Постанова
від 01.09.2014 по справі 815/4699/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 вересня 2014 року м. Одеса Справа № 815/4699/14

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Іванова Е.А.

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» про відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах,

ВСТАНОВИВ:

Управління пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області звернулось до Одеського окружного адміністративного суду з позовними вимогами до Товариства з додатковою відповідальністю "ДОРАВТО-ФАВОРИТ" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 3083,40 грн.

Свої позовні вимоги, позивач мотивував тим, що у ТДВ "ДОРАВТО-ФАВОРИТ" виконуються роботи з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, тому, відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» такі підприємства, установи та організації, з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату та доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на роботах за списком № 2. Відповідно до розділу 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року, Управлінням Пенсійного фонду в Іванівському районі до відповідача направлялися розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та повідомлення про місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 2 ОСОБА_1. Але відповідач у період з квітня по липень 2014 року не вносив до Управління Пенсійного фонду України у Іванівському районі необхідну плату, в результаті чого виник борг в сумі 3083,40 грн., який по теперішній час не сплачений, що змусило позивача звернутися до суду з позовом про стягнення вищевказаної заборгованості.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про день, час та місце слухання справи сповіщений належним чином, проте надав до суду клопотання в якому просив справу розглянути без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про день, час та місце слухання справи сповіщений належним чином, про що свідчить поштове повідомлення про вручення.

Враховуючи наведене, суд дійшов до висновку про можливість розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Судом встановлено, що ТДВ «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» зареєстроване як юридична особа 17.12.1997 року Іванівською районною державною адміністрацією Одеської області, про що свідчить довідка з ЄДРПОУ наявна в матеріалах справи, та перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України у Іванівському районі Одеської області як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, про що свідчить довідка про знаходження на обліку, наявна в матеріалах справи.

У ТДВ «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» виконуються роботи з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

На даному підприємстві за Списком № 2 працювал громадянин ОСОБА_1.

Особливий характер роботи або умов праці, необхідний для призначення пільгової пенсії підтверджується відповідною довідкою, виданною ЗАТ «Шляхово-будівельного управління №54», правонаступником прав та обов'язків якого є ТДВ «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» (згідно статуту а.с. 4-12), що є в матеріалах справи та відповідно до якої ОСОБА_1 виконував роботу, що передбачена Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України (а.с. 28)

Як вбачається з Протоколу № 5511 від 23.10.2009 року ОСОБА_1, відповідно до його заяви про призначення пенсії, призначена пільгова пенсія за списком № 2 (а.с. 27).

Як вбачається з картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 заборгованість відповідача за списком № 2 за період квітня по липень 2014 року складає 3083,40 грн..

Судом встановлено, що зазначена заборгованість виникла відповідно до направлених на адресу ТДВ «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених згідно частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту «б»-«з» ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Вказаний розрахунок був направлений на адресу відповідача, та отриманий ним, про що свідчить копія поштового повідомлення про вручення, наявна в матеріалах справи (а.с. 30, оборотна сторінка).

Судом встановлено, що вказаний розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відповідачем оскаржений не був, а отже ТДВ «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» погоджується з розрахунком, наданим УПФ України у Іванівському районі Одеської області та повинно сплачувати суми, вказані в розрахунках.

Згідно з приписами п. 1 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26 червня 1997 року №400/97-ВР (із змінами та доповненнями) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є, у тому числі, суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, філії.

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 вказаного Закону передбачено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «а», «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 09.07.2003р. пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Відповідно до п «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, -за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки -після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки -після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Як встановлено судом, працівник ОСОБА_1 має необхідний стаж роботи, визначений вищевказаним законом, що підтверджується протоколом про призначення пенсії та довідкою виданою ЗАТ «Шляхово-будівельного управління №54».

Відповідно до п.6.1 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України», затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 (із змінами та доповненнями) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в таких розмірах:

для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з п. 6.4 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України» розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктами 6.8. Інструкції встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Проте, під час розгляду справи судом встановлено, що ТДВ «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» не сплачував встановлені Управлінням Пенсійного фонду України у Іванівському районі Одеської області суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, чим були порушені вищевикладені вимоги законодавства. Зокрема, доказів, підтверджуючих сплату відповідачем суми фактичних витрат, суду не надано. У зв'язку з чим, заборгованість відповідача перед управлінням Пенсійного фонду у Іванівському районі Одеської області по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 за період квітень-липень 2014 року у загальному розмірі складає 3083,40 грн.

На підставі викладеного, суд доходить висновку, що позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України у Іванівському районі Одеської області обґрунтовані, тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ч. 2 прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року, ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 року, розділом 6 Постанови правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», ст. 158-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Позов Управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» задовольнити.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» (код ЄДРПОУ 03448801, місцезнаходження: 67211, Одеська область, Іванівський район, с. Червонознам'янка) на користь управління Пенсійного Фонду України в Іванівському районі Одеської області (отримувач УПФУ в Іванівському районі, код ЄДРПОУ 24529395, банк отримувача Одеське обласне управління АТ «Ощадбанк», МФО 328845, призначення платежу: відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії по списку №2) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій за віком призначених на пільгових умовах за списком №2 у сумі 3083,40 грн.(три тисячі вісімдесят три гривні сорок копійок).

Постанова набирає законної сили відповідно до ст..254КАС України.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана протягом десяти днів після отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Е.А.Іванов

Позов Управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» задовольнити.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» (код ЄДРПОУ 03448801, місцезнаходження: 67211, Одеська область, Іванівський район, с. Червонознам'янка) на користь управління Пенсійного Фонду України в Іванівському районі Одеської області (отримувач УПФУ в Іванівському районі, код ЄДРПОУ 24529395, банк отримувача Одеське обласне управління АТ «Ощадбанк», МФО 328845, призначення платежу: відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії по списку №2) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій за віком призначених на пільгових умовах за списком №2 у сумі 3083,40 грн.(три тисячі вісімдесят три гривні сорок копійок).

Дата ухвалення рішення01.09.2014
Оприлюднено19.09.2014

Судовий реєстр по справі —815/4699/14

Постанова від 01.09.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Ухвала від 19.08.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні