Рішення
від 08.09.2014 по справі 904/4652/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

08.09.14р. Справа № 904/4652/14

За позовом Публічного акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк", 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, б. 50

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екокомтехнологія", 49000, м.Дніпропетровськ, вул. Орловська, б. 21

про стягнення 22345,05 грн.

Суддя Панна С.П.

Представники:

Від позивача Артьомова Ю.С. - представник за довіреністю № 1145-О від 20.04.2013 року

Від відповідача не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екокомтехнологія" про стягнення основного боргу за кредитом в сумі 7121,39 грн., основного боргу зі сплати процентів в сумі 8545,46 грн., пені в сумі 5204,13 грн., комісії в сумі 1474,07 грн., судового збору.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору банківського обслуговування № б/н від 07.12.2010 року в частині повного та своєчасного погашення кредитної заборгованості та сплати процентів.

Відповідач мотивований відзив на позовну заяву не надав, в судові засідання 16.07.2014 року, 03.09.2014 року, 08.09.2014 року не з'явився.

Відповідача було своєчасно та належним чином повідомлено про місце, час і дату розгляду справи, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення за № 4905200399851 (а. с. 53).

Згідно спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці станом на 07.07.2014 року юридичне місцезнаходження відповідача - 49000, м. Дніпропетровськ, вул. Орловська, б. 21, - куди судом і направлялись ухвала про порушення провадження у справі та ухвала про відкладення розгляду справи.

Ухвалою суду від 16.07.2014 року на підставі ч. 3 ст. 69 Господарського процесуального кодексу України строк розгляду спору у справі № 904/4652/14 продовжено терміном на 15 днів, а саме до 10.09.2014 року.

Справа згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України розглядається за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України у справі оголошувались вступна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

20.11.2008 року між Публічним акціонерним товариством Комерційним банком "Приватбанк", як банком, та Товариством з обмеженою відповідальністю "Екокомтехнологія", як клієнтом, підписано заяву про відкриття поточного рахунку та картка зі зразками підписів і відбитків печатки (а. с. 29).

Згідно вищезазначеної заяви відповідач приєднався до "Умов та правил надання банківських послуг", тарифів банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті www.privatbank.ua, які разом із заявою складають договір банківського обслуговування № б/н від 07.12.2010 року.

Приписами п. 3.18.1.1 умов передбачено, що кредитний ліміт на поточний рахунок надається на полонення обігових коштів і здійснення поточних платежів клієнту, в межах кредитного ліміту. Технікоекономічне обґрунтування кредиту фінансування поточної діяльності. Про розмір ліміту банк повідомляє клієнта на власний вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку банку та клієнту (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, смс-повідомлення чи інших). Банк здійснює обслуговування ліміту клієнта, що полягає в проведенні його платежів поверх залишку коштів на поточному рахунку клієнта, при наявності вільних грошових ресурсів, за рахунок кредитних коштів в межах ліміту, шляхом дебетування поточного рахунку. При цьому утворюється дебетове сальдо.

За умовами п. 3.18.1.3 умов кредит надається в обмін на зобов'язання клієнта щодо його повернення, сплати відсотків та винагороди. Кредитний ліміт може бути збільшений для оплати судових витрат в порядку, передбаченому Умовами й правилами надання банківських послуг. Сторони погодили, що кредитний ліміт може бути збільшений для оплати судових витрат в порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг. Ліміт овердрафту встановлюється банком на кожний операційний день. У випадку зниження банком ліміту в односторонньому порядку, передбаченому даними Умовами і правилами надання банківських послуг, клієнт зобов'язується погасити різницю між фактичною заборгованістю і сумою нового ліміту не пізніше дня, зазначеного у повідомленні банку про зміну ліміту, направленого клієнту у будь-якій з форм, передбачених Умовами і правилами надання банківських послуг. В іншому випадку грошове зобов'язання вважається порушеним, а зазначена різниця між фактичною заборгованістю і новою сумою ліміту вважається простроченою з дня, зазначеного у повідомленні.

Пункт 3.18.1.6 умов встановлює наступне: ліміт може бути змінений банком в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів передбачених внутрішніми нормативними документами банку. Підписавши угоду, клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна ліміту провадиться Банком в односторонньому порядку шляхом повідомлення Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт-банк, смс-повідомлення чи інших).

Проведення платежів клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання клієнта до "Умов і правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі) (п. 3.18.1.8 умов).

Відповідно до п. 3.18.1.16 Умов при укладенні договорів і угод, чи вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання клієнта до "Умов та правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі), банк і клієнт допускають використання підписів клієнта у вигляді електронно-цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, спрямований банком через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі клієнта з правом "першого" підпису. Підписання договорів і угод таким чином прирівнюється до укладення договорів та угод у письмовій формі.

Відповідно до п. 3.18.4.1 Умов за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку клієнта при закритті банківського дня клієнт сплачує відсотки виходячи із процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка). Порядок розрахунків процентів:

- за період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнулювання дебетового сальдо в годну із дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця, розрахунок відсотків здійснюється по процентній ставці в розмірі 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості (п. 3.18.4.1.1 умов).

- при необнулюванні дебетового сальдо в одну із дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнулюванню, впродовж 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулюванню, клієнт виплачує банку за користування кредитом проценти в розмірі 24% річних, починаючи з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулюванню (п. 3.18.4.1.2 умов);

- у випадку непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулюванню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулюванню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта по погашенню заборгованості вважаються порушеними. При порушенні клієнтом будь-якого із грошових зобов'язань, останній сплачує банку відсотки за користування кредитом в розмірі 48% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У випадку порушення клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права банку на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого умовами і правилами надання банківських послуг, клієнт сплачує банку пеню в розмірі 0,1315% від суми залишку непогашеної заборгованості за кожний день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язання (п. 3.18.4.1.3 умов).

Згідно з п. 3.18.4.4 умов клієнт зобов'язаний сплатити банку винагороду за використання ліміту у відповідності з п. 3.18.1.6, 3.18.2.3.2, 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, яке існувало на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг. Клієнт доручає банку здійснювати списання винагороди зі своїх рахунків. Сплата винагороди здійснюється у гривні.

За приписами п. 3.18.4.10 умов остаточне погашення заборгованості виконується не пізніше дати, зазначеної у п. 3.18.1.8. При несплаті винагороди, процентів у відповідні їм дати сплати, вони вважаються простроченим.

Пунктом 3.2.1.4.4 Умов передбачено, що клієнт сплачує банку винагороду за використання ліміту у відповідності з п.п. 3.2.1.1.6, 3.2.1.2.3.2, першого числа кожного місяця в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, яке існувало на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг. Банк може на власний розсуд не стягувати зазначену комісію у випадку, якщо максимальне сальдо кредиту, яке існувало на кінець банківського дня за попередній календарний місяць, не перевищувало 100 грн.

На виконання вищевказаних умов та правил позивачем встановлено відповідачу-2 ліміт кредитування в сумі 7200,00 грн., в межах якого і надавався ТОВ "Екокомтехнологія" кредит, що підтверджується довідкою позивача, випискою з рахунку (а. с. 40-43).

В порушення прийнятих на себе зобов'язань відповідач не розрахувався з позивачем; сума боргу відповідача перед позивачем з повернення кредиту склала 7121,39 грн., зі сплати відсотків - 8545,46 грн., зі сплати комісії - 1474,07,00 грн., які підтверджуються матеріалами справи та підлягають до стягнення.

Згідно зі ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 599 Цивільного кодексу України, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Стаття 1049 Цивільного кодексу України встановлює, що позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Також, обов'язок позичальника за кредитним договором повернути кредит та сплатити проценти встановлює ч. 1 ст. 1054 Цивільного кодексу України.

Приписами п. 3.18.5.1 умов передбачено наступне: при порушенні клієнтом будь-якого з зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п. п. 3.18.2.2.2, 3.18.4.1, 3.18.4.2, 3.18.4.3, строків повернення кредиту, передбачених п. п. 3.18.1.8, 3.18.2.2.3, 3.18.2.3.4, винагороди, передбаченої п. п. 3.18.2.2.5, 3.18.4.4, 3.18.4.5, 3.18.4.5, 3.18.4.6 клієнт виплачує банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який виплачується пеня, (в % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу.

За умовами договору (п. 3.18.5.4) нарахування неустойки за кожен випадок порушення зобов'язань здійснюється протягом трьох років із дня, коли відповідне зобов'язання повинне було бути виконане клієнтом.

Відповідно до п. 3.18.5.7 умов строк позовної давності за вимогами про стягнення кредиту, процентів за користування кредитом, винагороди, неустойки - пені, штрафів встановлюється сторонами тривалістю у 5 років.

Вимоги позивача про стягнення з відповідача пені в сумі 8545,46 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Судовий збір відповідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Екокомтехнологія" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Орловська, б. 21, код ЄДРПОУ 36207879) на користь Публічного акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк" (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 50, ЄДРПОУ 14360570) 7121 (сім тисяч сто двадцять одна) грн. 39 коп. - боргу зі сплати кредиту, 8545 (вісім тисяч п'ятсот сорок п'ять) грн. 46 коп. - боргу зі сплати відсотків, 1474 (одна тисяча чотириста сімдесят чотири) грн. 07 коп. - боргу зі сплати комісії, 5204 (п'ять тисяч двісті чотири) грн. 13 коп. - пені, 1827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. - судового збору, про що видати наказ.

Повне рішення складено - 15.09.2014 року.

Суддя С.П.Панна

Дата ухвалення рішення08.09.2014
Оприлюднено22.09.2014
Номер документу40503768
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4652/14

Рішення від 08.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 03.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 16.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 01.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні