Рішення
від 12.08.2014 по справі 910/10469/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/10469/14 12.08.14 за позовом Публічного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал"

до Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації

про стягнення грошових коштів

Суддя Полякова К.В.

Представники:

від позивача: Корнієнко Л.О. (дов.№8 від 13.06.2014)

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство "Акціонерна компанія "Київводоканал" звернулось до Господарського суду міста Києва із позовом до Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації про стягнення грошових коштів.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 30.05.2014 порушено провадження у справі №910/10429/14 та призначено її до розгляду на 24.06.2014 року.

23.06.2014 через відділ діловодства та документообігу Господарського суду м. Києва від відповідача надійшли додаткові документи для долучення до матеріалів справи, а 24.06.2014 від позивача довідка про відсутність аналогічного спору між сторонами.

За наслідками розгляду спору у судовому засіданні 24.06.2014, суд у задоволення клопотання представників сторін, продовжив строк розгляду спору на п'ятнадцять днів та оголосив перерву до 12.08.2014 року.

До початку судового засідання 12.08.2014 від позивача через відділ діловодства та документообігу Господарського суду м. Києва надійшли заперечення на відзив.

У судовому засіданні 12.08.2014 представник позивача надав клопотання про долучення додаткових документів до матеріалів справи та просив задовольнити позов.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, однак про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, про що свідчить власноручний підпис представника у розписці про оголошення перерви від 24.06.2014 року.

Згідно із п. 3.9.2 постанови N 18 від 26.12.2011 Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

За таких обставин, за висновками суду, наявні у матеріалах справи документи достатні для прийняття повного та обґрунтованого судового рішення, а неявка вказаних учасників судового спору не перешкоджає вирішенню справи по суті.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відкритим акціонерним товариством «Акціонерна компанія «Київводоканал», правонаступником якого виступає Публічне акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київводоканал» (відповідно до Статуту товариства та свідоцтва про держану реєстрацію юридичної особи) надавались Управлінню житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації послуги по технічному обслуговуванню артезіанських свердловин та інженерного обладнання бюветних комплексів за період з січня по березень 2010 включно.

Факт надання даних послуг підтверджується наявними у матеріалах справи актами виконаних робіт на бюветних комплексах, які підписані та скріплені печатками вказаних вище товариств, за період з січня по березень 2010 включно на загальну суму 181304,03 грн.

Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації розрахувалось у 2010 році за надані послуги частково, у зв'язку із чим за останнім утворилась заборгованість у розмірі 10886,82 грн.

За рішенням Київської міської ради від 09.09.2010 №7/4819 «Про питання організації управління районами в м.Києві», Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації ліквідовано.

Відповідно до пункту 40 рішення Київської міської ради № 573/5385 від 30 грудня 2010 року «Про бюджет міста Києва на 2011 рік» з метою забезпечення сталого фінансування та виконання бюджетних зобов'язань, взятих управліннями та відділами виконавчих органів районних в місті Києві рад, що ліквідуються згідно з рішенням Київської міської ради від 09.09.2010 N 7/4819 "Про питання організації управління районами в місті Києві", установлено, що управління та відділи районних в місті Києві державних адміністрацій, яким передаються функції ліквідованих управлінь та відділів виконавчих органів районних в місті Києві рад, є правонаступниками прав та обов'язків за бюджетними зобов'язаннями тих управлінь та відділів виконавчих органів районних в місті Києві рад, функції яких їм передаються згідно з розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 03.12.2010 N 1057 "Про затвердження рекомендаційного переліку управлінь, відділів, інших структурних підрозділів та граничної чисельності працівників районних в місті Києві державних адміністрацій" та положень про ці управління та відділи, затверджених в установленому порядку.

Відтак, функції ліквідованого Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації, за вищенаведеним Рішенням, передаються, як правонаступнику всіх прав та обов'язків, новоствореному Управлінню житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м.Києві держаної адміністрації.

01.05.2012 складено Ліквідаційний баланс Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації із актом прийому-передачі залишків балансових рахунків та повною розшифровкою сум кредиторської заборгованості, що передана в Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м.Києві держаної адміністрації.

17.08.2012 позивач - Публічне акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київводоканал» - направив Управлінню житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації вимогу №2256/12 щодо наявності непогашеної заборгованості Управління у розмірі 10886,82 грн. за надані у 2010 році послуги.

У відповідь на дану вимогу, Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м.Києві держаної адміністрації надіслало 12.09.2012 лист за вих.№33-1/715, у якому зауважило, що адресат, якому направлялась вимога товариства, є ліквідованим, а дане Управління виступає його правонаступником та прийняло на баланс всі боргові зобов'язання, що відображалися у балансі попереднього Управління. Однак, боргові зобов'язання перед Публічним акціонерним товариством «Акціонерна компанія «Київводоканал» у розмірі 10886,82 грн. на балансі Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації не відображались, а відтак і на баланс новоствореного Управління не передавались.

Позивач, вважаючи, що Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м.Києві держаної адміністрації, як правонаступник Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації, заборгувало йому суму у розмірі 10886,82 грн., звернувся із даним позовом до суду.

Водночас, відповідач у відзиві на позовну заяву зауважує, посилаючись на відповідні докази, що підстави для сплати позивачу даної суми у нього відсутні, оскільки заборгованість ліквідованого Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації перед позивачем у балансі не значилась та до ліквідаційного балансу не включалась.

Суд, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, дійшов висновку про те, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.1, 4 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», місцева державна адміністрація є місцевим органом виконавчої

влади, входить до системи органів виконавчої влади та є юридичною особою.

Як встановлено судом, з січня по березень 2010 року включно, Публічне акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київводоканал» надавало послуги Управлінню житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації, за які Управління розрахувалось частково, із залишенням боргу у розмірі 10886,82 грн.

Рішенням Київської міської ради від 09.09.2010 N 7/4819 "Про питання організації управління районами в місті Києві" Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації ліквідовано та передано всі функції за розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 03.12.2010 N 1057 "Про затвердження рекомендаційного переліку управлінь, відділів, інших структурних підрозділів та граничної чисельності працівників районних в місті Києві державних адміністрацій" новоствореному Управлінню житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м.Києві держаної адміністрації.

У вказаному вище Рішенні , що доповнено Розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 30.09.2010 р. N 787, встановлено пунктом 8.3. строк для заяви претензій кредиторами протягом двох місяців з дня опублікування повідомлення про ліквідацію юридичних осіб, що ліквідуються. Зазначена інформація оприлюднюється у газеті Київської міської ради «Хрещатик».

Відповідно до п.8.ст.111 Цивільного кодексу України, ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Як вбачається із матеріалів справи, 01.05.2012 складено Ліквідаційний баланс Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної із зазначенням сум кредиторської заборгованості, що передана в Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м.Києві держаної адміністрації.

У даному балансі, що долучений до матеріалів справи, міститься повна розшифровка сум кредиторської заборгованості станом на 01.05.2012, що передана в Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м.Києві держаної адміністрації із зазначенням виду робіт, по яких виникла заборгованість, суми заборгованості, назви організації, з якою не закінчено розрахунки, коду за ЄДРПОУ та дати виникнення заборгованості.

Також, у матеріалах справи міститься акт прийому-передачі залишків балансових рахунків, складений інвентаризаційною комісією Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м.Києві держаної адміністрації та ліквідаційною комісією Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації.

Із наданих до суду вищезазначених документів вбачається, що боргові зобов'язання перед Публічним акціонерним товариством «Акціонерна компанія «Київводоканал» у розмірі 10886,82 грн. на балансі Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації не відображались, а відтак і на баланс новоствореного Управління не передавались.

Враховуючи викладене, суд, проаналізувавши докази у їх сукупності, дійшов висновку, що у Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м.Києві держаної адміністрації відсутні підстави для сплати позивачу суми у розмірі 10886,82 грн. за надані у 2010 році послуги Управлінню житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації.

Окрім того, суд додатково звертає увагу на той факт, що відповідно до спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців по ідентифікаційному коду юридичної особи - 26125064, відомості про Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації станом на момент винесення рішення у справі з реєстру не виключені.

До того ж, із зазначених у реєстрі відомостей щодо Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м.Києві держаної адміністрації вбачається, що дане Управління створено 04.01.2011 та має присвоєний ідентифікаційний код юридичної особи 37397242.

Відповідно до ст.36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» , для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації голова ліквідаційної комісії,

уповноважена ним особа або ліквідатор після закінчення процедури ліквідації, передбаченої законом, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами повинен подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстраторові відповідні документи.

Пункт 2 ст.104 ЦК України, юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Виходячи із вищенаведених правових норм та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що позивачем не доведено правомірність звернення із даним позовом до відповідача - Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м.Києві держаної адміністрації та не підкріплено наявними та допустимими доказами правові підстави стягнення заборгованості, яка утворилась за Управлінням житлово-комунального господарства Дніпровської районної у м.Києві держаної адміністрації за надані у 2010 році послуги по технічному обслуговуванню артезіанських свердловин та інженерного обладнання бюветних комплексів, а відтак позовні вимоги Публічного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал» задоволенню не підлягають.

Згідно з ч. 1 статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Частиною 1 статті 33 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Нормами статті 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до приписів статті 49 ГПК України, судові витрати - судовий збір - покладаються на позивача.

На підставі викладеного, керуючись, ст.ст. 32, 33, 34, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову Публічного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал» до Управління житлово-комунального господарства Дніпровської районної в м.Києві держаної адміністрації про стягнення грошових коштів - відмовити повністю.

Рішення постановлено у нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини у судовому засіданні 12.08.2014 року.

Повне рішення буде складено протягом п'яти днів з дня проголошення вступної та резолютивної частини рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено

та підписано 15.08.2014 року

Суддя К.В. Полякова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.08.2014
Оприлюднено29.08.2014
Номер документу40259423
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/10469/14

Постанова від 18.11.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 24.09.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Рішення від 12.08.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні