Постанова
від 04.08.2014 по справі 826/8975/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

04 серпня 2014 року 14:00 № 826/8975/14

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва - Шулежко В.П., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Шепетівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області до товариства з обмеженою відповідальністю «Проектно-будівельна компанія «Україна-Австрія» про стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

З позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва звернулась Шепетівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області (далі - позивач) до товариства з обмеженою відповідальністю «Проектно-будівельна компанія «Україна-Австрія» (далі - відповідач, ТОВ «ПБК «Україна-Австрія») про стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу у розмірі 9 989,18 грн.

Згідно зі статтею 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України дана адміністративна справа за предметом позову може бути розглянута у порядку скороченого провадження.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що за відповідачем рахується податковий борг по орендній платі за землю, який ним вчасно погашено не було, а тому підлягає стягненню в судовому порядку.

Відповідач у встановлений судом строк письмових заперечень проти позову чи пояснень, доказів щодо заявлених позовних вимог на підтвердження або спростування обставин, зазначених у позові не надав, як і не надав заяви про визнання позову.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

ТОВ «ПБК «Україна-Австрія» (код ЄДРПОУ 34879099) зареєстровано Солом'янською районною в м. Києві державною адміністрацією 17.01.2007 року, місцезнаходження: 03186, м. Київ, бул. Чоколівський, буд. 19.

Відповідно до довідки (ф. №4-ОПП) від 18.01.2007 року № 19363/29-004 відповідача взято на податковий облік платників податків у ДПІ у Солом'янському районі м. Києва з 18.01.2007 року за № 19363.

Також, відповідач зареєстрований та перебуває на обліку у Шепетівській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області як платник орендної плати за землю.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем не сплачено податкові зобов'язання з орендної плати за земельні ділянки, що самостійно визначена на підставі податкової декларації № 32744 від 12.11.2009 року з орендної плати за земельні ділянки.

Вказана сума податкових зобов'язань була оскаржена позивачем в судовому порядку. За результатами судового розгляду, постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 08.08.2011 року позов податкового органу задоволено.

Крім того, контролюючим органом за результатами проведеної перевірки своєчасності сплати узгоджених зобов'язань застосовано штрафні (фінансові) санкції, нарахованих, зокрема, відповідно до податкового повідомлення-рішення № 0003741500 від 05.11.2013 року за затримку сплати грошового зобов'язання визначено у розмірі 9708,84 грн., та відповідно до податкового повідомлення-рішення № 00037221500 від 05.11.2013 року - у розмірі 280,34 грн.

Згідно матеріалів справи вказані податкові повідомлення-рішення відповідачем оскаржені не були та зобов'язання, визначені ними, є узгодженими, але не сплаченими.

Загальна сума узгоджених зобов'язань по земельному податку, що не сплачена відповідачем у встановлений законодавством строк, становить 9 989,18 грн.

Станом на час прийняття рішення, в матеріалах справи відсутні докази сплати відповідачем суми податкового боргу у розмірі 9 989,18 грн.

Надаючи правову оцінку правовідносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Під поняттям орендної плати за землю, в контексті ст. 21 Закону України «Про оренду землі», розуміють платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які і встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Відповідно до статті 14 Закону України «Про плату за землю», платники земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Згідно пп. 16.1.4. п. 16.1 ст.16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно пп. 14.1.175 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI визначено, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Враховуючи те, що податкове зобов'язання, самостійно визначене відповідачем в поданій податковій декларації є узгодженими з моменту її подання, але не сплачено в повному обсязі у строк, визначений Податковим кодексом України, а також не оскарження податкових повідомлень-рішень, суд дійшов висновку про визнання таких податкових зобов'язань податковим боргом.

У відповідності до пп. 14.1.137 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно п.5.41 ст.41 Податкового кодексу України, органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень.

Статтею 59 Податкового кодексу України передбачено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно з пунктом 59.4 статті 59 Податкового кодексу України, податкова вимога надсилається (вручається) також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем надсилалась податкова вимога від 17.11.2009 року № 1/183 відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення, що підтверджується копією повідомлення та конверту з відміткою поштового відділення.

Також, позивачу направлялась друга податкова вимога від 31.12.2009 року № 2/207.

Згідно з пунктом 59.5 статті 59 Податкового кодексу України, у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виникає після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Окрім того, у відповідності до пп.129.1.1 п.129.1 ст.129 Податкового кодексу України, позивачем нараховано пеню за несплачені в установлений строк грошові зобов'язання з земельного податку з юридичних осіб у розмірі 8 505,25 грн.

Таким чином, на момент розгляду даної справи за відповідачем обліковується сума узгоджених податкових зобов'язань в розмірі 9 989,18 грн., що підтверджується розрахунком податкового боргу та іншими письмовими доказами, наявними у справі.

Згідно з п.п. 20.1.34 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право: звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Статтею 95 Податкового кодексу України визначено, що контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до частини першої ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 цього Кодексу.

На час розгляду справи та винесення рішення по суті заявлених позовних вимог доказів про сплату зазначеної суми відповідачем не надано.

Виходячи з вищенаведених приписів законодавства, поданих позивачем документів і матеріалів, з'ясувавши фактичні обставини, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті та враховуючи те, що те, що відповідач у встановлений судом строк своїм правом на подання письмових заперечень проти позову не скористався, не спростував твердження позивача, доказів погашення зазначеної заборгованості на день винесення рішення не надано, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь сторони, звільненої від сплати судового збору, а також за відсутності витрат, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 69-71, 94, 160-162, 183-2, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Шепетівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Проектно-будівельна компанія «Україна-Австрія» (03186, м. Київ, бул. Чоколівський, буд. 19, код ЄДРПОУ 34879099) кошти в рахунок погашення податкового боргу на загальну суму 9 989 (дев'ять тисяч дев'ятсот вісімдесят дев'ять) грн. 18 коп.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі до Окружного адміністративного суду міста Києва апеляційної скарги на постанову протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає до Київського апеляційного адміністративного суду.

Якщо апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений ст. 186 КАС України, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя В.П. Шулежко

Дата ухвалення рішення04.08.2014
Оприлюднено03.09.2014
Номер документу40298167
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/8975/14

Постанова від 04.08.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

Ухвала від 26.06.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні