Постанова
від 26.08.2014 по справі 820/13113/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

26 серпня 2014 р. № 820/13113/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого - Судді Бездітка Д.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області

до Приватного підприємства " АРТ-Комп'ютер"

про стягнення заборгованості ,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до відповідача, Приватного підприємства "АРТ-Комп'ютер", в якому просить суд стягнути з Приватного підприємства "АРТ-Комп'ютер" на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, фінансової санкції та пені в сумі 1376,78 грн. на р/р 25602302201855 ОПЕРВ Обл. управління Ощадбанку МФО 354507, код ЄДРПОУ 37930126.

В обґрунтування заявленого позову позивач зазначив, що Приватне підприємство "АРТ-Комп'ютер" зареєстроване як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду України. Начальником управління відносно Приватного підприємства " АРТ-Комп'ютер" були винесені вимога від 05.05.2014 року №Ю-136 та рішення №4 від 05.05.2014 року про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду всього на суму 1376,78 грн., яка відповідачем сплачена не була.

Представник позивача в судове засідання не прибув, через канцелярію суду надав заяву про розгляд справи за його відсутністю.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, про час, дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

З огляду на це, суд вважає за можливе розгляд та вирішення справи проводити без участі представників сторін та відповідно до положень ст.41, ст.128 КАС України в порядку письмового провадження, оскільки в матеріалах справи наявні всі необхідні докази для розгляду справи по суті.

Розглянувши матеріали справи, вивчивши доводи позову, дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав та мотивів.

Матеріали справи свідчать, що Приватне підприємство "АРТ-Комп'ютер" зареєстровано в управлінні Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області як платника страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Судом встановлено, що внаслідок несплати (неперерахування) або несвоєчасної сплати (несвоєчасного перерахування) відповідачем грошових коштів зі сплати страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування за період з 21.12.2009 року по 29.12.2009 року у відповідача виникла заборгованість в розмірі 1266,13 грн.

Управлінням Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області на адресу Приватного підприємства " АРТ-Комп'ютер" було направлено вимогу про сплату боргу від 05.05.2014 року № Ю-136 на суму 1266,13 грн., однак поштове відправлення не було вручено адресату у зв'язку із закінченням терміну зберігання, що підтверджується повідомленнями пошти.

Внаслідок несплати (неперерахування) або несвоєчасної сплати (несвоєчасного перерахування) відповідачем грошових коштів зі сплати страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування начальником Управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області прийнято рішення №4 від 05.05.2014 року про застосування штрафу у розмірі 102,45 грн. та нарахування пені у розмірі 8,20 грн.

Всього сума заборгованості Приватного підприємства "АРТ-Комп'ютер" зі сплати фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду та фінансових санкцій за донарахування органом Пенсійного фонду України або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків становить 1376,78 грн., що відображено в картці особового рахунку відносно відповідача.

Матеріали справи свідчать, що позивачем на адресу відповідача направлено рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені №4 від 05.05.2014 року, однак поштове відправлення не було вручено адресату у зв'язку із закінченням терміну зберігання, що підтверджується повідомленням пошти.

Згідно рішення та вимоги фінансові санкції та пеня відповідачем не сплачені.

Згідно з ч. 3 ст. 18 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року (в редакції, що діяла на час виникнення заборгованості), страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески до Пенсійного фонду.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Суд зазначає, що відповідно до п.2 ч.9 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Відповідно до ч.13 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

Оскарження рішення виконавчого органу Пенсійного фонду про нарахування пені та накладання штрафів зупиняє строки їх сплати до винесення вищим органом Пенсійного фонду або судом рішення у справі. Строки сплати фінансових санкцій також призупиняються до винесення судом рішення в разі оскарження страхувальником вимоги про сплату недоїмки, якщо накладення фінансових санкцій пов'язано з її виникненням або несвоєчасною сплатою.

Крім того, відповідно до п. 7 Розділу VIII Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року №2464-VI - стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування фінансових санкцій.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Отже, позивач виконав всі вимоги діючого законодавства щодо узгодження суми заборгованості, фінансові санкції та пеня всього в розмірі 1376,78 грн. нараховані в межах повноважень позивача та на підставі законодавства, але заборгованість на теперішній час залишається несплаченою.

Таким чином, заборгованість відповідача підлягає стягненню в примусовому порядку, отже позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 160,161,162,163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області до Приватного підприємства "АРТ-Комп'ютер" про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства "АРТ-Комп'ютер" (код ЄДРПОУ 30705456, адреса: вул. Плеханівська, буд. 117, м. Харків, 61000) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, фінансової санкції та пені в сумі 1376.78 грн. (одна тисяча триста сімдесят шість гривень 78 копійок) на р/р 25602302201855 ОПЕРВ обласного управління Ощадбанку м. Черкаси МФО 354507, код ЄДРПОУ 37930126.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено КАС України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Д.В. Бездітко

Дата ухвалення рішення26.08.2014
Оприлюднено28.08.2014
Номер документу40241824
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/13113/14

Ухвала від 15.07.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бездітко Д.В.

Постанова від 26.08.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бездітко Д.В.

Ухвала від 15.07.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бездітко Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні