Постанова
від 09.09.2014 по справі 807/2578/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

09 вересня 2014 рокум. Ужгород№ 807/2578/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді Маєцька Н.Д.

при секретарі Нагорна Л.І.

за участю:

представника позивача: не з'явився ,

представника відповідача: не з'явився ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України у Воловецькому районі Закарпатської області до Комунального підприємства Воловецька районна друкарня про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України у Воловецькому районі Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Комунального підприємства Воловецька районна друкарня , в якій просить суд стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з лютого по липень 2014 року в сумі 5064,00 грн.

09.09.2014 від представника позивача надійшла заява про розгляд справи без його участі за наявними матеріалами у справі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач письмове заперечення проти позову з належними доказами не подав, в судове засідання не з'явився, хоча про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до ч.4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження, про дату, час і місце судового розгляду даної адміністративної справи. Таким чином справа розглядається за відсутності представника відповідача на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Сторони в судове засідання не з'явилися, хоча про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, а відтак у відповідності до ч. 1 ст. 41 КАС України фіксація судового процесу технічними засобами не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про задоволення адміністративного позову в повному обсязі, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач, відповідно до ст..1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, а з 01.01.2004 року, відповідно до ст. 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058 (далі - Закон № 1058), набув статусу платника страхових внесків.

Відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону № 1058, який набрав чинності з 01.01.2004 року, встановлено, що зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б-з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", який діяв до набрання чинності цим Законом.

До набрання чинності Закону № 1058, питання про відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених, зокрема, відповідно до пунктів "б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", було врегульовано Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Статтею 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б-з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Судом також встановлено, що громадянка ОСОБА_1 працювала з 13.07.1981 р. по 27.06.1998 р. наборщиком вручну, з 28.06.1998 р. по 24.08.1998 р. складачем вручну, з 25.08.1998 р. по 31.05.2012 р. складачем на рядковідливних машинах на Комунальному підприємстві Воловецька районна друкарня.

Дані роботи передбачені списком № 2 професій і посад, затвердженого списка виробництва робіт, професій, посад та показників, затвердженого постановою КМУ 16.01.2003 р. № 36 розділ XXV «Поліграфічне виробництво та тиражування відеозаписів».

Таким чином, робота та посада ОСОБА_1 за період роботи з 13.07.1981 р. по 31.05.2012 р., віднесена до Списку № 2 та дає їй право на отримання пенсії на пільгових умовах.

Так, вказаній громадянці призначено пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до п. «б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Згідно з п. «б» ст.. 13 Закону України « Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених КМУ:

- чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах;

- жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Абзацом третім п.1 ст.4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", встановлено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим п.1 ст.2 цього Закону.

Відшкодування підприємствами витрат Пенсійного Фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року (далі - Інструкція).

Відповідно до наказу від 22 липня 2004р. № 166 "Про затвердження тарифів на оплату послуг, пов'язаних з виплатою та доставкою пенсій та грошової допомоги" тарифи на оплату послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги, застосовуються підприємствами (операторами) зв'язку, що надають ці послуги, у відсотках від суми отриманої пенсії: у місті - 0,79%, у селі та смт. - 1,56%.

Управлінням Пенсійного фонду України в Свалявському районі 03.07.2014 р. за № 2258 надіслано на адресу управління ПФУ у Воловецькому районі розрахунок фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б-з» ст.. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з лютого по липень 2014 р. на ОСОБА_1, яка проживає за адресою АДРЕСА_1 та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України у Свалявському районі та набула пільгового стажу у Комунальному підприємстві Воловецька друкарня. Частка сплати підприємством пільгової пенсії становить 100 %. Вказаний розрахунок вручено директору КП Воловецька районна друкарня 17.07.2014 р., що підтверджується його підписом про отримання.

За період з лютого по липень 2014 року, згідно довідки про нараховану та виплачену суму пенсій, громадянці ОСОБА_1 проведено виплату пільгової пенсії на загальну суму 5064,00 грн.

Пунктом 6.4 Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п.6.8 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Отже, заборгованість відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгової пенсії становить 5064,00 грн.

На час розгляду даної адміністративної справи відповідач заборгованість не сплатив.

Ненадходження вказаної суми до бюджету Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст..ст.160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1.Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України у Воловецькому районі Закарпатської області до Комунального підприємства Воловецька районна друкарня про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства (89100, Закарпатська область Воловецький район смт. Воловець, вул. Зарічна,1, код ЄДРПОУ - 02466493) на користь управління Пенсійного фонду України у Воловецькому районі Закарпатської області (89100, Закарпатська область, Воловецький район, смт. Воловець, вул. Карпатська,31, код ЄДРПОУ - 20449624) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з лютого по липень 2014 року в сумі 5064,00 грн. (п'ять тисяч шістдесят чотири гривні 00 коп.).

3. Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

СуддяН.Д. Маєцька

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.09.2014
Оприлюднено12.09.2014
Номер документу40402360
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/2578/14

Постанова від 09.09.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Маєцька Н.Д.

Ухвала від 12.08.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Маєцька Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні