Ухвала
від 21.08.2014 по справі 606/439/14-а
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2014 р. Справа № 876/4640/14

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

головуючого судді: Матковської З.М.,

суддів: Затолочного В.С., Каралюса В.М.

розглянувши у порядку письмового провадження в м. Львові апеляційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі Тернопільської області на постанову Теребовлянського районного суду Тернопільської області від 11 квітня 2014 року у адміністративній справі №606/439/14а за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі Тернопільської області третя особа Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області про визнання дій неправомірними та зобов'язання призначити пенсію на пільгових умовах,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі Тернопільської області третя особа Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області про визнання дій неправомірними та зобов'язання призначити пенсію на пільгових умовах.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що він працював трактористом у підприємстві сільського господарства - Теребовлянському районному об»єднанні «Сільгосптехніка» з 16 липня 1979 року по 1 грудня 1979 року. Також з 1 грудня 1979 року по 15 січня 2003 року він працював у підприємстві сільського господарства «Райагрохім». Робота у вказаних підприємствах при наявності інших, передбачених законом підставах, надає йому право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Однак, через відсутність у нього окремих документів, які необхідні для призначення пенсії на пільгових умовах, рішенням комісії управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі для розгляду питань, пов'язаних з призначенням, відмовою в призначенні чи перерахунку пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 22.11.2013 року №16 йому відмовлено у призначенні вказаного виду пенсії. Просить позовні вимоги задовольнити, призначивши пенсію на пільгових умовах з дня звернення за її призначенням, тобто з 23 серпня 2013 року..

Постановою Теребовлянського районного суду Тернопільської області від 11 квітня 2014 року позов задоволено. Визнано дії управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі Тернопільської області щодо відмови у призначенні ОСОБА_1 пенсії на пільгових умовах протиправними та зобов'язати управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі Тернопільської області призначити ОСОБА_1 пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до п. «в» ч. 1 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» із 23 серпня 2013 року..

Не погоджуючись із постановою суду першої інстанції, відповідачем подана апеляційна скарга, в якій вказує на те, що постанова суду першої інстанції є незаконною та необґрунтованою, прийнятою з порушенням норм матеріального та процесуального права. Просить постанову суду першої інстанції скасувати та прийняти нову постанову про відмову в задоволені позову.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.197 КАС України, суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі відсутності клопотань від усіх осіб, які беруть участь у справі, про розгляд справи за їх участю.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджується наступне. ОСОБА_1 народився 22.11.1957 року. Після досягнення 55-річного віку позивач у серпні 2013 року звернувся в управління ПФУ в Теребовлянському районі Тернопільської області із заявою про призначення йому пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до записів у трудовій книжці загальний трудовий стаж ОСОБА_1 становить не менше 25 років.

З 16 липня 1979 року по 1 грудня 1979 року позивач працював трактористом у підприємстві сільського господарства - Теребовлянському районному об'єднанні «Сільгосптехніка», а з 1 грудня 1979 року по 15 січня 2003 року - трактористом у підприємстві сільського господарства «Райагрохім». Зазначені дані підтверджуються записами у трудовій книжці.

Відповідно до рішення комісії управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі для розгляду питань, пов'язаних з призначенням, відмовою в призначенні чи перерахунку пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 22.11.2013 року №16 ОСОБА_1 відмовлено у призначенні пенсії на пільгових умовах згідно із п.«в» ч. 1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» через неподання ним у вказане управління наступних документів: заяви про підтвердження стажу роботи, витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, трудової книжки, документів архівних установ.

Згідно із довідками Теребовлянського відкритого акціонерного товариства «Агропромтехніка» від 25.11.2003 року, 21.10.2008 року останнє є правонаступником Теребовлянського районного об'єднання «Сільгосптехніка».

Із інформації Головного управління статистики у Тернопільській області вбачається, що державну реєстрацію Теребовлянського відкритого акціонерного товариства «Агропромтехніка» припинено 29 грудня 2008 року.

Судом встановлено, що 23.11.1995 року Теребовлянська райсільгоспхімія, де з 01.12.1979 року позивач працював трактористом, перейменована у Теребовлянське районнне підприємство по виконанню агрохімічних робіт «Райагрохім» (ідентифікаційний код 05490925), яке 07.09.2001 року перетворено у ВАТ «Теребовлянський агрохімкомплекс».

Із інформації Головного управління статистики у Тернопільській області випливає, що державну реєстрацію ВАТ «Теребовлянський агрохімкомплекс» припинено 15 серпня 2013 року.

Згідно з архівною довідкою архівного відділу Теребовлянської районної державної адміністрації Тернопільської області від 27.03.2013 року №03-10/Д-220 у книгах нарахування заробітної плати за 1979-2002 роки є відомості про одержання ОСОБА_1 заробітної плати. В книгах нарахування заробітної плати за 1985,1986,1999,2000,2001 роки ОСОБА_1 значиться як тракторист. Книги наказів з основної діяльності та книги наказів з особового складу ВАТ «Теребовлянський агрохімкомплекс» на державне зберігання в архівний відділ не надходили.

Суд першої інстанції позов задовольнив з тих підстав, що в позивача є необхідний стаж роботи для призначення йому пенсії на пільгових умовах згідно п. «в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», який належним чином підтверджений, тому відмова відповідача у призначенні позивачу пенсії на пільгових умовах є неправомірною.

Колегія суддів апеляційного суду погоджується з висновками суду першої інстанції, вважає їх вірними, такими що відповідають нормам матеріального права та обставинам справи з огляду на наступне.

Відповідно до п. «в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

Згідно ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення», основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Згідно з абз. 1 та 2 п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993р. №637 (в редакції, чинній на час спірних правовідносин, далі Порядку), у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств або організацій.

Таким чином, колегія суддів приходить до висновку, що відмова управління Пенсійного фонду України у Теребовлянському районі Тернопільської області в призначенні позивачу пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п. «в» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» є неправомірною, оскільки в позивача є необхідний спеціальний стаж роботи для призначення пільгової пенсії, який належним чином підтверджений.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції та вважає, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи, судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, доводами апеляційної скарги висновки, викладені в судовому рішенні, не спростовуються і підстав для його скасування не вбачається.

Приведені в апеляційні скарзі доводи, висновку суду не спростовують, а зводяться до переоцінки доказів та незгоди з ними.

Відповідно до ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

За таких підстав апеляційна скарга задоволенню не підлягає, підстав для скасування постанови суду першої інстанції колегія суддів не знаходить.

Керуючись статтями 160, 167, 195, 197, 198, 200, 205, 206, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі Тернопільської області - залишити без задоволення, а постанову Теребовлянського районного суду Тернопільської області від 11 квітня 2014 року у адміністративній справі №606/439/14а - без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після надіслання її копій особам, які беруть участь у справі та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий суддя З.М. Матковська

Судді В.С. Затолочний

ОСОБА_2

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.08.2014
Оприлюднено03.09.2014
Номер документу40289516
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —606/439/14-а

Ухвала від 16.09.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз Л.Л.

Ухвала від 21.08.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Матковська З.М.

Постанова від 11.04.2014

Адміністративне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Ромазан Л. С.

Ухвала від 20.02.2014

Адміністративне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Ромазан Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні