Постанова
від 19.08.2014 по справі б8/155-11
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" серпня 2014 р. Справа№ Б8/155-11

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Разіної Т.І.

суддів: Доманської М.Л.

Остапенка О.М.

за участю представників:

від публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України":

Давидюк Р.М. - представник за дорученням № 010-01/5348 від 06.08.2013 року;

від товариства з обмеженою відповідальністю "СІНМЕДІК ЛТД":

не з'явились;

від товариства з обмеженою відповідальністю "ВВС-ЛТД": не з'явились;

від Компанії "Зентіва Інтернешнл а.с.":

Амельченко І.С. - представник за дорученням б/н від 03.03.2014 року;

від представництва "Хербс Трейдінг ГмбХ":

Єніч В.С. - представник за дорученням б/н від 30.01.2014 року;

від підприємства з 100% іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "ГЛАКСОСМІТКЛАЙН ХЕЛСКЕР ЮКРЕЙН Т.О.В.":

Шевченко В.В. - представник за дорученням б/н від 11.03.2014 року;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" на ухвалу господарського суду Київської області від 20.01.2014 року у справі № Б8/155-11 (суддя Скутельник П.Ф.)

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "СІНМЕДІК ЛТД", м. Київ

до боржника товариства з обмеженою відповідальністю "ВВС-ЛТД", Київська область, Васильківський район, с. Іванковичі

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "СІНМЕДІК ЛТД" звернулося до суду із заявою про порушення справи про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "ВВС-ЛТД" у зв'язку з неспроможністю останнього сплатити борг.

Ухвалою господарського суду Київської області від 14.10.2011 року порушено провадження у справі № Б8/155-11 та призначено розгляд підготовче засідання; введено процедуру розпорядження майном боржника та призначено розпорядником майна арбітражного керуючого - Горбача С.Ф.; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ухвалою господарського суду Київської області від 15.11.2011 року визнано безспірні грошові вимоги ТОВ "СІНМЕДІК ЛТД", якого зобов'язано подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України "Голос України" чи Кабінету Міністрів України "Урядовий кур'єр" оголошення про порушення судом справи про банкрутство боржника, про що надати суду відповідні докази; зобов'язано розпорядника майна боржника - арбітражного керуючого Горбача С.Ф. разом з посадовими особами боржника розглянути заяви кредиторів про грошові вимоги до Боржника та повідомити їх про результати розгляду заяв, а також повідомити їх про дату попереднього засідання суду; вирішено інші процедурні питання у справі.

Ухвалою господарського суду Київської області від 21.01.2013 року затверджено реєстр вимог кредиторів боржника.

Постановою господарського суду Київської області від 18.03.2013 року визнано банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю "ВВС-ЛТД", відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Горбача Сергія Федоровича.

Ухвалою господарського суду Київської області від 28.10.2013 року визнано поточні кредиторській вимоги ряду підприємств та установ.

Ухвалою господарського суду Київської області від 20.01.2014 року у справі № Б8/155-11 (суддя Скутельник П.Ф.), зокрема, зобов'язано Українську універсальну товарну біржу оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення про проведення другого повторного аукціону майна ТОВ "ВВС-ЛТД" зі зниженням початкової вартості на 20 відсотків від вартості першого повторного аукціону та, за відсутності бажаючих укласти договір, початкова вартість знижується на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір; надано дозвіл провести другий повторний аукціон з продажу майна ТОВ "ВВС-ЛТД" окремими лотами, сформованими за адресою місця знаходження нерухомого майна, шляхом проведення аукціону з початковою вартістю, погодженою з АТ "Укрексімбанк" - іпотеко утримувачем, зменшеною на 20% від попереднього повторного аукціону, що не відбувся 09.12.2013 року, з правом пониження вартості на торгах; встановлено шаг аукціону в розмірі 1% від початкової вартості.

При цьому суд першої інстанції керувався ст. ст. 1, 2, 37, 38, 42, 44, 66, 98 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 22, 25, 32, 38, 65, 77, 86 ГПК України, Рекомендаціями Президії Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 04.06.2004 року № 05-5/1193, Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 28.03.2013 року № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI) із змінами і доповненнями, внесеними інформаційними листами Вищого господарського суду України від 07.08.2013 № 01-06/1149/2013, від 26.12.2013 № 01-06/1862/2013, Положенням про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство.

Не погоджуючись частково із прийнятою ухвалою суду першої інстанції, ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Київської області від 20.01.2014 року у справі № Б8/155-11 про банкрутство ТОВ "ВВС-ЛТД" в частині надання дозволу на проведення другого повторного аукціону з продажу майна ТОВ "ВВС-ЛТД" з правом пониження вартості на торгах, а також зобов'язання Української універсальної товарної біржі оприлюднити на офіційному сайті Вищого господарського суду України оголошення про проведення другого повторного аукціону з можливістю зниження початкової вартості заставного майна.

Апеляційна скарга мотивована порушенням місцевим господарським судом норм матеріального права, а саме ч. 4 ст. 42, ст.ст. 44, 45, ч. 3 ст. 66 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», оскільки судом в зазначених порушення норм та положень договору-доручення про надання послуг проведення повторних аукціонних торгів від 21.10.2013 було задоволено клопотання ліквідатора банкрута та надано дозвіл на проведення такого аукціону з правом пониження початкової вартості на торгах і зобов'язання Української універсальної товарної біржі оприлюднити на офіційному сайті Вищого господарського суду України оголошення про проведення другого повторного аукціону.

15.08.2014 арбітражний керуючий Горбач С.Ф. подав через відділ документального забезпечення господарського суду міста Києва клопотання в порядку п. 6 ст. 80 ГПК України, в якому просить апеляційне провадження у справі № Б8/155-11 припинити, оскільки ухвалою господарського суду Київської області від 17.03.2014 припинено провадження у справі та ліквідовано юридичну особу банкрута - ТОВ "ВВС-ЛТД".

Київський апеляційний господарський суд відхиляє заявлене арбітражним керуючим Горбачем С.Ф. письмове клопотання про припинення апеляційного провадження за апеляційною скаргою публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" на ухвалу господарського суду Київської області від 20.01.2014 року у справі № Б8/155-11, оскільки ухвала господарського суду Київської області від 17.03.2014, якою припинено провадження у справі та ліквідовано юридичну особу банкрута - ТОВ "ВВС-ЛТД" переглядається в апеляційному порядку за апеляційною скаргою ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України", яка прийнята до провадження Київським апеляційним господарським судом ухвалою від 21.05.2014 та призначено до розгляду на 30.09.2014, а тому не вступила в законну силу.

В судовому засіданні 19.08.2014 редставник ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» підтримав вимоги апеляційної скарги з підстав, викладених в ній.

Представник Компанії «Зентіва Інтернешнл а.с.» підтримав вимоги апеляційної скарги з підстав та просив задовольнити її, а ухвалу суду скасувати в частині надання дозволу на проведення другого повторного аукціону з продажу майна ТОВ "ВВС-ЛТД" з правом пониження вартості на торгах.

Представник представництва «Хербс Трейдінг ГмбХ» вирішення апеляційної скарги залишив на розсуд суду.

Представник підприємства з 100% іноземними інвестиціями у формі ТОВ «ГЛАКСОСМІТКЛАЙН ХЕЛСКЕР ЮКРЕЙН Т.О.В.» підтримав вимоги апеляційної скарги з підстав та просив задовольнити її, а ухвалу суду скасувати в частині надання дозволу на проведення другого повторного аукціону з продажу майна ТОВ «ВВС-ЛТД» з правом пониження вартості на торгах.

Інші визнані в судовому порядку кредитори та учасники провадження у справі не надали відзиви на апеляційні скарги, повноважних представників в судове засідання апеляційної інстанції не направили, причини неявки суду не повідомили, враховуючи, що в матеріалах справи містяться докази належного повідомлення про час та місце розгляду справи, Київський апеляційний господарський суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності представників відповідних кредиторів.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та учасників провадження у справі, обговоривши доводи апеляційних скарг, перевіривши застосування судом першої інстанції норм процесуального та матеріального права, колегія суддів Київського апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон).

Згідно ч. 1 ст. 5 Закону, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно ч. 5 ст. 106 ГПК України апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

У відповідності до п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України та ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Згідно ст. 99 ГПК України апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

17.01.2014 року через відділ діловодства господарського суду Київської області надійшло клопотання ліквідатора банкрута, в якому просить визнати Українську універсальну товарну біржу учасником провадження у справі про банкрутство ТОВ "ВВС-ЛТД"; зобов'язати Українську універсальну товарну біржу оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення про проведення другого повторного аукціону майна ТОВ "ВВС-ЛТД" зі зниженням початкової вартості на 20 відсотків від вартості першого повторного аукціону та, за відсутності бажаючих укласти договір, початкова вартість знижується на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір; дозволити провести другий повторний аукціон з продажу майна ТОВ "ВВС-ЛТД" окремими лотами, сформованими за адресою місця знаходження нерухомого майна, шляхом проведення аукціону з початковою вартістю, погодженою з АТ "Укрексімбанк" - іпотеко утримувачем, зменшеною на 20% від попереднього повторного аукціону, що не відбувся 09.12.2013 року, з правом пониження вартості на торгах; встановити шаг аукціону в розмірі 1% від початкової вартості.

Відповідно до ч. 1 ст. 37 Закону, у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Згідно абз. абз. 1, 2 ч. 4 ст. 42 Закону, майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує; продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 44 Закону, після проведення інвентаризації та оцінки майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута такими способами: проведення аукціону; продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі. Вибір способів продажу активів здійснюється ліквідатором з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною. Ліквідатор організовує проведення аукціону з продажу активів банкрута з урахуванням вимог цього Закону. На аукціоні можуть продаватися: основні засоби (нерухомість, незавершене будівництво, транспортні засоби, будівельні матеріали тощо); відокремлений структурний підрозділ банкрута як частина цілісного майнового комплексу; необоротні активи банкрута; дебіторська заборгованість на умовах договору про відступлення права вимоги банкрута. Ліквідатор має право самостійно проводити торги на аукціоні відповідно до законодавства або залучити на підставі договору організатора аукціону - юридичну особу, яка відповідно до установчих документів має право проводити торги. Організатор аукціону не може бути заінтересованою особою стосовно кредитора чи боржника.

Статтею 66 Закону передбачено, що якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону, аукціон проводиться без можливості зниження початкової вартості. Повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону. Якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону, другий повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості. Під час проведення аукціону з можливістю зниження початкової вартості, за відсутності бажаючих укласти договір ліцитатор знижує початкову вартість на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір. Якщо після зниження початкової вартості виявиться бажаючий (бажаючі) укласти договір, аукціон проводиться у загальному порядку.

Відповідно до абз. 3 ч. 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22.12.2011 року №4212-VI, цей Закон набирає чинності через рік з дня його опублікування, крім положень щодо офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет, які набирають чинності через два роки з дня опублікування цього Закону. До набрання чинності цими положеннями офіційне оприлюднення відомостей про справу про банкрутство здійснюється в офіційних друкованих органах (газетах "Голос України" або "Урядовий кур'єр").

Таким чином, відповідно до Закону, його положення щодо офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство набрали чинності 19.01.2014 року.

Згідно п. п. 2.2., 2.3. Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, затвердженого Постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013 року №16 "Про затвердження Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство" (надалі за текстом "Положення") офіційному оприлюдненню підлягають оголошення, зокрема про проведення аукціону з продажу майна боржника.

Пунктами 4., 4.2.1., 4.2.2. Положення передбачено, що, зокрема, оголошення про проведення аукціону з продажу майна боржника офіційно оприлюднюється згідно з цим розділом Положення. З метою офіційного оприлюднення оголошення про проведення аукціону з продажу майна боржника організатор аукціону не пізніше, ніж за двадцять робочих днів до дня початку аукціону надсилає відповідне оголошення адміністратору автоматизованої системи - державному підприємству "Інформаційні судові системи" на адресу його електронної пошти. Оголошення про проведення аукціону з продажу майна боржника здійснюється за формою, встановленою адміністратором автоматизованої системи - державним підприємством "Інформаційні судові системи", і підписується організатором аукціону з використанням електронного цифрового підпису. Відповідальність за повноту і достовірність даних оголошення про проведення аукціону з продажу майна боржника несе організатор аукціону. Аукціон з продажу майна боржника може бути проведений виключно за умови розміщення оголошення про проведення аукціону з продажу майна боржника на офіційному веб-сайті державного органу з питань банкрутства та Вищого господарського суду України. Першим днем перебігу строку, визначеного частиною першою статті 58 Закону, є день, наступний за днем останнього оприлюднення.

Як вбачається з матеріалів оскарження 21.10.2013 року між товариством з обмеженою відповідальністю "ВВС-ЛТД" в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Горбача С.Ф. та Українською універсальною товарною біржею укладено договір-доручення про надання послуг по проведенню повторних аукціонних торгів та відповідно до п. 1.2. вказаного договору, Замовник доручає, а Біржа організує проведення другого повторного аукціону з продажу майна ТОВ "ВВС-ЛТД" окремими лотами, сформованими за адресою місця знаходження нерухомого майна, шляхом проведення аукціону з початковою вартістю, погодженою з АТ "Укрексімбанк" - іпотеко утримувачем, зменшеною на 20% початкової вартості, визначеної у попередньому аукціоні без права пониження вартості на торгах.

Крім того, ліквідатор банкрута арбітражний керуючий Горбач С.Ф. у своєму звіті ліквідатора за період з 18.03.2013 року по 17.01.2014 року та у клопотанні від 17.01.2014 року № 2371 зазначає, що кредитор - публічне акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України", який є іпотекодержателем майна банкрута, листом №176-04/8968 від 26.12.2013 року надав згоду на проведення другого повторного аукціону з початковою вартістю, зменшеною на 20% від попереднього аукціону, але без можливості зниження початкової вартості на торгах.

За таких обставин, апеляційний суд вважає неправомірним висновок суду першої інстанції, щодо можливості проведення аукціону з початковою вартістю майна, погодженою з АТ "Укрексімбанк" - іпотеко утримувачем, зменшеною на 20% від попереднього повторного аукціону, що не відбувся 09.12.2013 року, з правом пониження вартості на торгах, оскільки договором-дорученням від 21.10.2013 про надання послуг по проведенню повторних аукціонних торгів сторони не передбачили можливість права пониження вартості майна, крім того публічне акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України", яке є іпотекодержателем майна банкрута в листі №176-04/8968 від 26.12.2013 надало дозвіл на проведення другого повторного аукціону без права пониження вартості.

Враховуючи вищенаведене, колегія вважає, що місцевий господарський суд в порушення вимог ст. 66 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та без врахування позицій сторін, а саме ліквідатора - арбітражного керуючого Горбача С.Ф., Української універсальної товарної біржі та публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» пунктом 8 оскаржуваної ухвали дозволив провести другий повторний аукціон з продажу майна банкрута шляхом проведення аукціону з початковою вартістю, зменшеною на 20% від попереднього повторного аукціону, що не відбувся 09.12.2013 року, з правом пониження вартості на торгах, та п. 7 оскаржуваної ухвали зобов'язав Українську універсальну товарну біржу оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення про проведення другого повторного аукціону майна ТОВ "ВВС-ЛТД" на даних умовах.

У відповідності до ст.ст. 32-34 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Інших додаткових пояснень або доказів, окрім тих, які наявні в матеріалах справи, суду надано не було.

В ст. 104 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що підставами для скасування або зміни рішення місцевого господарського суду є, зокрема, неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи; недоведеність обставин, що мають значення для справи, які місцевий господарський суд визнав встановленими; невідповідність висновків, викладених у рішенні місцевого господарського суду, обставинам справи; порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.

З огляду на вищенаведені обставини справи в їх сукупності, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про те, що апеляційна скарга ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" підлягає задоволенню, а ухвала господарського суду Київської області від 20.01.2014 року у справі № Б8/155-11 частковому скасуванню в зв'язку з неправильним застосуванням норм матеріального права.

Керуючись ст.ст. 4-1, 4-2, 4-3, 4-7, 33, 43, 49, 99, 101-106 Господарського процесуального кодексу України, Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», Київський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" задовольнити.

Пункти 7 та 8 резолютивної частини ухвали господарського суду Київської області від 20.01.2014 року у справі № Б8/155-11 скасувати.

Зобов'язати Українську універсальну товарну біржу оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення про проведення другого повторного аукціону майна ТОВ "ВВС-ЛТД" з можливістю зниження початкової вартості заставного майна.

Дозволити провести другий повторний аукціон з продажу майна ТОВ "ВВС-ЛТД" окремими лотами, сформованими за адресою місця знаходження нерухомого майна, шляхом проведення аукціону з початковою вартістю, погодженою з АТ "Укрексімбанк" - іпотеко утримувачем, з правом пониження вартості на торгах.

Головуючий суддя Т.І. Разіна

Судді М.Л. Доманська

О.М. Остапенко

Дата ухвалення рішення19.08.2014
Оприлюднено02.09.2014
Номер документу40273281
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б8/155-11

Постанова від 27.01.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 13.01.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 28.11.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шипко В.В.

Ухвала від 14.11.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 11.11.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Постанова від 21.10.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 30.09.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 25.09.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 08.08.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Постанова від 19.08.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні