Ухвала
від 27.08.2014 по справі 22-ц/796/10971/2014
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

03680 м. Київ, вул. Солом'янська, 2-а,

факс 284-15-77 e-mail: inbox@kia.court.gov.ua

Справа № 22-ц/796/10971/2014 Головуючий у 1-й інстанції: Гончарук В.П.

Доповідач Кравець В.А.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2014 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду м. Києва в складі :

Головуючої - Кравець В.А.,

Суддів - Семенюк Т.А., Музичко С.Г.,

при секретарі - Круглику В.В.

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Дніпровського районного суду м. Києва від 28 травня 2014 року у справі за заявою ОСОБА_1, зацікавлена особа: Відділ державної реєстрації юридичних осіб-підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного управління юстиції, Товариство з обмеженою відповідальністю «Ферліт» про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И Л А :

У травні 2014 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення і просив встановити юридичний факт його звільнення 20 листопада 2013 року з посади генерального директора ТОВ «Ферліт», код ЄДРПОУ 32981616 на підставі наказу № 20-11/13-К від 20.11.2013р.

В мотивування вимог посилався на те, що з 20.11.2013 року він втратив всі зв'язки з ТОВ «Ферліт», жодних претензій або спорів між ними не існує, а наявність неправдивого запису в державному реєстрі ускладнює його працевлаштування за іншим місцем роботи, чим порушуються його особисті права.

Ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 28 травня 2014 року - у вікритті провадження відмовлено.

Не погоджуючись з ухвалою суду, заявник подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу, посилаючись на її невідповідність нормам процесуального права.

Вказує на те, що суд не вказав з приводу чого і між ким саме він вбачає спір про право.

Заслухавши доповідь судді Кравець В.А., обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши законність і обґрунтованість постановленої ухвали, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав:

Відмовляючи у відкритті провадження, суд виходив з наявності у справі спору про право, який належить розглядати в порядку позовного провадження.

Висновок суду відповідає обставинам справи та ґрунтується на вимогах закону.

Відповідно до 4 ст. 256 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право.

Спір про право пов'язаний виключно з порушенням або оспорюванням суб'єктивного права, тобто коли відсутнє порушення права, то не може бути також і спору про право цивільне. Звернення особи за судовим захистом у такому випадку зумовлюється неможливістю здійснити своє право через неможливість його довести відповідному органу (РАЦСу, нотаріусу та ін..) або громадянам та на підставі її впевненості в існуванні права. Характерним для справ окремого провадження є положення, коли звернення особи до суду зумовлюється неможливістю здійснити своє право через недоведеність певної юридичної обставини, з існуванням якої закон надає особі відповідні права. Якщо у справі беруть участь заінтересовані особи, які позитивно ставляться до встановлення даного факту у суді, спір про право не може виникнути.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 р. № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Колегія суддів погоджується з аргументованим висновком суду першої інстанції про те, що із заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, оскільки ОСОБА_1, фактично, не погоджується із записом у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, де він значиться як керівник підприємства , у той час, коли ним , як Генеральним директором ТОВ «Ферліт», було видано наказ №20-11/13-К про своє звільнення за власним бажанням.

Таким чином, посилання апелянта на порушення норм процесуального права при розгляді заяви - є безпідставні.

Оскільки, ухвала суду постановлена з дотриманням норм процесуального права, підстав для її скасування колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст.ст. 312-315 ЦПК України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 - відхилити.

Ухвалу Дніпровського районного суду м. Києва від 28 травня 2014 року - залишити без зміни.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена протягом двадцяти днів до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ шляхом подачі касаційної скарги до цього суду.

Головуючий Судді

СудАпеляційний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.08.2014
Оприлюднено28.08.2014
Номер документу40263411
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —22-ц/796/10971/2014

Ухвала від 27.08.2014

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Кравець Валентина Аркадіївна

Ухвала від 07.08.2014

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Кравець Валентина Аркадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні