Ухвала
від 17.09.2014 по справі 759/14685/14-к
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кп/759/579/14

ун. № 759/14685/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2014 року Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

провівши в приміщенні суду підготовче судове засідання по кримінальному провадженню №3201410080000081 за клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Соколівка, Васильківського району, Київської області, громадянина України, працюючого фінансовим директором ТОВ «Авітон Будпроект», проживаючого в АДРЕСА_1 , раніше не судимого, якому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.212 ч.1 КК України,

за участю сторони обвинувачення: прокурора ОСОБА_4

сторони захисту: підозрюваного ОСОБА_3

В С Т А Н О В И В :

01 вересня 2014р. до Святошинського районного суду м.Києва з прокуратури Святошинського району м.Києва надійшло клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_3 , який підозрюється у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.212 ч.1 КК України.

Вказане кримінальне провадження за підсудністю підлягає розгляду Святошинським районним судом м. Києва.

Клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та додатки до нього складені у відповідності до вимог КПК України.

ОСОБА_3 підозрюється, що як фінансовий директор ТОВ «Авітон Будпроект» (код за ЄДРПОУ 35122255), являючисьслужбовоюособою суб`єкта підприємницької діяльності, виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції по організації керівництва та ведення фінансово-господарської діяльності підприємства, вчинив інкримінований йому злочин при наступних обставинах.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Авітон Будпроект» (код за ЄДРПОУ 35122255) зареєстроване Святошинською районною у м. Києві державною адміністрацією, свідоцтво про державну реєстрацію від 05.06.07 №10721020000020534.

ТОВ «Авітон Будпроект» (код за ЄДРПОУ 35122255) взято на податковий облік в ДПІ у Святошинському районі м. Києва 06.06.2007, за №8435, станом на 15.08.2014 перебуває на обліку в ДПІ у Святошинському районі ГУ Міндоходів у м.Києві.

ТОВ «Авітон Будпроект» є платником: податку на прибуток, податку на додану вартість, податку з доходів фізичних осіб.

У періоді, за який проводилась перевірка, відповідно до Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість від 12.09.08 №100139074,виданого ДПІ у Святошинському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ТОВ «Авітон Будпроект» (код за ЄДРПОУ 35122255) зареєстроване платником ПДВ з 10.07.07 по день підписання акта перевірки.

Місцезнаходження суб`єкта господарювання відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію: 03148, м. Київ, вул. Гната Юри, буд.9, к.414.

Фактично суб`єкт господарювання знаходиться за адресою: м. Київ, вул.Касіяна, 2/1.

Встановлено, що ОСОБА_5 призначений на посаду фінансового директора ТОВ «Авітон Будпроект» (код за ЄДРПОУ 35122255) з 16.06.2007 по теперішній час, згідно наказу № 2 від 16.06.2007.

Відповідно до посадової інструкції фінансового директора на ОСОБА_6 покладено наступні обов`язки:

-організовувати та контролювати роботу, що стосується обліку та звітності;

- здійснювати контроль взаєморозрахунків з контрагентами;

-здійснювати контроль задотриманням податкового законодавства,

здійснення перевірки можливого укладання договорів з контрагентами, погодження проведення та підписання первинних документів з контрагентами за умови їх відповідності чинному законодавству, здійснення загальної перевірки відповідності документації вимогам чинного законодавства та внутрішнім регламентам та інструкціям;

- розроблення та погодження порядку та умов укладання господарських договорів і здійснення контролю за їх виконанням;

- здійснювати організацію бухгалтерського обліку господарсько- фінансової діяльності іконтроль за ощадливим використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, збереження власності Товариства;

- виконувати роботу з бухгалтерського обліку;

- контролювати правильність і своєчасність складання та здачі звітів по полісах, актах виконаних робіт;

- вести облік договорів Товариства;

- отримувати звітність та формувати загальний звіт по Товариству;

- вести облік усіх агентських угод Товариства;

- консолідувати акти виконаних робіт агентів за звітний період, їх підписання;

-контролювати за своєчасноюоплатою агентської винагороди;

-своєчасно замовляти бланкиполісів, які необхідні для нормальної роботи

Товариства;

- проводити переговори із компаніями щодо тарифної політики для Товариства;

- проводити переговори із банками щодо тарифної політики для Товариства;

- перевіряти достовірність актів виконаних робіт агентів та їх підписання;

- вчасно надавати інформацію про зміну бланків полісів, умов співпраці та комісійної винагороди, в межах наданих повноважень;

- здійснювати перевірку документів бухгалтерського обліку щодо операцій по надходженню та списанню грошових коштів, по обліку розрахунків;

- складати реєстр дебіторської і кредиторської заборгованості;

- контролювати правильність звірки розрахунків;

- проводити інвентаризацію документів суворої звітності;

- забезпечувати схоронність документів бухгалтерського обліку;

- оформляти документи бухгалтерського обліку для передачі в архів;

-здійснювати контроль за отриманням, збереженням, видачею та використанням документів суворої звітності;

- проводити видачу документів суворої звітності та подальшу їх здачу в кінці звітного періоду;

-вести нумерацію та контроль за видачею рахунків Товариства та інших бухгалтерських документів;

-візувати підготовлені документи, що подаються на підпис керівництву Товариства;

-щотижнево звітуватися директору Товариства;

-забезпечувати збереження майна та матеріально-технічних засобів Товариства, що знаходяться в користуванні;

-організовувати прийом та здачу готівки у відповідні банківські установи;

-забезпечувати законність, своєчасність і правильність оформлення документів, платежів у банківські установи;

-брати участь у проведенні економічного аналізу господарсько-фінансової діяльності Товариства за даними бухгалтерського обліку і звітності з метою виявлення внутрішньогосподарських резервів, усунення втрат і непродуктивних витрат;

-вживати заходів по попередженню нестач документів суворої звітності та інших товарно-матеріальних цінностей, порушень фінансового і господарського законодавства;

-брати участь в оформленні матеріалів по нестачах коштів і ТМЦ;

ОСОБА_5 , являючись службовою особою ТОВ «Авітон Будпроект» (кодза ЄДРПОУ 35122255), будучи фінансовим директором вказаного підприємства у відповідності з вимогами Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996-XIV від 16.07.1999 (із змінами та доповненнями), вимогами інших законодавчих актів, що регулюють питання оподаткування господарської діяльності в Україні, несе відповідальність за правильність ведення бухгалтерського обліку на підприємстві з дотриманням чинного законодавства та контролем взаєморозрахунків з контрагентами, за забезпеченням своєчасного надходження доходів, оформлення за встановленими строками фінансово-розрахункових банківських операцій, оплату рахунків постачальників і підрядників, погашення позик, виплату процентів заробітної плати працівникам, перерахування податків і зборів в державний, регіональний і місцевий бюджети, державні позабюджетні соціальні фонди, платежів до банківських установ.

Так, на ОСОБА_6 у відповідності з п. 3 ст. 8 ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №966-XIV від 16.07.1999, як на службову особу, покладено обов`язки веденням бухгалтерського обліку на підприємстві, та контроль за здійсненням взаєморозрахунків з контрагентами.

Відповідно до п. 6 ст. 8 зазначеного Закону, фінансовий директор ОСОБА_5 був зобов`язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Таким чином, органом досудового розслідування достовірно встановлено, що ОСОБА_5 , являючись службовою особою ТОВ «Авітон Будпроект» (код за ЄДРПОУ 35122255), виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції фінансового директора вказаного підприємства.

Однак, ОСОБА_5 , усвідомлюючи покладену на нього відповідальність, ігноруючи як нормативні акти, що визначають правильність ведення бухгалтерського обліку, так і свої обов`язки, як службової особи підприємства, умисно, із корисливих спонукань, ухилився від сплати податків в значних розмірах за наступних обставин.

Так, основним видом діяльності ТОВ «Авітон Будпроект» (код за ЄДРПОУ 35122255), згідно довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та Статуту товариства є діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах.

Будучи фінансовим директором ТОВ «Авітон Будпроект» (код за ЄДРПОУ 35122255) ОСОБА_5 , в обов`язки якого входить здійснення перевірки укладання договірних відносин з контрагентами, погодження проведення договорів та первинних документів контрагентів за умови їх відповідності чинному законодавству, ведення бухгалтерського обліку, погодив укладання наступних договорів по виконанню будівельно-монтажних робіт:

договір підряду від 27.09.2013 №178, згідно якого замовник ТОВ «Авітон Будпроект», яке діє на підставі статуту, з однієї сторони та підрядник TOB «ТК «Фіона», яке діє на підставі статуту, з іншої сторони, у подальшому сумісно іменуються сторони дійшли до згоди та уклали між собою договір про наступне: підрядник приймає на себе зобов`язання виконати роботи з влаштування водопроводу В-1 згідно робочої документації, а Замовник зобов`язується прийняти роботу та оплатити її вартість у строки та на умовах, що визначаються цим договором та додатками до нього.

Приймання-передача робіт оформлюється актом виконаних робіт форми КБ-2в, довідкою про вартість виконаних робіт КБ-3, підписами повноваженими представниками сторін та скріпленими печатками.

Договірна ціна робіт, що доручені підряднику динамічна і становить 188242,02 грн., крім того ПДВ 37648,40 грн. всього разом з ПДВ 225890,42 грн. (Двісті двадцять п`ять тисяч вісімсот дев`яносто грн. 42 коп.).

- договір підряду від 22.07.2013№77, згідно якого замовник ТОВ «Авітон Будпроект», яке діє на підставі статуту, з однієї сторони та підрядник TOB «ТК «Фіона», яке діє на підставі статуту, з іншої сторони, у подальшому сумісно іменуються сторони дійшли до згоди та уклали між собою договір про наступне: підрядник приймає на себе зобов`язання виконати комплекс робіт з влаштування внутрішньо майданчикових мереж побутової каналізації та водопроводу згідно робочої документації, а замовник зобов`язується прийняти роботу та оплатити її вартість у строки та на умовах, що визначаються цим договором та додатками до нього.

Приймання-передача робіт оформлюється актом виконаних робіт форми КБ-2в, довідкою про вартість виконаних робіт КБ-3, підписами повноваженими представниками Сторін та скріпленими печатками.

Загальна вартість робіт до договору визначається згідно фактично виконаних робіт, що підтверджується актом приймання виконаних робіт (типова форма №КБ-2в) та довідкою про вартість виконаних робіт (типова форма №КБ-3), підписаними представниками сторін.

-договір підряду від 05.08.2013 №97, згідно якого замовник ТОВ «Авітон Будпроект»,

яке діє на підставі статуту, з однієї сторони та підрядник TOB «ТК «Фіона», яке діє на підставі статуту, з іншої сторони, у подальшому сумісно іменуються сторони дійшли згоди та уклали між собою про наступне: підрядник приймає на себе зобов`язання виконати будівельно-монтажні роботи по влаштуванню та прийняттю в експлуатацію Зовнішніх мереж побутової каналізації згідно робочої документації, а замовник зобов`язується прийняти роботу та оплатити її вартість у строки та на умовах, що визначаються цим договором та додатками до нього.

Приймання-передача робіт оформлюється актом виконаних робіт форми КБ-2в, довідкою про вартість виконаних робіт КБ-3, підписами повноваженими представниками сторін та скріпленими печатками.

Договірна ціна робіт, що доручені підряднику динамічна і становить 353861,57 грн., крім того ПДВ 70772,31 грн. всього разом з ПДВ 424633,88 грн. (чотириста двадцять чотири тисячі шістсот тридцять три грн. 88 коп.).

- договір підряду від 01.03.2013 №7, згідно якого замовник ТОВ «Авітон Будпроект»,

яке діє на підставі статуту, з однієї сторони та підрядник TOB «ТК «Фіона», яке діє на підставі статуту, з іншої сторони, у подальшому сумісно іменуються сторони дійшли до згоди та уклали між собою договір про наступне: підрядник приймає на себе зобов`язання виконати будівельно-монтажні роботи зовнішніх інженерних мереж водопроводу, каналізації, дощової каналізації та винесення тепломережі D325 згідно робочої документації, а замовник зобов`язується прийняти роботу та оплатити її вартість у строки та на умовах, що визначаються цим договором та додатками до нього.

Приймання-передача робіт оформлюється актом виконаних робіт форми ЖБ-2в, довідкою про вартість виконаних робіт КБ-3, підписами повноваженими представниками сторін та скріпленими печатками.

Загальна вартість робіт до договору визначається згідно фактично виконаних робіт, що підтверджується актом приймання виконаних робіт Силова форма №КБ-2в) та довідкою про вартість виконаних робіт (типова форма №КБ-3), підписаними представниками сторін.

В ході проведення податкової перевірки встановлено наступне: в податковому обліку ТОВ «Авітон Будпроект» вартість придбаних товарів у ТОВ «ТК «Фіона» віднесено до податкового кредиту за березень, квітень, липень, серпень, жовтень, листопад, грудень 2013 року на суму ПДВ 999 686 грн.

Харківська ОДПІ ГУ Міндоходів у Харківській області направила на адресу ДПІ у Святошинському районі ГУ Міндоходів у м. Києві акт від 31.03.2014 № 244 /20-23-22-01-05/38258286 про неможливість проведення зустрічної звірки суб`єкта господарювання ТОВ «ТК «Фіона» (ЄДРПОУ 38258286) щодо підтвердження господарських відносин із платниками податків за 2013 та січень, лютий 2014 р. Актом від 31.03.2014 №244/22-23-22-01- 05/38258286 не підтверджено реальність здійснення господарських відносин з ТОВ «ТК «Фіона».

За період січень-грудень 2013р підприємство ТОВ «ТК Фіона» (код 38258286) формувало податковий кредит від підприємств ТОВ «Ніктайс» (код 38438682), TOB «МегаКомпані» (код 38530418), TOB «ТД Елво-Україна» (код 32385941), ТОВ «Техноторг-Дон» (код 31764816), ТОВ «Еффі» (код 38477742) та інших підприємств. По групам товару вбачається, що вони суттєво відрізняються як до придбанню (ТОВ «Ніктайс» (код 38438682) - послуги з охорони та будівельно-монтажні роботи, ТОВ «МегаКомпані» (код 38530418) - послуги охорони складських приміщень, двигуни, пульти, фотоприймачі, радіатори та інше, ТОВ «ТД Елво-Україна» (код 32385941) - опора шинна, ТОВ «Техноторг-Дон» (код 31764816) - екскаватор-навантажник, ТОВ «Еффі» (код 38477742) - роботи з перекладання, колонка магнітна, перехідник, ковш, ремінь та інше) так і при реалізації (ПП «СП Юстиція» (код 32277680) - послуги з охорони, ТОВ «Спекл» (код 25397547) - коробки DJuice, коробка Prepaid, ТОВ «Спецтехстрой» (код 24478901) - будівельно-монтажні роботи, ТОВ «Авітон Будпроект» (код 35122255) - комплекс робіт з влаштування внутрішньо майданчикових мереж побутової каналізації та водопроводу). Згідно звітів 1- ДФ підприємства, кількість співробітників - 7 осіб.

Для виконання заявлених робіт з охорони та будівельно-монтажних робіт даної кількості співробітників не достатньо. Враховуючи, що на підприємстві відсутні власні або орендовані приміщення, можна дійти висновку, що послуги по зберіганню товарів та охорони є неможливими. Беручи до уваги вище викладене, а саме відсутність на підприємстві достатньої кількості співробітників, відсутність складських приміщень, відсутність автотранспортних засобів та інших основних фондів слід зробити висновок про нереальність здійснення фінансово-господарських операцій підприємством TOB «ТК Фіона» (код за ЄДРПОУ 38258286) за період січень-грудень 2013р.».

Згідно наданих до перевірки документів суми по взаємовідносинах з ТОВ «ТК Фіона» до витрат, що враховуються при визначенні об`єкта оподаткування не включалися.

Письмові пояснення посадових осіб ТОВ «Авітон Будпроект» (код 35122255) щодо встановлених перевіркою порушень у визначенні податкового кредиту під час перевірки не надані.

Відповідно до висновків акту №312/26-57-22-01-10/35122255 від 01.07.2014 «Про результати планової виїзної перевірки ТОВ «Авітон Будпроект» (код за ЄДРПОУ 35122255) з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 01.10.12 по 31.12.13, валютного та іншого законодавства за період з 01.10.12 по 31.12.13, складеного ДПІ у Святошинському районі ГУ Міндоходів у м. Києві, встановлено порушення ТОВ «Авітон Будпроект»:

1. п.198.1, п. 198.3, п.198.6 ст.198, п.200.1 ст.200 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N2755-VI (зі змінами та доповненнями), в результаті чого занижено податок на додану вартість всього в сумі 999686 грн., в тому числі за березень 2013 року в сумі 36155 грн., за квітень 2013 в сумі 398109 грн., за липень 2013 в сумі 121002 грн., за серпень 2013 року на суму ПДВ 227780 грн., за жовтень 2013 року на суму 127538 грн., за листопад 2013 року на суму 16432 грн., за грудень 2013 року на суму 72670 грн.

2. ст.109, ст.110,. п.п.164.2.17 п.164.2 ст.164, п.п.168.1.1 п. 168.1 ст.168, ст. 171, ст.177 Податкового Кодексу України від 02.12.2010р. №2755-IV (із змінами та доповненнями), що призвело до заниження зобов`язань по податку на доходи фізичних осіб у сумі 8830,46грн.

За результатами проведеної перевірки ДПІ у Святошинському районі ГУ Міндоходів у м. Києві виписано податкове повідомлення - рішення № 0002992201 від 14.07.2014 з податку на додану вартість на суму 1 499 529 гривень (за основним платежем - 999 685 гривень, за штрафними санкціями - 499 843 гривні).

Таким чином, ОСОБА_3 , своїми діями, які виразились в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства незалежно від форм власності, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в значних розмірах, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 212 КК України.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні просить звільнити підозрюваного ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності та закрити кримінальне провадження по справі.

Своє клопотання прокурор мотивує тим, що ОСОБА_3 повністю визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.212 ч.1 КК України і до притягнення його до кримінальної відповідальності, він повністю сплатив податки, а також відшкодував шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою.

Підозрюваний ОСОБА_3 підтримав клопотання та показав, що фактичні обставини справи викладенні в повідомленні про підозру, не оспорює, повністю визнає свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.212 ч.1 КК України.

Суд розглянувши заявлене клопотання, вислухавши думку учасників процесу, вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступних підстав.

Так, ОСОБА_3 наведених вище фактичних обставин справи не оспорював і судом встановлено, що він правильно розуміє зміст цих обставин, відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності його такої позиції. Вказані фактичні обставини умисного ухилення від сплати податку також підтверджуються усією сукупністю наявних у справі доказів, а відтак суд вважає, що діяння, яке поставлено особі за провину, дійсно мало місце, і воно отримало правильну кримінально-правову оцінку.

В судовому засіданні встановлено, що згідно наданих документів, а саме платіжних доручень №786 від 28.05.2014р., №877 від 19.06.2014р., №1020 від 11.07.2014р., №1120 від 31.07.2014р., №1159 від 07.08.2014р., №1200 від 13.08.2014р. ОСОБА_3 , до притягнення його до кримінальної відповідальності, повністю сплатив податки, а також відшкодував шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою.

У відповідності з ч.4 ст.212 КК України особа, яка вперше вчинила діяння, передбачені частинами першою, другою, або діяння, передбачені частиною третьою цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов`язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Таким чином, оскільки визначені кримінальним законом (ч. 4 ст. 212 КК України) умови виконано та їх правдивість ні в кого з учасників процесу не викликає сумнівів, суд дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КК України.

Враховуючи викладене, керуючись ст.44 КК України, ч.4 ст.212 КК України, ст.ст.284 ч.2, 288, 314 ч.3 п.2 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Заявлене клопотання прокурора задовольнити. ОСОБА_3 звільнити від кримінальної відповідальності за ст.212 ч.1 КК України, а кримінальне провадження закрити.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляції через Святошинський районний суд міста Києва до Апеляційного суду міста Києва протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

СУДДЯ: ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.09.2014
Оприлюднено11.01.2023
Номер документу40566995
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/14685/14-к

Ухвала від 17.09.2014

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Скорін А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні