Рішення
від 11.09.2014 по справі 368/1758/14-ц
КАГАРЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 368/1758/14-ц

провадження № 2/368/519/14

Рішення

іменем України

"11" вересня 2014 р. Кагарлицький районний суд Київської області

в складі: головуючого судді Шевченко І.І.

при секретарі Губенко А.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кагарлик справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, треті особи: Управління Держземагенства у Кагарлицькому районі, Державна реєстраційна служба Кагарлицького районного управління юстиції про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування, -

в с т а н о в и в:

позивач просить суд визнати за нею, ОСОБА_1, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5 право власності на земельну ділянку площею 3,95 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Демівщинської сільської ради Кагарлицького району Київської області, кадастровий номер 3222283200:03:003:0009, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5.

За життя до складу спадщину ОСОБА_5 входило наступне майно: згідно державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серія КВ №111675 від 17.05.2004 р. належала земельні ділянки площею 3,95 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Демівщинської сільської ради Кагарлицького району Київської області.

Отже, після смерті ОСОБА_5 залишилась вищезазначена земельна ділянка.

Згідно ч. 1 ст. 1223 Цивільного кодексу України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно ч. 2 ст. 1223 Цивільного кодексу України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Згідно ст. 1261 Цивільного кодексу України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Після ОСОБА_5 із спадкоємців першої черги залишились її діти, вона - ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4. Інших спадкоємців першої черги не залишилось.

Враховуючи те, що вона є спадкоємцем першої черги, вона може успадкувати земельну ділянку ОСОБА_5 площею 3,95 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Демівщинської сільської ради Кагарлицького району Київської області.

У зв'язку з відкриттям спадщини ОСОБА_5 вона у встановлений ст. 1270 Цивільного кодексу України шестимісячний строк належним чином прийняла спадщину шляхом подачі до Кагарлицької районної державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини.

Також, після ОСОБА_5 спадщину прийняв ОСОБА_2, ОСОБА_3 спадщини протягом встановленого строку не приймала, а ОСОБА_4 відмовилась від спадщини на її користь.

Для оформлення свідоцтва про право на спадщину вона звернулась до Кагарлицької районної державної нотаріальної контори. Державний нотаріус пояснила їй, що вона є спадкоємцем за законом, проте є також ще інші спадкоємці першої черги за законом, які також прийняли спадщину ОСОБА_5, тому відповідно мають право на спадкування частини його майна.

Вона звернулась до ОСОБА_2, що прийняв спадщину, з приводу того чи має він намір оформляти на себе спадщину ОСОБА_5, а саме: вищезазначену земельну ділянку. На що ОСОБА_2 її повідомив, що він не має наміру оформляти спадкову земельну ділянку ОСОБА_5, відмовляється від неї на її користь та вважає, що таку спадщину має успадкувати лише вона.

Коли вона звернулась до державного нотаріуса з проханням оформити на неї спадкову земельну ділянку ОСОБА_5 у зв'язку з відмовою інших спадкоємців, то нотаріус рекомендувала їй для вирішення такого питання звернутись до суду, оскільки інші спадкоємці також прийняли спадщину в нотаріальній конторі, тому вона не може отримати свідоцтво про право на всю спадкову земельну ділянку ОСОБА_5

Отже, враховуючи те, що ОСОБА_2 відмовляється оформляти спадкову земельну ділянку ОСОБА_5, ОСОБА_3 спадщини протягом встановленого строку не приймала, а ОСОБА_4 відмовилась від спадщини на її користь та, в нотаріальній конторі вона не може отримати свідоцтво про право на спадщину, судом може бути визнано за нею всю спадкову земельну ділянку ОСОБА_5

Згідно ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Згідно ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідачі ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 позовні вимоги позивача визнали та не заперечили проти задоволення їх судом.

Представник третьої особи в особі Управління Держземагенства у Кагарлицькому районів судове засідання не з'явився, будучи належним чином повідомлений про час і місце судового засідання, про що свідчить розписка про отримання судової повістки, тому суд вважає за необхідне розглянути справу за відсутності представника на підставі наявних у справі документів.

Представник третьої особи в особі Державної реєстраційної служби Кагарлицького районного управління юстиції Київської області в судове засідання не з'явився, будучи належним чином повідомлений про час і місце судового засідання, про що свідчить розписка про отримання судової повістки, тому суд вважає за необхідне розглянути справу за відсутності представника на підставі наявних у справі документів

Вислухавши сторони та вивчивши матеріали справи, суд вважає за необхідне позов задовольнити.

В судовому засіданні суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5.

За життя до складу спадщину ОСОБА_5 входило наступне майно: згідно державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серія КВ №111675 від 17.05.2004 р. належала земельні ділянки площею 3,95 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Демівщинської сільської ради Кагарлицького району Київської області.

Отже, після смерті ОСОБА_5 залишилась вищезазначена земельна ділянка.

Згідно ч. 2 ст. 1223 Цивільного кодексу України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право, на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 ЦК України.

Після ОСОБА_5 із спадкоємців першої черги залишились її діти, ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4. Інших спадкоємців першої черги не залишилось.

У зв'язку з відкриттям спадщини ОСОБА_5 позивач у встановлений ст. 1270 Цивільного кодексу України шестимісячний строк належним чином прийняла спадщину шляхом подачі до Кагарлицької районної державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини.

Також, після ОСОБА_5 спадщину прийняв ОСОБА_2, ОСОБА_3 спадщини протягом встановленого строку не приймала, а ОСОБА_4 відмовилась від спадщини на користь ОСОБА_1

Враховуючи те, що позивач є також спадкоємцем першої черги, тому вона може успадкувати земельну ділянку ОСОБА_5 площею 3,95 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Демівщинської сільської ради Кагарлицького району Київської області.

За життя ОСОБА_5 на все майно, в тому числі і земельну ділянку, заповіт складено не було.

Позивач - ОСОБА_1 звернулась до ОСОБА_2, що також прийняв спадщину, з приводу того чи має він намір оформляти на себе спадщину ОСОБА_5, а саме: вищезазначену земельну ділянку. На що ОСОБА_2 повідомив позивача, що він не має наміру оформляти спадкову земельну ділянку ОСОБА_5, тобто позивач вважає, що таку спадщину має успадкувати лише вона.

Коли позивач звернулась до державного нотаріуса з проханням оформити на неї спадкову земельну ділянку ОСОБА_5 у зв'язку з відмовою інших спадкоємців, проте нотаріус рекомендувала їй для вирішення такого питання звернутись до суду, оскільки інші спадкоємці також прийняли спадщину в нотаріальній конторі, тому вона не може отримати свідоцтво про право на всю спадкову земельну ділянку ОСОБА_5

Отже, враховуючи те, що ОСОБА_2 відмовляється оформляти спадкову земельну ділянку ОСОБА_5, ОСОБА_3 спадщини протягом встановленого строку не приймала, а ОСОБА_4 відмовилась від спадщини на користь позивача та, в нотаріальній конторі вона не може отримати свідоцтво про право на спадщину, судом може бути визнано за позивачем всю спадкову земельну ділянку ОСОБА_5

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документів, який посвідчує його право власності.

Суд вважає, що позивачем достатньо наведено підстав, щоб визнати за позивачем право на спадщину за законом на земельну ділянку, а тому суд визнає за ОСОБА_1 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5 право власності на земельну ділянку площею 3,95 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Демівщинської сільської ради Кагарлицького району Київської області, кадастровий номер 3222283200:03:003:0009.

На підставі викладеного та керуючись Законом України від 02 вересня 1993 року «Про нотаріат», ЦК України, постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», «Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» , затверджена наказом Міністерства юстиції України від 18 червня 1994 року № 18/5, ст. ст. 10, 11, 60, 212, 213, 214, 215, 218 ЦПК України суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, треті особи: Управління Держземагенства у Кагарлицькому районі, Державна реєстраційна служба Кагарлицького районного управління юстиції про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5 право власності на земельну ділянку площею 3,95 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Демівщинської сільської ради Кагарлицького району Київської області, кадастровий номер 3222283200:03:003:0009.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Київської області через Кагарлицький районний суд протягом десяти днів з дня проголошення, а особами , які брали участь у справі і не були присутніми в судовому засіданні протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

Суддя: І. І. Шевченко

СудКагарлицький районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.09.2014
Оприлюднено18.09.2014
Номер документу40461866
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —368/1758/14-ц

Рішення від 11.09.2014

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Рішення від 11.09.2014

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 04.09.2014

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні