Постанова
від 18.05.2009 по справі 2а-14462/09/0370
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2009 р. Справа № 2а-14462/09/0370

Волинський окружний а дміністративний суд у складі :

головуючого - судді Димар чук Т.М.

при секретарі судового зас ідання Курбай О.В.,

за участю представника поз ивача Телючик М.Є.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в місті Лу цьку адміністративну справу за позовом відділення викон авчої дирекції Фонду соціаль ного страхування від нещасни х випадків на виробництві та професійних захворювань у м .Луцьку до Волинської торгов о-виробничої корпорації про стягнення недоїмки по сплаті страхових внесків в сумі 387, 14 г рн.

ВСТАНОВИВ:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних вип адків на виробництві та проф есійних захворювань у місті Луцьку звернулося з позовом до Волинської торгово-вироб ничої корпорації про стягнен ня недоїмки по сплаті страхо вих внесків в сумі 387, 14 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідно до ст.45 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне страхуван ня від нещасних випадків на в иробництві та професійних за хворювань»від 23.09.1999 року № 1105-14 ро ботодавець як страхувальник зобов' язаний своєчасно та повністю сплачувати в устано вленому порядку страхові вне ски до Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів.

Згідно розрахункової відо мості про нарахування і пере рахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь за 4 квартал 2008 року за відпо відачем рахується недоїмка в сумі 1876, 49 грн. Оскільки, згідно постанови Господарського су ду Волинської області від 02.10.20 08 року стягнута недоїмка в роз мірі 1056, 18 грн. та 433, 17 грн. згідно п останови Господарського суд у від 18.11.2008 року, просить стягну ти 387,14 грн. недоїмки по сплаті с трахових внесків.

В судовому засіданні предс тавник позивача адміністрат ивний позов підтримала з під став зазначених в позовній з аяві та просила його задовол ьнити.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, хоча про час і місце розгля ду справи був належним чином повідомлений. У відзиві на по зовну заяву зазначив, що позо в визнає повністю, а заборгов аність склалась у зв' язку з і скрутним матеріальним стан овищем. Вказав, що при першій н агоді гроші будуть перерахов ані позивачу та просив розгл ядати справу за його відсутн ості.

Відповідно до ч.3 ст.122 К одексу адміністративного су дочинства України, неприбутт я особи, яка бере участь у спра ві в судове засідання, яка бул а належним чином повідомлена та від якої надійшло клопота ння про розгляд справи за її в ідсутності, не перешкоджає р озгляду справи.

Заслухавши представ ника позивача, дослідивши пи сьмові докази в їх сукупност і, суд приходить до висновку, що позов підлягає до повного задоволення з наступних під став.

Згідно ст.45 Закону Укр аїни № 1105-ХІУ від 23.09.1999 року «Про з агальнообов'язкове державне соціальне страхування від н ещасного випадку на виробниц тві та професійного захворюв ання, які спричинили втрату п рацездатності», роботадавці як страхувальники зобов' яз ані своєчасно та в повному об сязі сплачувати страхові вне ски до Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань та згідно с т.52 вказаного Закону України н есуть відповідальність за не своєчасну сплату страхових в несків.

Згідно п. 4.10. Інструкції «Про порядок перерахування, обліку та витрачання страхо вих коштів Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и»затвердженої Постановою п равління Фонду № 36 від 12.07.2007 року розміри страхових внесків страхувальників обчислюють ся:

- для роботодавців - у відсот ках до сум фактичних витрат н а оплату праці найманих прац івників, що включають витрат и на виплату основної та дода ткової заробітної плати, інш их заохочувальних і компенса ційних виплат, у тому числі в н атуральній формі, що визнача ються відповідно до Закону У країни "Про оплату праці", які підлягають обкладенню подат ком з доходів фізичних осіб.

Страхові внески нараховую ться в межах граничної суми з аробітної плати (доходу), що вс тановлюється чинним законод авством та є розрахунковою в еличиною при обчисленні стра хових виплат та сплачуються страхувальниками-роботодав цями у день одержання коштів на оплату праці в установах б анків. Підприємства, які здій снюють виплату заробітної пл ати на поточні рахунки фізич них осіб в установах банків, с плачують страхові внески до Фонду в день перерахування к оштів на особові рахунки.

У разі виплати заробітної п лати за першу половину місяц я страхувальник одночасно з одержанням зазначених сум сп лачує страхові внески, нарах овані на суму цих виплат.

Згідно п. 4.13 № 36 Інструкції від 12.07.2007 року нараховані страхов і внески, інші платежі сплачу ються страхувальниками шлях ом перерахування на відповід ний рахунок Фонду.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України «Про затв ердження порядку визначення страхових тарифів для підпр иємств, установ, організацій на загальнообов' язкове дер жавне соціальне страхування від нещасного випадку на вир обництві та професійного зах ворювання»та Закону України «Про страхові тарифи на зага льнообов' язкове держане со ціальне страхування від неща сного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили стійку втра ту працездатності»відповід ач відноситься до 23 класу ризи ку, а страховий тариф станови ть 1, 16 %.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач 01 квітня 2001 року зареєстрований як плат ник страхових внесків до Фон ду. У зв' язку з несвоєчасніс тю сплати вказаних внесків д о Фонду відповідачем утворил ась заборгованість (недоїмка ) у сумі 1876,49 грн.

Заборгованість у розмірі 187 6,49 грн. підтверджується також розрахунковою відомістю про нарахування і перерахування страхових внесків та витрач ання коштів Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань за чет вертий квартал 2008 року.

Постановами Господарськог о суду Волинської області ст ягнута недоїмка у розмірі 1489,35 грн. Отже, до стягнення підляг ає недоїмка по сплаті страхо вих внесків у розмірі 387, 14 грн. ( 1876,49-1489,35).

За таких обставин, позовні в имоги слід визнати обгрунтов аними та такими, що підлягают ь до задоволення повністю.

Керуючись ст.ст. 11, 17, 158, 160 ч.3, 162, 163 Кодексу адміністративн ого судочинства України, на підставі ст.45 Закону України «Про загальнообов' язкове д ержавне страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань» , суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задово льнити повністю.

Стягнути з Волинської торг ово-виробничої корпорації (4301 0, м. Луцьк, вул. Бринського, 4, код ЄДРПОУ 13361231) на користь відділе ння виконавчої дирекції Фонд у соціального страхування ві д нещасних випадків на вироб ництві та професійних захвор ювань у м. Луцьку (43000, м. Луцьк, ву л. Ковельська, 1 , р/р 37171400900002 у Банк У ДК у Волинській області, МФО 80 3014) заборгованість по сплаті с трахових внесків на суму 387, 14 г рн. (триста вісімдесят сім гри вень чотирнадцять копійок).

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо заяву п ро апеляційне оскарження бул о подано, але апеляційна скар га не буде подана у встановле ний строк, постанова набирає законної сили після закінче ння цього строку. У разі подан ня апеляційної скарги постан ова, якщо її не скасовано, наби рає законної сили після закі нчення апеляційного розгляд у справи.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Волинський окружний адм іністративний суд. Заява про апеляційне оскарження подає ться протягом десяти днів з д ня складення постанови в пов ному обсязі. Апеляційна скар га на постанову суду подаєть ся протягом двадцяти днів пі сля подання заяви про апеляц ійне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без п опереднього подання заяви пр о апеляційне оскарження, якщ о скарга подається у строк, вс тановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. К опія апеляційної скарги одно часно надсилається особою, я ка її подає, до суду апеляційн ої інстанції.

Повний текст постанови ви готовлений 22 травня 2009 року.

Головуючий Т.М. Димарчук

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.05.2009
Оприлюднено09.11.2009
Номер документу4043118
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14462/09/0370

Постанова від 18.05.2009

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні