Постанова
від 02.09.2014 по справі 804/11729/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 вересня 2014 р. Справа № 804/11729/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Юркова Е.О., розглянувши в порядку письмового провадження подання Криворізької північної об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Макарб» про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшло подання Криворізької північної об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Макарб» з вимогою - прийняти рішення про звернення стягнення коштів з ТОВ «Макарб» (код ЄДРПОУ 38788718) в рахунок погашення податкового боргу у обслуговуючих банках, по наступним податкам: податок на прибуток приватних підприємств у розмірі 1134 грн. 00 коп. (одна тисяча сто тридцять чотири гривні 00 копійок) на бюджетний рахунок 31110009700022, код платежу 11021000, одержувач Управління державної казначейської служби у Жовтневому районі, код 38031627 Банк ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805012.

В обґрунтування подання позивач зазначив, що у зв'язку з нарощуванням податкового боргу та відсутністю погашення самостійно задекларованих податкових зобов'язань, утворився зазначений податковий борг. Сума боргу не сплачується відповідачем добровільно, а тому підлягає примусовому стягненню.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 06.08.2014року було призначено до розгляду подання в судовому засіданні о 14:00 год. 07.08.2014р.

На адресу місцезнаходження відповідача, визначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 28.07.2014р., судом було направлено копію ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі за поданням та інформацію про права та обов'язки осіб, які беруть участь у справі.

Проте, у зв'язку з відсутністю підтвердження про повідомлення належним чином відповідача про дату, час та місце судового розгляду справи, ухвалою суду від 07.08.2014 року розгляд справи було перенесено на 19.08.2014 року о 08:30 та 19.08.2014 року розгляд справи було перенесено до 02.09.2014року о 08:30.

Конверти на адресу суду з поштампту повернулися лише 27.08.2014р. з відміткою від 21.08.2014р. «за закінченням терміну зберігання».

З урахуванням того, що конверти відповідачу було направлено за адресою визначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, суд вважає, що відповідача належним чином повідомлено про дату, час та місце слухання справи.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, в прохальній частині подання та в клопотанні просив розгляд подання провести у письмовому провадженні, враховуючи безспірність заявлених позовних вимог за відсутності представника Криворізької північної ОДПІ.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Суд, дослідивши наявні в справі докази та оцінивши їх у сукупності вважає необхідним задовольнити позов повністю з наступних підстав.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Макарб» (далі ТOB «Макарб») код ЄДРПОУ 38788718, зареєстроване рішенням Виконкому Криворізької міської ради та 19.08,2013р. та в Криворізькій північній ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області 20.08.2013р. за №048313132799, як платник податків за основним місцем реєстрації.

Постановою КМУ від 20.03.2013р. №229 «Про утворення територіальних органів Міністерства доходів і зборів», відповідно до наказу Міністерства доходів і зборів від 06.06.2013р. № 44 та Положення про Криворізьку північну ОДПІ Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області, було утворено Криворізьку північну ОДПІ Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ - 38659018) , як юридичну особу публічного права.

Відповідно до ч.2 ст.108 Цивільного кодексу України, у разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої особи, таким чином правонаступником Криворізької північної МДПІ Дніпропетровської області е Криворізька північна ОДПІ Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області.

Податковий борг ТOB «Макарб» виник 11.03.2014 року при несплаті податкових зобов'язань з податку на прибуток приватних підприємств.

Таким чином, ТOB «Макарб» має непогашену податкову заборгованість перед бюджетом з податку на прибуток у розмірі 1134 грн. 00 коп.

На виконання вимог п.59.1 ст.59 Податкового кодексу України, який діяв на момент виникнення податкової заборгованості, боржнику вручено податкову вимогу №1327-25 від 26.05.2014 року.

Моментом виникнення права на звернення із даним поданням і відповідно початком відліку встановлених ст. 183-3 КАС України 24-х (96-ти) годин, є момент встановлення Криворізькою північною ОДПІ обставини виникнення податкового боргу ТОВ «Макарб» - тобто відсутності сплати податкового зобов'язання, що відбувається протягом робочого часу інспекції при рознесенні до карток особових рахунків платників податків отриманих від органів державного казначейства засобами електронного зв'язку відомостей щодо сплати/несплати коштів - з 09.00 години ранку 28.07.2014р.

Згідно п. 87.9 ст. 87 Податкового кодексу України у разі наявності у платника податків податкового боргу контролюючі органи зобов'язані зараховувати кошти, що сплачує такий платник податків, в рахунок погашення податкового боргу згідно з черговістю його виникнення незалежно від напряму сплати, визначеного платником податків.

Згідно п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога може не надсилатися, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Якщо контролюючий орган, що визначив суми грошового зобов'язання платника податків, не є органом державної податкової служби, такий контролюючий орган надсилає відповідному органу державної податкової служби подання про здійснення заходів з погашення податкового боргу платника податків, а також розрахунок його розміру, на підставі якого орган державної податкової служби надсилає податкову вимогу. Форма зазначеного подання затверджується Кабінетом Міністрів України.

Податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Податкова вимога надсилається також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п.п. 95.1 - 95.3 ст. 95 Податкового кодексу, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до ст. 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), провадження у справах та зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів, зокрема, щодо стягнення коштів за податковим боргом.

Подання подається до суду першої інстанції протягом двадцяти чотирьох годин з моменту становлення обставин, що зумовлюютьзвернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, тобто 28.07.2014 року.

Треба зауважити, що збіг 60-денного терміну є однією з передумов в комплексі обставин для звернення до суду з подання, але вищезазначений 24-годинний строк відраховується від 60-го дня після надіслання (вручення) податкової вимоги лише у випадку стягнення боргу, який входив до цією податкової вимоги. Податковий борг, який потім виникає після спливу 60 днів з дня надіслання (вручення) податкової вимоги (якщо вона не відкликалась) і не включений до консолідованого боргу цієї вимоги, повинен бути предметом подання органу державної податкової служби, яке подається протягом 24 годин з моменту його виникнення.

Стаття 183-3 КАС України може бути застосована, як для стягнення податкового боргу, який входить до податкової вимоги, так і для стягнення податкового боргу, який виник після спливу 60 днів з дня надіслання такої податкової вимоги, тому звернення до суду з може бути обумовлене також і виникненням нового податкового боргу. Тому клопотання про поновлення строку для звернення з поданням про стягнення новоствореного боргу ДПІ у м. Дніпродзержинську не має підстав подавати, а також і саму вимогу на новостворений борг, якщо попередні (2001 рік) не відкликані.

Також, згідно загального контексту норми п.3 ч.1 ст.183-3 КАС України, відсутнє посилання на те, що предметом подання може бути лише той податковий борг, який включений до податкових вимог, а не який виник вже після їх формування і вручення (надіслання).

В іншому випадку прискорена форма стягнення податкового боргу з хронічних боржників - платників податків в порядку ст. 183-3 КАС України буде взагалі неможлива і ця норма для них буде діяти лише один раз, що спричинить сповільнення наповнення дохідної частини бюджетів різних рівнів і фінансування виконання державою своїх завдань і функцій.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що подання є обґрунтованим, підтверджується матеріалами справи та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до положень, закріплених ст. 11 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Згідно з ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 14, 16, 20, 46, 48, 49, 57, 95 Податкового кодексу України, ст.ст. 2, 9, 11, 70-71, 86, 160-163, 167, 183-3, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Подання Криворізької північної об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Макарб» про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Макарб» (код ЄДРПОУ 38788718) кошти в рахунок погашення податкового боргу у обслуговуючих банках, по наступним податкам: податок на прибуток приватних підприємств у розмірі 1134 грн. 00 коп. (одна тисяча сто тридцять чотири гривні 00 копійок) на бюджетний рахунок 31110009700022, код платежу 11021000, одержувач Управління державної казначейської служби у Жовтневому районі, код 38031627 Банк ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805012.Копію постанови направити сторонам по справі.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та в строки, встановленні статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Е.О. Юрков

Дата ухвалення рішення02.09.2014
Оприлюднено19.09.2014
Номер документу40493332
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/11729/14

Постанова від 02.09.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 19.08.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 07.08.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 06.08.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні