не провів відшкодування зазначених витрат в сумі 1122,58 грн. та не надав суду жодних підтверджень щодо сплати вказаної заборгованості.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, що виникли між сторонами у справі, колегія суддів виходить з наступного.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників. Як передбачено статтею 3 цього Закону платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачують внески до Пенсійного фонду у порядку, визначеному законодавством України.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Зокрема, суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності повинні сплачувати 100 відсотків від об'єкта оподаткування, яким є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Разом із цим відповідно до частини другої розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно п.п. 6.2, 6.4, 6.8 пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду № 21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Механізм здійснення органами Пенсійного фонду України обліку надходження сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій передбачено Порядком ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інших платежів, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 27 вересня 2010 року № 21-2 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 жовтня 2010 року за № 988/18283. Відповідно до пунктів 2.2, 9.2 Порядку документами, на підставі яких здійснюється облік сум нарахованих платежів шляхом занесення інформації про суми, що підлягають сплаті платниками, до карток особових рахунків платників, є розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. За бажанням платника органами Пенсійного фонду проводиться звірення розрахунків за всіма платежами, які сплачуються ним за звітний період. За платежами, за якими виникли розбіжності, за бажанням платника друкуються картки особових рахунків платників.

Так, зазначені розрахунки про розмір сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, а також картки особових рахунків платників були сформовані позивачем та надіслані ТзОВ "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд".

Враховуючи вищенаведені правові норми, колегія суддів вважає, що доводи відповідача, викладені у апеляційній скарзі, спростовані зазначеними доказами і посилання останнього на те, що такі розрахунки та картки особових рахунків платників не можуть бути беззаперечними доказами існування заборгованості, оскільки вони є документами власного обліку позивача, судом до уваги братись не можуть.

Підсумовуючи наведене, колегія суддів зазначає, що УПФУ в Воловецькому районі Закарпатської області як територіальний орган Пенсійного фонду України у відповідності із законодавством України правомірно сформувало та надіслало до ТзОВ "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд" розрахунок відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 1122,58 грн.

Відповідно до частини першої статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим.

Суд першої інстанції повністю виконав вказані вимоги процесуального закону, оскільки до спірних правовідносин вірно застосував норми матеріального та процесуального права, що призвело до ухвалення законного рішення, яке скасуванню не підлягає.

Керуючись ч.3 ст.160 КАС України, ст.ст. 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, суд -

ухвалив:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Воловецьке акціонерне товариство"Агробуд" залишити без задоволення, а постанову Закарпатського окружного адміністративного суду від 01.10.2013 р. по справі № 807/3380/13-а - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом двадцяти днів з дня набрання ухвалою законної сили, а у разі складення ухвали в повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - з дня складення ухвали в повному обсязі.

Головуючий суддя І.В. Глушко

Судді В.Я. Макарик

Т.І. Шинкар

Повний текст ухвали виготовлено 18.08.2014 року.

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.08.2014
Оприлюднено28.08.2014
Номер документу40237436
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/3380/13-а

Ухвала від 23.09.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 14.08.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Глушко І.В.

Постанова від 01.10.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 19.09.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні