Рішення
від 11.09.2014 по справі 904/5058/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.09.14р. Справа № 904/5058/14

за позовом Публічного акціонерного товариства "Дніпрогаз", м. Дніпропетровськ

до Державного професійно-технічного навчального закладу "Дніпропетровський центр професійно-технічної освіти туристичного сервісу", м. Дніпропетровськ

про стягнення заборгованості за договором на постачання природного газу за регульованим тарифом, укладений за результатами проведення процедури закупівлі за державні кошти в сумі 24 476 грн. 17 коп.

Суддя Красота О.І.

Представники:

від позивача: Єрмілко Т.А., дов. №79 юр від 01.08.2014 року;

від відповідача: Зуєва Н.В. дов. № 1 від 22.04.2014 року;

СУТЬ СПОРУ :

Публічне акціонерне товариство "Дніпрогаз" (далі-Позивач) звернулось до господарського суду з позовом до Державного професійно-технічного навчального закладу "Дніпропетровський центр професійно-технічної освіти туристичного сервісу" (далі-Відповідач) про стягнення заборгованості за Типовим договором на постачання природного газу за регульованим тарифом, укладений за результатами проведення процедури закупівля за державні кошти (в межах обсягів природного газу для забезпечення потреб підприємств, установ та організацій, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів) №2013/ТП-Б-12787/145402 (далі-Договір) в сумі 20 791 грн. 82 коп. - основного боргу, 1 238 грн. 07 коп. - пені, 217 грн. 07 коп. - 3% річних, 2 225 грн. 16 коп. - інфляційних втрат.

Позовні вимоги обґрунтовані не належним виконанням Відповідачем умов вказаного вище Договору.

19.08.2014 року Відповідач направив на адресу суду відзив на позов відповідно до якого просить суд в задоволенні позову відмовити.

11.09.2014 року Відповідач направив на адресу господарського суду додаткові письмові пояснення, згідно яких позовні вимоги визнав частково.

11.09.2014 року Позивач подав до господарського суду письмові пояснення, які за своєю суттю є зменшенням розміру позовних вимог та, відповідно до яких просить суд стягнути з Відповідача 20 791 грн. 82 коп. - основного боргу, 1 237 грн. 83 коп. - пені, 217 грн. 03 коп. - 3% річних, 2 224 грн. 72 коп. - інфляційних втрат.

В судовому засіданні представник Позивача позовні вимоги підтримав, з урахуванням додаткових пояснень, які подані останнім до господарського суду 11.09.2014 року, просив суд позов задовольнити.

Відповідач у судове засідання з'явився, додаткові пояснення від 11.09.2014 року в судовому засіданні підтримав.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу сторонами не подавалось.

В порядку ст. 85 ГПК України, у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника Позивача та представника Відповідача, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд, -

встановив:

18.03.2013 року між Публічним акціонерним товариством "Дніпрогаз" (далі-Постачальник) та Державним професійно-технічним навчальним закладом "Дніпропетровський центр професійно-технічної освіти туристичного сервісу" (далі-Споживач) був укладений Типовий Договір на постачання природного газу за регульованим тарифом, укладений за результатами проведення процедури закупівля за державні кошти (в межах обсягів природного газу для забезпечення потреб підприємств, установ та організацій, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів) №2013/ТП-Б-12787/145402 (далі-Договір), відповідно до пункту 1.1 якого Постачальник постачає природний газ Споживачу в обсягах і порядку, передбачених Договором для забезпечення потреб Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість газу і наданих послуг у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених Договором.

Згідно з пунктом 2.1 Договору, договірні обсяги постачання газу Споживачу наводяться в додатку 2 до Договору.

Послуги з постачання газу підтверджуються підписаним сторонами Актом приймання-передачі газу та/або Актом виконаних робіт, що оформлюється за даними вузлів обліку, визначених у Додатку 1 до Договору та згідно з умовами технічної угоди, яка є невід'ємною частиною Договору. (п. 2.6 Договору).

Постачальник до 2-го числа звітного місяця направляє Споживачу два примірника Акту приймання-передачі газу за звітний місяць та/або два примірники акту виконаних робіт, підписані уповноваженими представниками та скріплені печаткою Постачальника. (п. 2.7 Договору).

Споживач протягом двох днів з дати одержання Акту приймання-передачі газу та/або Акту виконаних робіт зобов'язується повернути Постачальнику один примірник оригіналу акту приймання-передачі та/або один примірник акту виконаних робіт, підписаний уповноваженим представником та скріплений печаткою Споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акту приймання-передачі газу та/або акту виконаних робіт. (п.2.8 Договору).

Акти приймання-передачі газу та/або Акти виконаних робіт є підставою для остаточних розрахунків Споживачів з Постачальником. (п. 2.9 Договору).

Відповідно до пункту 4.1 Договору (абз. 1, 2, 3), з урахуванням Додаткової угоди №б/н від 02.01.2014 року до Договору, розрахунки за реалізований Споживачеві газ здійснюється за цінами, що встановлюються національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики. У випадку зміни ціни газу, внаслідок прийняття національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики рішень, сторони застосовують нові ціни з моменту, який буде визначено у відповідному рішенні національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

Загальна вартість природного газу та послуг з його постачання становить 108 600,00 грн.

Ціна 1000 кубічних метрів природного газу без урахування збору у вигляді цільової надбавки до тарифу на природний газ, тарифів на постачання та транспортування природного газу, податку на додану вартість, становить 2 448 грн. 00 коп., крім того ПДВ - 20% - 489 грн. 60 коп.

Згідно з пунктом 4.2 Договору, з урахуванням Додаткової угоди №б/н від 02.01.2014 року, у випадках, передбачених законодавством, до ціни на природний газ додаються:

- збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ;

- тариф на транспортування газу магістральними трубопроводами;

- тариф на транспортування газу розподільними трубопроводами;

- тариф на постачання газу за регульованим тарифом;

- податок на додану вартість,

загальна ціна газу визначається шляхом сумування всіх елементів ціни і зазначається у рахунку.

Загальна ціна за 1000 кубічних метрів природного газу складає 3 367,7520 грн., в тому числі ПДВ - 20%, що складає 561,2920 грн.

Пунктом 4.5 Договору передбачено, що розрахунковим періодом за Договором є один місяць - з контрактної години першого дня місяця до контрактної години першого дня наступного місяця включно. Місячна вартість газу визначається як добуток ціни газу на загальну кількість реалізованого газу, визначену згідно з розділом 3 Договору. Загальна сума вартості Договору складається з місячних сум вартості договірних обсягів постачання газу Споживачу.

Пунктом 4.6 Договору (абз. 1, 2, 3) сторони погодили, що:

- оплата вартості послуг з постачання газу здійснюється Споживачем платежами із розрахунку договірного обсягу газу протягом періоду оплати відповідно до додатку 2 до Договору;

- Споживач самостійно розраховує суму платежу, виходячи з ціни газу на наступний розрахунковий період та відповідної величини договірного обсягу газу, заявленого на наступний розрахунковий період. У разі відсутності інформації про ціну газу на наступний розрахунковий період до дати здійснення оплати Споживач розраховує суму платежу за ціною, що діяла у попередньому місяці.

- у випадку недоплати вартості послуг з постачання газу за розрахунковий період Споживач проводить остаточний розрахунок не пізніше 5-го числа місяця, наступного за розрахунковим.

Відповідно до підпункту 5.3.3 пункту 5.3 Договору, Споживач зобов'язався оплачувати Постачальнику вартість поставленого газу на умовах та в обсягах, визначених Договором.

Договір набирає чинності з дати його підписання та укладається на строк до 31.03.2014 року. (п. 10.1 Договору з урахуванням Додаткової угоди б/н від 03.02.2014 року до Договору).

На виконання умов Договору Позивачем Відповідачу були надані відповідні послуги з постачання газу в лютому 2014 року в обсязі 6 175 м 3 на загальну суму 20 795 грн. 87 коп., що підтверджується відписаним сторонами та скріпленим печатками сторін Актом приймання-передачі природного газу №ДНГ67184194 від 24.02.2014 року, який містяться в матеріалах справи (а.с.28).

Відповідач за надані Позивачем послуги в повному обсязі не розрахувався, внаслідок чого за ним утворилась заборгованість в розмірі 20 791 грн. 82 коп. , у зв'язку з чим Позивач був вимушений звернутись до господарського суду з метою захисту своїх порушених прав.

Станом на час розгляду справи вказана сума заборгованості Відповідачем не сплачена, доказів з цього приводу сторонами суду не надано.

При цьому суд вважає за необхідне роз'яснити Відповідачу, що відповідно до вимог ст.ст.33, 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Статтею 1 Закону України від 16.07.99 N 996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" визначено, що первинний документ - це документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Отже, будь-які документи (у тому числі договори, накладні, рахунки тощо) мають силу первинних документів лише в разі фактичного здійснення господарської операції.

В розумінні вказаної норми, Акт приймання-передачі природного газу №ДНГ67184194 від 24.02.2014 року на суму 20 795 грн. 87 коп., який підписаний та скріплений печатками сторін, також є первинним документом на підставі якого повинна бути здійснена оплата Відповідачем Позивачу у відповідності до умов підписаного сторонами Договору №2013/ТП-Б-12787/145402, так як він підписаний саме на підставі вказаного Договору .

Розглядаючи вказані позовні вимоги, необхідно вказати на наступне.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Стаття 193 ГК України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно п.1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Нормами статті 530 Цивільного кодексу України, встановлено що, якщо у зобов'язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Стаття 598 Цивільного кодексу України встановлює, що зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Відповідно до ст.599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Водночас, порушення зобов'язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

За вимогами статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, у вигляді сплати неустойки.

Статтею 549 названого Кодексу неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Підпунктом 6.2.2 пункту 6.2 Договору передбачено, що у разі порушення Споживачем строків оплати, передбачених розділом 4 Договору, із Споживача стягується пеня в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Розрахований Позивачем розмір пені, з урахуванням додаткових пояснень останнього, поданих до господарського суду 11.09.2014 року, від суми основного зобов'язання, за період з 06.03.2014 року по 10.07.2014 року, складає суму у розмірі 1 237 грн. 83 коп. (а.с. 59), яка розрахована Позивачем вірно та з якою господарський суд погоджується.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити борг з врахуванням встановлених індексів інфляції, а також три проценти річних з простроченої суми, якщо законом або договором не встановлений інший розмір процентів.

Сума 3% річних, відповідно до розрахунку зробленого Позивачем, з урахуванням додаткових пояснень останнього, поданих до господарського суду 11.09.2014 року, за період з 06.03.2014 року по 10.07.2014 року , становить суму в розмірі 217 грн. 03 коп. (а.с. 59), яка розрахована Позивачем також вірно та з якою господарський суд також погоджується.

Сума збитків від інфляції, відповідно до розрахунку зробленого Позивачем, з урахуванням додаткових пояснень останнього, поданих до господарського суду 11.09.2014 року, за період з 06.03.2014 року по 10.07.2014 року , становить суму в розмірі 2 224 грн. 72 коп. (а.с. 59), яка розрахована Позивачем не вірно. Відповідно до розрахунку, виконаного судом, розмір суми збитків від інфляції за спірний період становить суму в розмірі 2 220 грн. 61 коп. , яка і підлягає задоволенню

Таким чином, вимоги Позивача обґрунтовані, доведені матеріалами справи та підлягають задоволенню частково зі стягненням з Відповідача на користь Позивача суми у розмірі 20 791 грн. 82 коп. - основного боргу, 1 237 грн. 83 коп. - пені, 217 грн. 03 коп. - 3% річних, 2 220 грн. 61 коп. - інфляційних втрат. В частині інфляційних витрат в сумі 04 грн. 11 коп. відмовити.

Згідно ст. 49 ГПК України, при частковому задоволенні позову, судові витрати по справі покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 4, 32, 33, 36, 43, 44, 45, 49, 82-85, 116-117 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Державного професійно-технічного навчального закладу "Дніпропетровський центр професійно-технічної освіти туристичного сервісу" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Байкальська, 7, ЄДРПОУ 34823769) на користь Публічного акціонерного товариства "Дніпрогаз" (49101, м. Дніпропетровськ, вул. Володарського,5, ЄДРПОУ 20262860) 20 791 грн. 82 коп. - основного боргу, 1 237 грн. 83 коп. - пені, 217 грн. 03 коп. - 3% річних, 2 220 грн. 61 коп. - інфляційних втрат, 1 826 грн. 69 коп. - витрат по сплаті судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

В решті позовних вимог - відмовити.

Суддя О.І. Красота

Рішення підписано

12.09.2014р.

Дата ухвалення рішення11.09.2014
Оприлюднено16.09.2014
Номер документу40435712
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/5058/14

Рішення від 11.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 19.08.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 14.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні