Рішення
від 12.08.2014 по справі 638/12750/14-ц
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/12750/14-ц

Провадження № 2/638/5383/14

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2014 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Цвірюка Д.В.,

за участю секретаря Долгової К.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Дзержинського районного суду в м. Харкові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Харківської міської ради про визнання права власності, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому просить визнати за нею право власності на самовільно побудований житловий будинок.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що згідно договору купівлі-продажу земельної ділянки від 05 грудня 2013 року позивачу по справі ОСОБА_1 належить вільна від забудов земельна ділянка, розміром 0,041Га, кадастровий номер 6310136300:02:010:0006, розташована за адресою: АДРЕСА_1. В 2014 році позивач за власні кошти на вказаній земельній ділянці побудувала житловий будинок, загальною площею 36,8 м 2 . Фінансування будівництва вказаного житлового будинку фактично виконано за власні кошти позивача. Факт завершення будівництва та можливість подальшої експлуатації об'єкту житлового будинку, підтверджена технічним висновком, розробленим ТОВ «Харківреконструкція», у відповідності до якого основні конструкції нежитлових будівель не мають дефектів, що знижують їх несучу здатність. Таким чином реконструкція здійснена у відповідності з чинними будівельними та технічними нормами, санітарними та пожарними нормами, що вказує на можливість подальшого збереження та експлуатації об'єкту згідно призначення.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав заяву, в якій просив справу розглядати без його участі, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив їх задовольнити.

Представник відповідача Харківської міської ради в судове засідання не з'явився. Про день та час розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, надав суду заяву, в якій просить слухати справу у його відсутності, за наявними в ній доказами та ухвалити рішення на розсуд суду.

Суд, дослідивши докази по справі, вважає, що позовна заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Позивачу по справі ОСОБА_1, згідно договору купівлі-продажу земельної ділянки від 05 грудня 2013 року належить земельна ділянка, розміром 0,041Га, кадастровий номер 6310136300:02:010:0006, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1. Вказаний договір зареєстрований в реєстрі приватного нотаріуса ХМНО Х\о ОСОБА_3 під №6316.

На вказаній земельній ділянці в 2014 році позивач за власні кошти побудувала житловий будинок, загальною площею 36,8 м 2 , що підтверджується копією технічного паспорту, виготовленого КП «Харківське міське бюро технічної інвентаризації».

Вказаний житловий будинок завершений будівництвом, що підтверджується технічним висновком «Про стан будівельних конструкцій і можливості її подальшої експлуатації, розробленим ТОВ «Харківреконструкція», ліцензія серія АВ в„– 490969 , у відповідності до якого основні конструкції нежитлових будівель не мають дефектів, що знижують їх несучу здатність. Таким чином реконструкція здійснена у відповідності з чинними будівельними та технічними нормами, санітарними та пожарними нормами. Можливе подальше збереження та експлуатація об'єкту згідно призначення.

Згідно ч.2 ст. 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Згідно технічного висновку на житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1, виготовленого ТОВ „ХАРКІВРЕКОНСТРУКЦІЯ" (державна ліцензія серія АВ №490969 від 20.11.2009року) реконструкція закінчена.

В той же час ст. 376 Цивільного кодексу України встановлено, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на самовільно збудовану будівлю, якщо вказане не порушує інтересів інших.

В матеріалах справи відсутні відомості про порушення інтересів інших осіб.

Отже, позивачеві для реєстрації права власності на реконструйований об'єкт нерухомого майна необхідно правовстановлюючий документ, який би засвідчував право власності на вищевказаний об'єкт нерухомості. Так, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав та їх обмежень» одним з таких документів є рішення суду про визнання права власності на нерухоме майно.

Виходячи з вищевикладеного, суд дійшов висновку, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню, оскільки в результаті самочинного будівництва, проведеного позивачем, не порушені права інших осіб, додержані архітектурні, будівельні норми та правила, житловий будинок побудований на земельній ділянці, що належить позивачу, що є підставою для визнання за ОСОБА_1 права власності на житловий будинок.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 182, 328, 331, 376 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 27, 60, 209, 212, 214-215 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1, загальною площею 36,8 м2.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через Дзержинський районний суд м. Харкова, шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий суддя: Д.В. Цвірюк

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення12.08.2014
Оприлюднено08.09.2014
Номер документу40330522
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —638/12750/14-ц

Рішення від 12.08.2014

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 28.07.2014

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні