Рішення
від 06.07.2006 по справі 11/2328
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/2328 Господарський суд Черкаської області в скла

                        ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ                    

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

                       

"06" липня 2006 р.                                                                              Справа №  11/2328

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого – судді Довганя К.І., при секретарі – Анастас”євій Л.В., за участю представників сторін: позивача – не з'явився; відповідача – не з'явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу  за позовом Комунального підприємства „Малинська районна друкарня” до Малого редакційно-видавничого підприємства „Кім” про стягнення 1077 грн. 26 коп.,

                                                                 ВСТАНОВИВ:

            Заявлено позов про стягнення заборгованості за отриману згідно накладної друковану продукцію в сумі 1077 грн. 26 коп. з урахуванням інфляційних та річних.

           В обгрунтування заявлених вимог позивач послався на те, що згідно накладної продав відповідачу друковану продукцію, розрахунок за яку останній не провів.

         Відповідач був належним чином повідомлений про час і місце проведення судового засідання. Однак в судове засідання повторно не з”явився, про причини неявки суд не повідомив, відзиву на позов суду не подав.

             Справа розглядається в порядку ст. 75 ГПК України за наявними матеріалами.

       Суд, оцінивши наявні у справі докази приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

        17 березня 2004р. відповідач через свого представника по довіреності серії МАД №506366 придбав у позивача згідно накладної №256 від 17.03.2004р. друковану продукцію на загальну суму 922 грн. 31 коп.

            Оскільки строк оплати сторонами погоджений не був, то 10.12.2004р. позивач направив відповідачу вимогу №124 про оплату отриманої продукції. Однак відповідач до теперішнього часу розрахунок не провів.

          Ст.ст. 173, 174, 181, 193 ГК України, ст.ст. 525, 526, 530,639, 655, 663 ЦК України містять такі положення:

         „Господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну  дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта ( виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

            Господарські зобов'язання можуть виникати:

-          з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання  замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладання даного виду договорів.

                До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення  ЦК

України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

      Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

             Зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

             Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

             Договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

            За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

             Продавець зобов'язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень ст.530 цього кодексу. ”

             Виходячи з фактичних обставин справи та приписів наведеного вище законодавства суд приходить до наступних висновків.

             Господарські зобов'язання між сторонами виникли з моменту укладення в усній формі договору купівлі-продажу товару. При цьому строк оплати сторонами встановлений не був.

             Таким чином, у відповідача зобов”язання щодо оплати придбаної друкованої продукції виникло на сьомий день після отримання вимоги позивача тобто 17.12.2004р..

             Виходячи з викладеного, вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості за отриману згідно накладної друковану продукцію є обгрунтованою та такою, що підлягає до задоволення.

          Крім того відповідно до ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов”язання, на вимогу кредитора зобов”язаний сплати суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми. Згідно розрахунку, поданого позивачем інфляційні становлять 122 грн. 67 коп., річні – 32 грн. 28 коп.. Розрахунок зроблено вірно.

          З відповідача на користь позивача підлягають до стягнення витрати останнього на оплату державного мита та інші судові витрати.

               На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49,82-84 ГПК України суд, -

                                                                           ВИРІШИВ:

                Позов задовольнити повністю.

         Стягнути з Малого редакційно-видавничого підприємства „Кім”, м. Жашків, вул. Декабристів, 3, код 21370675 на користь Комунального підприємства „Малинська районна друкарня”, Житомирська область, Малинський район, м. Малин, вул. Кримського, 7, код 02466317 – 922 грн. 31 коп. боргу, 122 грн. 67 коп. інфляційних, 32 грн. 28 коп. річних, 102 грн. відшкодування витрат на оплату державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          Рішення може бути оскаржене до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

          

Суддя                                                                                                К.І.Довгань

Дата ухвалення рішення06.07.2006
Оприлюднено17.02.2009
Номер документу40309
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/2328

Рішення від 06.07.2006

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні