Постанова
від 08.08.2014 по справі 804/9476/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2014 р. Справа № 804/9476/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Серьогіної О.В., розглянувши в порядку скороченого провадження у місті Дніпропетровську адміністративну справу за позовом Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Виробничо-комерційного підприємства "Модус" Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" про стягнення заборгованості в сумі 772,42 грн. ,-

ВСТАНОВИВ :

Дніпропетровське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулося до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Виробничо-комерційного підприємства "Модус" Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України", в якому просить стягнути з відповідача на користь Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності суму заборгованості в розмірі 772,42 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем не сплачено суму страхових внесків в розмірі 772,42 грн., які були самостійно визначені ним, у звіті про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за 2004 рік.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 08.07.2014 року відкрито скорочене провадження у справі.

Відповідачу надіслано копію ухвали про відкриття скороченого провадження в даній адміністративній справі за юридичною адресою: 49006, м. Дніпропетровськ, пров. Аптекарський, буд. 8 та за фактичною адресою: 49000, м. Дніпропетровськ, пр.-т. ім. Газети «Правда», буд. 14.

Відповідно до поштового повідомлення копію ухвали про відкриття скороченого провадження відповідач отримав 26.07.2014 року.

Станом на 08.08.2014 року на адресу Дніпропетровського окружного адміністративного суду заперечення на адміністративний позов не надходили.

Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Розглянувши матеріали справи та доводи позовної заяви, суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 8 січня 2001 року N 2240-III (далі - Закон України № 2240-ІІІ) Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

Згідно статті 10 Закону № 2240-III управління Фондом здійснюють правління та виконавча дирекція Фонду. В областях безпосереднє управління здійснюють правління та виконавча дирекція відповідних відділень Фонду.

Згідно п. 1.3. Положення про відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженому постановою правління Фонду від 26.06.2001 року N 13, відділення Фонду діє як регіональна структура Фонду, є юридичною особою і має, зокрема, право здійснювати перевірку правильності нарахування і повноти сплати страхових внесків та використання страхових коштів на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, вимагати від страхувальників усунення порушень законодавства щодо сплати страхових внесків і використання коштів Фонду; накладати фінансові санкції та адміністративні штрафи, передбачені законодавством.

Статтею 3 КАС України визначено, що суб'єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства.

Отже, Дніпропетровське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності при реалізації ним прав, передбачених законодавством, є суб'єктом владних повноважень.

Відповідно до п. 5 частини 2 статті 17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема, спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону України № 2240-ІІІ (в редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин), страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач перебуває на обліку в Бабушкінській районній виконавчій дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

10.01.2005 року відповідачем було подано звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за 2004 рік, в якому ним було самостійно визначено зобов'язання по сплаті страхових внесків, відповідно до Закону України № 2240-ІІІ, на суму 772,42 грн., яка пов'язана у зв'язку із невиплатою заробітної плати.

Листом від 04.02.2013 року № 338/02-17 управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська повідомило Бабушкінську районну виконавчу дирекцію Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про те, що заборгованість відповідача перед Фондом відсутня.

З 01.01.2011 року набув чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року N 2464-VI.

Відповідно до абз. 5 ч. 7 розділу VІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року N 2464-VI на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Доказів сплати вказаної суми позивачу відповідачем не надано.

За таких обставин позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Виробничо-комерційного підприємства "Модус" Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" 49006, м. Дніпропетровськ, пров. Аптекарський, буд. 8, код ЄДРПОУ 30816171) на користь Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (49000, м. Дніпропетровськ, пр-т К. Маркса, 93, ідентифікаційний код 21929415) заборгованості по сплаті страхових внесків у розмірі 772,42 грн. (сімсот сімдесят дві гривні, 42 копійки).

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною. Постанова підлягає негайному виконанню.

Суддя О.В. Серьогіна

Дата ухвалення рішення08.08.2014
Оприлюднено24.09.2014
Номер документу40565671
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/9476/14

Постанова від 08.08.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Серьогіна Олена Василівна

Ухвала від 08.07.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Серьогіна Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні