Постанова
від 10.09.2014 по справі 820/11940/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

10 вересня 2014 р. № 820/11940/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі судді Нуруллаєва І.С. розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інформаційне агенство "ОПЛОТ-ІНФО" про припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Державна податкова інспекція у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інформаційне агенство "ОПЛОТ-ІНФО", в якому просить суд припинити підприємницьку діяльність юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "Інформаційне агенство "ОПЛОТ-ІНФО" (код ЄДРПОУ 37761999), 61058, м.Харків, вул.Сумська, б.7.

Позивач обґрунтовує свої позовні вимоги наступним. Товариство з обмеженою відповідальністю "Інформаційне агенство "ОПЛОТ-ІНФО" перебуває на обліку як платник податків у Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області. Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців внесено запис "Внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою". Згідно ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про день, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, про що свідчить розписка в матеріалах справи.

Від позивача 10.09.2014 року надійшло клопотання щодо розгляду справи без участі представника Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області .

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлявся належним чином в порядку передбаченому ст.ст. 33-35 КАС України, про що свідчать конверти із судовими які документами повернулися до суду з поштовою поміткою "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до абз.4 ч.4 ст.33 КАС України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

З урахуванням положень ч.3, ч.4 ст. 33, ч.11 ст.35 КАС України, відповідач належним чином повідомлений про наслідки неподання до суду заперечень проти позову або заяви про визнання позову.

Оскільки матеріали справи містять докази, які в своїй сукупності повно та всебічно висвітлюють обставини спірних правовідносин, з огляду на приписи ч.4 ст.122, ч.4 ст.128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника позивача та відповідача за наявними у справі доказами.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Згідно Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців (а.с. 30) Товариство з обмеженою відповідальністю "Інформаційне агенство "ОПЛОТ-ІНФО" зареєстровано виконавчим комітетом Харківської міської ради 17.09.2011 року, ідентифікаційний код 37761999, за адресою 61057 м.Харків, вул.Сумська, б.7. Згідно довідки Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області Товариство з обмеженою відповідальністю "Інформаційне агенство "ОПЛОТ-ІНФО" взято на облік в органах державної податкової служби з 02.11.1993 р. за №1934. (а.с.6).

З Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців встановлено, що 16.06.2014 року державним реєстратором Звоник Вікторією Анатолієвною було внесено запис "Внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою".

Судом також встановлено, що платник податків Товариство з обмеженою відповідальністю "Інформаційне агенство "ОПЛОТ-ІНФО" заборгованості із сплати податків не має, що підтверджується обліковою карткою платника податків (а.с. 5)

Згідно зі ст. 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" № 755-ІV від 15 травня 2003 року юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Відповідно до ст. 51 Господарського кодексу України однією з підстав для припинення підприємницької діяльності є рішення суду у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Статтею 59 Господарського кодексу України визначаються способи припинення діяльності суб'єкта господарювання (шляхом реорганізації або ліквідації) та підстави припинення діяльності суб'єкта господарювання, зокрема, частиною 6 передбачено, що суб'єкт господарювання ліквідується у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Відповідно до п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб -підприємців.

Згідно з ч.2 ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є:

- наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Суд зазначає, що у зв'язку з тим, що відповідач відсутній за місцезнаходженням, податкова інспекція не має можливості виконувати покладені на неї функції з контролю правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати до бюджету державних цільових фондів, податків і зборів (обов'язкових платежів).

Судом встановлено, що позивач звернувся до суду з позовом про припинення підприємницької діяльності відповідача в межах повноважень податкового органу та з визначених Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" підстав.

Відповідач доказів на спростування вимог позивача суду не надав.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 256 КАС України негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 94, 160-163, 167, 183-2, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інформаційне агенство "ОПЛОТ-ІНФО" про припинення юридичної особи - задовольнити.

Припинити юридичну особу Товариства з обмеженою відповідальністю "Інформаційне агенство "ОПЛОТ-ІНФО" (61057, м.Харків, вул. Сумська, б.7, ідентифікаційний код 37761999), виконавчим комітетом Харківської міської ради 17.09.2011 року.

Копію постанови після набрання законної сили направити державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи - для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Нуруллаєв І.С.

Дата ухвалення рішення10.09.2014
Оприлюднено15.09.2014
Номер документу40424404
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/11940/14

Постанова від 10.09.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні