Рішення
від 08.09.2014 по справі 916/2711/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"08" вересня 2014 р.Справа № 916/2711/14

за позовом Чорноморського прокурора з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Одеської області, в інтересах держави

в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області,

та в особі Державного підприємства „Одеський морський торговельний порт",

та в особі Державного підприємства „Адміністрація морських портів України", в особі відокремленого підрозділу: Одеська філія Державного підприємства „Адміністрація морських портів України"

до Публічного акціонерного товариства „Аграрна компанія „Інвестиції України"

про стягнення 31549,85 грн.

Суддя Демешин О. А.

Представники:

від прокуратури: Пшенічко С.О. - посвідчення

від позивача 1): Кравченко Ю.В.- довіреність

від позивача 2): Юськова В.С. - довіреність

від позивача 3): Орєшкова ҐН.В. - довіреність

від відповідача: не з`явився

СУТЬ СПОРУ : Чорноморський прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Одеської області, в інтересах держави, в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області, та в особі Державного підприємства „Одеський морський торговельний порт", та в особі Державного підприємства „Адміністрація морських портів України", в особі відокремленого підрозділу: Одеська філія Державного підприємства „Адміністрація морських портів України" звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Публічного акціонерного товариства „Аграрна компанія „Інвестиції України" про стягнення 31549,85 грн.

Відповідач відзиву на позов не надав, тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами, в порядку ст. 75 ГПК України.

В С Т А Н О В И В :

28.02.2012 між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області (Орендодавець) та Відповідачем - Публічним акціонерним товариством „Аграрна компанія „Інвестиції України" (Орендар) укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності, відповідно до якого Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування державне нерухоме майно, а саме: нежитлове приміщення 3-го рівня будівлі пасажирського комплексу Одеського морського вокзалу (інв.№073000), загальною площею 12, 20 кв.м., за адресою: м. Одеса, вул. Приморська, 6, які знаходяться на балансі ДП „Одеський морський торговельний порт", вартість якого, визначена згідно зі звітом про незалежну оцінку, що була проведена ТОВ „Консалтингова компанія „Бюро оцінки Стефанович", на 01.09.2011 становить 97650, 00 грн.

Відповідно до п.3.1. Договору, орендна плата становить без ПДВ за базовий місяць оренди 1467, 68 грн. Орендна плата за перший місяць оренди - січень 2012, визначається шляхом коригування орендної плати, яка зазначена в абзаці І цього пункту на індекси інфляції за грудень 2011 року та січень 2012 року.

Згідно з п.3.5. Договору, орендна плата перераховується до державного бюджету та Балансоутримувачу у співвідношенні 70% до 30% щомісяця не пізніше 12 числа місяця наступного за звітним. Одночасно копія платіжного доручення на перерахування орендної плати до державного бюджету 70% надсилається Орендарем Орендодавцеві.

Пунктом 5.3. Договору встановлено, що Орендар зобов'язаний своєчасно й у повному обсязі сплачувати орендну плату.

Передача Орендодавцем зазначеного об'єкта нерухомості Орендарю підтверджується Актом приймання-передавання державного нерухомого майна, що перебуває на балансі ДП „Одеський морський торговельний порт" від 28 лютого 2012 року.

На виконання умов Договору Одеським портом було надано ПАТ „АК „Інвестиції України" відповідні послуги, що підтверджується актом приймання-передавання державного нерухомого майна, що перебуває на балансі Одеського порту, від 28 лютого 2012 року та виставлено відповідні рахунки

В порушення умов Договору, відповідач орендну плату не сплачує, внаслідок чого у нього перед позивачами виникла заборгованість, яка підлягає до стягнення.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами

Згідно ст. 762 ЦК України та ч. 3 ст. 18 Закону України „Про оренду державного та комунального майна" за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму, плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Статтею 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання), у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ст.611 ЦК України).

Згідно з п. 1 ст. 624 ЦК України, якщо за порушення зобов'язання встановлена неустойка (пеня) штраф, то вона підлягає стягненню у повному розмірі незалежно від відшкодування збитків.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

У відповідності до ст. 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Згідно з ч. 3 ст. 18 Закону України „Про оренду державного та комунального майна", орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і в повному обсязі.

У відповідності до ст. 19 Закону України „Про оренду державного та комунального майна", орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як передбачено ч.2 ст.625 ЦК України - боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весмь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

Відповідно ч. 1 ст. 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно з п.3.6. Договору, орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до бюджету та Балансоутримувачу у визначеному п.3.5. Договору співвідношенні відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 04.03.2013 № 133-р „Про погодження пропозиції щодо реорганізації державних підприємств морського транспорту", а також відповідно до наказу Міністерства інфраструктури України від 19.03.2013 № 163 на підставі розподільчого балансу ДП „ОМТП" та акта прийому-передачі майна, майнових прав і зобов'язань заборгованості контрагентів, що виникли станом на 13.06.2013 перед ДП „ОМТП" на підставі договорів за послуги, надані портом за період до 12.06.2013 підлягають оплаті і зарахуванню на розрахункові рахунки ДП „ОМТП".

Відповідно до Закону України „Про морські порти України", що набрав чинності 13.06.2013, розпорядження Кабінету Міністрів України від 04.03.2013 №133-р та наказу Міністерства інфраструктури України від 19.03.2013 № 163, державні підприємства морського транспорту були реорганізовані шляхом виділу стратегічних об'єктів портової інфраструктури, іншого майна, прав та зобов'язань щодо них відповідно до розподільчих балансів.

Відповідно до ч.1 ст. 56 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення) діючого (діючих) суб'єкта господарювання з додержанням вимог законодавства. У разі виділення одного або кількох нових суб'єктів господарювання до кожного з них переходять за розподільчим актом (балансом) у відповідних частках майнові права і обов'язки реорганізованого суб'єкта (ч.4 ст. 59 Господарського кодексу України).

Відповідно до ст. 109 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов'язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб.

Державне підприємство „Адміністрація морських портів України" (код ЄДРПОУ 38727770, м. Київ, пр-т Перемоги, 14) було утворено на виконання вищезазначених нормативно-правових актів внаслідок виділу та стало правонаступником державних підприємств морського транспорту у частині майна, прав та обов'язків відповідно до розподільчих балансів.

Так, у результаті реорганізації Державного підприємства „Одеський морський торговельний порт" - далі ДП „ОМТП" (код ЄДРПОУ 01125666, м. Одеса, Митна пл., 1) стратегічні об'єкти портової інфраструктури, частина іншого майна, прав та обов'язків щодо них були передані до Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» відповідно до розподільчого балансу, підписаного між зазначеними юридичними особами станом на 13.06.13 р.

Відповідно до зазначеного розподільчого балансу та акта приймання-передачі майна, майнових прав та зобов'язань до Державного підприємства „Адміністрація морських портів України" як правонаступника були передані від ДП „ОМТП" певні основні засоби, в тому числі пасажирський комплекс морського вокзалу з інв. № 073000, одне з приміщень якого знаходиться в користуванні ПАТ „Аграрна компанія „Інвестиції України" відповідно до договору оренди від 28.02.2012. Також відповідно до зазначеного акта приймання-передачі до Адміністрації як правонаступника ДП „ОМТП" були передані всі права та зобов'язання за договором оренди державного нерухомого майна ДФ-336 від 28.02.2012.

Наказом № 17 від 13.06.2013 Адміністрація наділила Одеську філію Державного підприємства „Адміністрація морських портів України" (адміністрація Одеського морського порту) відповідним майном, правами та зобов'язаннями, що перешли до неї від ДП „ОМТП" (в тому числі щодо нежитлового приміщення пасажирського комплексу морського вокзалу з інв. № 073000 та договору оренди державного нерухомого майна ДФ-336 від 28.02.2012), яке було передано адміністрації Одеського морського порту за актом приймання-передачі майна, майнових прав та зобов'язань № 19 від 13.06.2013, для здійснення відповідних повноважень (діяльності) від імені та в інтересах Адміністрації. Отже, адміністрація Одеського морського порту є уповноваженим відособленим підрозділом, що представляє юридичну особу - Державне підприємство „Адміністрація морських портів України".

Отже, починаючи з 13.06.2013, Адміністрація є правонаступником ДП „ОМТП" за договором оренди державного нерухомого майна від 28.02.2012 № ДФ-336 з відповідними правами та зобов'язаннями.

Чорноморський прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Одеської області звернувся до Господарського суду Одеської області в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області з позовом до ПАТ «Аграрна компанія «Інвестиції України», про розірвання договору оренди державного нерухомого майна від 28.02.2012, про зобов'язання повернути майно, стягнення заборгованості по орендній платі та пені.

За зазначеним позовом Господарським судом було прийнято рішення від 04.12.2013 у справі № 916/2947/13, яке набрало законної сили 20.12.2013, яким було розірвано договір оренди державного нерухомого майна від 28.02.2012 та зобов'язано ПАТ «Аграрна компанія «Інвестиції України» повернути орендоване ним майно Балансоутримувачу за актом прийому-передачі.

Однак, Орендар не здійснив у добровільному порядку повернення даного приміщення шляхом підписання акту прийому-передачі, у зв'язку з чим, повернення орендованого приміщення відбулося у примусовому порядку відповідно до ст.ст. 25, 27 та ін. Закону України „Про виконавче провадження" за участі працівників Другого Приморського відділу державної виконавчої служби

Одеського міського управління юстиції, про що складений акт державного виконавця від 05.03.2014.

Пунктом 10.9 Договору передбачено, що у разі припинення або розірвання Договору майно протягом трьох робочих днів повертається Орендарем Балансоутримувачу.

Таким чином, на виконання рішення Господарського суду Одеської області від 04.12.2013, яке набрало законної сили 20.12.2013, та умов Договору, Орендар повинен був повернути дане приміщення Балансоутримувачу у період з 21.12.2013 по 23.12.2013, однак в порушення своїх зобов`язань - майно не було повернуто Балансоутримувачу.

Частиною 2 статті 785 ЦК України встановлено, якщо наймач не виконую обов`язку щодо повернення речі, наймодавець вправі вимагати від наймача сплати неустойки в розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

З урахуванням наведених вище положень чинного законодавства, Орендар повинен сплатити Балансоутримувачу неустойку у розмірі подвійної плати за користування майном за час прострочки повернення його Балансоутримувачу за відповідним актом за період з 24.12.2013 по 05.03.2014.

З огляду на вищевикладене, суд вважає обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, позовні вимоги про:

- стягнення з Публічного акціонерного товариства «Аграрна компанія «Інвестиції України» на користь Державного підприємства «Одеський морський торговельний порт» 3972,15 грн. основного боргу; 258,90 грн. - пені; 116,61 грн. - 3%.

- стягнення з Публічного акціонерного товариства «Аграрна компанія «Інвестиції України» на користь Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» в особі Одеської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Одеського морського порту) суму основного боргу за договором від 28.02.2012 р. № ДФ-336 у розмірі 6 442,99 грн., неустойку -З 590,34 грн. та пеню - 271,00 грн.

- стягнення з Публічного акціонерного товариства «Аграрна компанія «Інвестиції України» до Державного бюджету України (отримувач ГУДКСУ в Одеській області, р/р 31115094700008, МФО 828011,укод ЄДРПОУ 37607526) суму основного боргу за договором від 28.02.2012 № ДФ-336 у розмірі 9 431, 9 грн., неустойку -5 226, 26 грн. та пеню - 2 239, 7грн.

На підставі викладеного позов підлягає задоволенню в повному обсязі, з покладанням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Публічного акціонерного товариства „Аграрна компанія „Інвестиції України" (65026, м. Одеса, вул. Приморська, 6 р/р 26005010104868 у ПАТ „Укрсоцбанк" МФО 300023, ЄДРПОУ 36612755) на користь Державного підприємства „Одеський морський торговельний порт" (65026, м. Одеса, Митна площа, 1, код ЄДРПОУ 01125666, р/р: 26004124091/001 в ПАТ „Марфін Банк" м. Іллічівськ, МФО 328168): 3972 гривні 15 коп. боргу; 258 гривень 90коп. пені; 116 гривень 61 коп. сплати 3% річних.

3. Стягнути з Публічного акціонерного товариства „Аграрна компанія „Інвестиції України" (65026, м. Одеса, вул. Приморська, 6 р/р 26005010104868 у ПАТ „Укрсоцбанк" МФО 300023, ЄДРПОУ 36612755) на користь Державного підприємства „Адміністрація морських портів України" в особі Одеської філії Державного підприємства „Адміністрація морських портів України" (адміністрація Одеського морського порту) (65026, м. Одеса, Митна площа, 1, ЄДРПОУ 38728457, р/р 26003010122698 у АТ „Укрсімбанк", м. Одеса, МФО 328618): 6442 гривні 99коп. боргу , 3590 гривень 34 коп. неустойки та 271 гривню пені

4. Стягнути з Публічного акціонерного товариства „Аграрна компанія „Інвестиції України" (65026, м. Одеса, вул. Приморська, 6 р/р 26005010104868 у ПАТ „Укрсоцбанк" МФО 300023, ЄДРПОУ 36612755) до Державного бюджету України (отримувач ГУДКСУ в Одеській області, р/р 31115094700008, МФО 828011, код ЄДРПОУ 37607526): 9431 гривню 90 коп. боргу , 5226 гривень 26коп. неустойки та 2239 гривень 70 коп. пені

5. Стягнути з Публічного акціонерного товариства „Аграрна компанія „Інвестиції України" (65026, м. Одеса, вул. Приморська, 6 р/р 26005010104868 у ПАТ „Укрсоцбанк" МФО 300023, ЄДРПОУ 36612755) до державного бюджету України 1827 гривень судового збору (№ рахунку 31210206783008, отримувач: ГУ ДКСУ в Одеській області, Код ЄДРПОУ 37607526, Банк отримувача: ГУ ДКСУ в Одеській області, МФО 828011, Код класифікації: 22030001, Код ЄДРПОУ господарського суду Одеської області 03499997, Призначення платежу: „судовий збір").

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України..

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя О.А. Демешин

Дата ухвалення рішення08.09.2014
Оприлюднено09.09.2014
Номер документу40373183
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2711/14

Рішення від 08.09.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 26.08.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 11.08.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 10.07.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні