Постанова
від 02.09.2014 по справі 802/2476/14-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Вінниця

02 вересня 2014 р. Справа № 802/2476/14-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Крапівницької Н. Л. , розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом

Хмільницької об'єднаної державної податкової інспекції до

сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "7 - Я"

про припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

До Вінницького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом звернулась Хмільницька об'єднана державна податкова інспекція до сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "7 - Я" про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не виконує вимог чинного законодавства щодо подання до органів державної податкової служби документів фінансової звітності, що у відповідності до ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" є підставою для винесення судового рішення про припинення юридичної особи.

Так, ухвалою суду від 03.07.2014р. відповідачу встановлено 10-денний строк, з дня одержання даної ухвали, для подачі письмових заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову через відділ прийому суду або через відділення поштового зв'язку.

Відповідач у строк, передбачений частиною 3 статті 183-2 КАС України заперечень проти позову не направив, копію ухвали суду про відкриття скороченого провадження у адміністративній справі останнім отримано 13.08.2014р., про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

Із врахуванням зазначеного, судом вжито всіх належних заходів для повідомлення відповідача про можливість подання письмових заперечень чи заяви про визнання позову та про наслідки їх не подання.

Таким чином, справа розглянута судом в порядку скороченого провадження за наявними в ній доказами в межах строку, визначеного пунктом 2 частини 5 статті 183-2 КАС України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив "7 - Я" зареєстрований Хмільницькою районною державною адміністрацією Вінницької області за ідентифікаційним кодом 36905586, за адресою вул. Колгоспна, буд.19, с.Вишенька, Хмільницький район, Вінницька область, а у відповідності до довідки від 02.09.2010р. за №232 взяте на облік у Хмільницькій ОДПІ як платник податків (а.с. 5-6).

Згідно з наданих до суду доказів, зокрема довідки від 17.06.2014р. № 1365 слідує, що остання звітність відповідачем подавалась 18.04.2011р., окрім того, станом на 19.06.2014р. заборгованість зі сплати податків та зборів за СОК "7-Я" відсутня, що закріплює довідка Хмільницької ОДПІ від 19.06.2014р. №1255 (а.с.7-8).

Відповідно до п.36.1 ст. 36 Податкового кодексу України (надалі - ПК України) податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

В силу вимог п. 49.1 ст. 49 ПК України податкова звітність подається платником податків або іншою особою, на яку цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами покладено обов'язки з подання органами державної податкової служби податкової звітності, за звітний період в установлені цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами строки, органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку такий платник податків.

Платник податків незалежно від того, чи провадив він господарську діяльність у звітному періоді, повинен подати податкову звітність за такий період, крім випадків, коли він не є платником відповідного виду податку (п. 49.2 ст. 49 ПК України).

Судом встановлено, що вказані вимоги закону відповідач не виконує, адже згідно до довідки № 1365 від 17.06.2014р., остання звітність до податкового органу СОК "7-Я" подано 18.04.2011р. Окрім зазначеного, згідно з довідкою Хмільницької ОДПІ від 19.06.2014р. №1255 станом на 19.06.2014р. заборгованість зі сплати податків та зборів, що рахується за СОК "7-Я" відсутня.

Відповідно до абз. 5 ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" однією з підстав для постановляння судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є зокрема неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Положення п.п. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 та п.67.2 ст. 67 ПК України закріплюють, що органам державної податкової служби надано право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

В силу вимог ст.ст. 11, 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно з ст. 86 цього Кодексу оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

З урахуванням встановлених обставин справи та зазначених вище положень чинного законодавства України, суд доходить висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають фактичним обставинам та матеріалам справи, а тому, підлягають задоволенню шляхом припинення юридичної особи відповідача.

Вирішуючи питання про порядок виконання судового рішення, судом враховуються положення ч. 1 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" про те, що суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "7 - Я" (місцезнаходження юридичної особи: вул. Колгоспна, буд.19, с. Вишенька, Хмільницький район, Вінницька область, ідентифікаційний код 36905586,).

Копію постанови після набрання нею законної сили направити державному реєстратору реєстраційної служби Хмільницького міськрайонного управління юстиції Вінницької області для виконання вимог статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".

Постанова підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови. Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною. Постанова набирає законної сили в порядку визначеному ст. 254 КАС України

Суддя /підпис/ Крапівницька Н. Л.

Згідно з оригіналом: Суддя

Секретар

Дата ухвалення рішення02.09.2014
Оприлюднено22.09.2014
Номер документу40492946
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/2476/14-а

Постанова від 02.09.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Крапівницька Н. Л.

Ухвала від 03.07.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Крапівницька Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні