Рішення
від 07.08.2014 по справі 263/4832/14-ц
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 263/4832/14-ц

Провадження № 2/263/2278/2014

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

( З А О Ч Н Е )

07 серпня 2014 року Жовтневий районний суд м. Маріуполя Донецької області у складі: головуючого судді Помогайбо В.О., при секретарі Грачовій О.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Маріуполя цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженої відповідальністю "Капітал-Вест" про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати,

В С Т А Н О В И В :

Позивачка у травні звернулась до суду із позовом до ТОВ "Капітал-Вест" про стягнення суми заборгованості по заробітній платі з серпня по грудень 2012 року в сумі 2291,38 гривень, при цьому вказуючи, що 10.10.1996 року її було прийнято на працю за переведенням перукарем до ТОВ "Капітал-Вест", а 31.03.2013 року її було звільнено відповідно до п.1 ст.36 КЗпП України. Також зазначає, що неодноразово зверталась до директора підприємства, щодо розрахунку по заробітній платі, але їй відмовляли. Та з квітня 2013 року підприємство знаходиться в стані припинення підприємницької діяльності. У зв'язку з невиплатою позивачці вищевказаної суми заборгованості по заробітній платі вона змушена звернутись до суду з даним позовом.

Позивачка в судове засідання не з'явилась, надала суду заяву про розгляд справи в її відсутність, наполягала на задоволенні позовних вимог.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, повідомлявся про час і місце розгляду справи, в судове засідання не з'явився, не сповістив суд про причини неявки. Враховуючи те, що у справі достатньо матеріалів про права та взаємовідносини сторін, зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що відповідно до трудової книжки ОСОБА_1, остання 10.10.1996 року була переведена перукарем до ТОВ "Капітал-Вест", а 31.03.2013 року її було звільнено відповідно до п.1 ст.36 КЗпП України.

05.06.2013 року колишніми працівниками ТОВ "Капітал-Вест", зокрема ОСОБА_1, на адресу ліквідаційної комісії ТОВ "Капітал-Вест" була направлена заява про надання довідок про розмір заборгованості по заробітній платі. Проте в листі директора ТОВ "Капітал-Вест" на вказану заяву вказано про відсутність підстав для видачі довідок про розмір заборгованості також про наявну заборгованість з виплати заробітної плати ТОВ "Капітал-Вест" перед працівниками та зокрема ОСОБА_1, через не передання попереднім директором ТОВ "Капітал-Вест" ОСОБА_2 відповідних відомостей новому керівництву товариства.

Відповідно до акту, складений 02.04.2013 року при звільненні ОСОБА_2 з посади директора ТОВ "Капітал-Вест" та призначенні ОСОБА_3 директором вказаного підприємства. Так, у наведеному акті міститься інформація про втрату уставних та реєстраційних документів, згідно із якими велась господарська діяльність підприємства та деяких документів бухгалтерського обліку. Серед документів, які було передано новому директору ТОВ "Капітал-Вест", вказаних у акті, наведено, зокрема, відомості про нарахування заробітної плати, зведення нарахувань у фонди. В акті зазначено інформацію про наявність заборгованості з виплати заробітної плати у розмірі 19238,26 гривень.

Крім того в матеріалах справи мається розрахунковий листок по заробітній платі ТОВ "Капітал-Вест" перед ОСОБА_1 за грудень 2012 року відповідно до якого заборгованість підприємства на кінець вказаного місяця становить 2291,38 грн.

Відповідно до ч.1 ст.57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обгрунтовують позовні вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Згідно із ч.1 ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, встановлених ст.61 ЦПК України. В той час як відповідачем доводи позивача спростовані не були.

Крім того до ч.3 ст. 61 ЦПК України обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Так рішенням Жовтневого районного суду м. Маріуполя від 14.08.2013 року встановлена наявність у підприємства ТОВ "Капітал-Вест" заборгованості перед працівниками підприємства у сумі вказаній в акту, складеному 02.04.2013 року . Ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 16.10.2013 року вказане рішення першої інстанції залишено без змін.

Частиною 1 ст.115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Згідно ст.116 КЗпП України при звільненні робітника виплата всіх сум, належних йому від підприємства, установи, організації, призводиться у день звільнення. Якщо робітник у день звільнення не працював, то вказані суми повинні бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим робітником вимоги про розрахунок.

Враховуючи викладене суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивачки щодо факту наявності перед ОСОБА_1 у ТОВ "Капітал-Вест" заборгованості по заробітній платі станом грудень 2012 року в сумі 2291,38 гривень.

Крім того, задовольняючи позов, суд виходить із положень ст.1 ЦПК України, відповідно до яких задачами цивільного судового провадження є захист порушених та невизнаних прав свободі та інтересів фізичних осіб, а саме порушеного права ОСОБА_1 щодо оплати праці.

Відповідно до ст.88 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь держави судовий збір у розмірі 243,60 гривень.

Керуючись ст. 115,116 КЗпП України, ст. ст. 10, 11, 60, 88, 197 ч.2, 209, 212-215, 224-226 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженої відповідальністю "Капітал-Вест" про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженої відповідальністю "Капітал-Вест" (місто Маріуполь, проспект Металургів, 47, Код ЄДРПОУ 20322711) на користь ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1) заборгованість з виплати заробітної плати станом на грудень 2012 року у розмірі 2291,38 гривень.

Стягнути з Товариства з обмеженої відповідальністю "Капітал-Вест" (місто Маріуполь, проспект Металургів, 47, Код ЄДРПОУ 20322711) на користь держави судовий збір у розмірі 243,60 гривень.

Заочне рішення може бути переглянуто судом який його ухвалив за письмовою заявою відповідачів, яка може бути подана протягом десяти днів від дня отримання копії рішення.

На рішення суду сторони можуть подати апеляційну скаргу в Апеляційний суд Донецької області через Жовтневий районний суд м. Маріуполя протягом десяти днів з дня його проголошення. Сторони, які брали участь у справі, але не були присутнім у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В.О. Помогайбо

СудЖовтневий районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення07.08.2014
Оприлюднено29.08.2014
Номер документу40251435
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —263/4832/14-ц

Рішення від 07.08.2014

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Помогайбо В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні