Ухвала
від 26.08.2014 по справі 804/12941/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

26 серпня 2014 р. справа № 804/12941/14

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Чорна В.В., перевіривши матеріали адміністративного позову Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Луговське» до відповідача 1 - Реєстраційної служби Солонянського районного управління юстиції Дніпропетровської області, відповідача 2 - Відділу Державного земельного агентства у Солонянському районі Дніпропетровської області, про визнання протиправною та скасування державної реєстрації речового права оренди, -

в с т а н о в и в:

22 серпня 2014 р. Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Луговське» в особі директора ОСОБА_1 звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із зазначеним адміністративним позовом, в якому просить визнати протиправними та скасувати державну реєстрацію речового права оренди від 21.03.2014 року за ТОВ «Меркурій-Мирополь» по договорам оренди з фізичними особами (80 договорів згідно наданого списку).

Перевіривши позовну заяву на відповідність вимогам ст. ст. 105-107 Кодексу адміністративного судочинства України, суд дійшов висновку, що вона підлягає залишенню без руху, з наступних підстав.

Так, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 107 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя після одержання позовної заяви, серед іншого, з'ясовує: чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим ст. 106 КАС України.

Відповідно до ч. 3 ст. 48 КАС України, здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов'язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їхнім посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

Відповідно до ч. 7 ст. 56 КАС України, законним представником органу, підприємства, установи, організації в суді є його керівник чи інша особа, уповноважена законом, положенням, статутом.

Відповідно до ч. 2 ст. 58 КАС України, повноваження законних представників підтверджуються документами, які стверджують займану ними посаду.

Позовну заяву підписано директором Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Луговське» ОСОБА_1 від імені юридичної особи. Разом з тим, документів на підтвердження адміністративно-процесуальної дієздатності позивача (СТОВ «Луговське» як юридичної особи), та документів на підтвердження посади особи, якою підписано позов, до матеріалів позовної заяви не долучено.

Крім того, згідно п. 4 ч. 1, ч. 2 ст. 106 Кодексу адміністративного судочинства України, у позовній заяві зазначається зміст позовних вимог згідно з частинами четвертою і п'ятою статті 105 цього Кодексу і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів, - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів. На підтвердження обставин, якими обґрунтовуються позовні вимоги, позивач надає докази, а в разі неможливості - зазначає докази, які не може самостійно надати, із зазначенням причин неможливості подання таких доказів.

Позивачем заявлено вимогу про визнання неправомірною та скасування державної реєстрації речового права оренди за ТОВ «Меркурій-Миропіль» по договорам оренди з фізичними особами (80 договорів згідно наданого списку).

При цьому, відповідачами у справі зазначено Реєстраційну службу Солонянського районного управління юстиції Дніпропетровської області, та Відділ Державного земельного агентства у Солонянському районі Дніпропетровської області.

Проте, в порушення п. 4 ч. 1 ст. 106 Кодексу адміністративного судочинства України, позовні вимоги не розділені окремо щодо кожного з відповідачів. Також, в обґрунтування заявлених вимог позивачем у позовній заяві не зазначено, якими саме діями відповідача 2 - Відділу Державного земельного агентства у Солонянському районі Дніпропетровської області були порушені його права при реєстрації відповідачем 1 права оренди зазначених у позовній заяві земельних ділянок.

Крім того, статтею 53 КАС України передбачено, що у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення судового розгляду можуть вступити треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі.

Як вбачається зі змісту позовних вимог, рішення у справі може вплинути на інтереси ТОВ «Меркурій-Миропіль», за яким відповідачем 1 (Реєстраційною службою Солонянського районного управління юстиції Дніпропетровської області) зареєстровано права на спірні земельні ділянки, у зв'язку з чим зазначена юридична особа має бути залучена до цієї справи у якості третьої особи, з наданням до позову всіх передбачених ч. 3 ст. 106 КАС України копій документів для вручення сторонам.

Враховуючи вищевикладені обставини у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам ст. ст. 105-107 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 108 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 106 Кодексу адміністративного судочинства України, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначає недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлює строк, достатній для усунення цих недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ч. 1 ст. 108 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

у х в а л и в:

Адміністративний позов Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Луговське» - залишити без руху.

Позивачу надати строк до 10 жовтня 2014 року для усунення вказаних недоліків позовної заяви, а саме: долучення документів на підтвердження адміністративної процесуальної дієздатності позивача (СТОВ «Луговське» як юридичної особи), та документів на підтвердження посади особи, якою підписано позов; викладення змісту позовних вимог окремо щодо кожного з відповідачів з обґрунтуванням протиправності дій кожного з відповідачів - шляхом викладення тексту нової позовної заяви; зазначення в якості третьої особи ТОВ «Меркурій-Миропіль», з наданням копії позовної заяви та додатків до неї для направлення їх третій особі.

Роз'яснити позивачу, що у відповідності до п. 1. ч. 3 ст. 108 Кодексу адміністративного судочинства України, в разі невиконання вимог ухвали суду і неусунення недоліків до вказаного строку, позовна заява буде вважатися неподаною, і повертається особі, яка її подала.

Ухвала суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя В. В. Чорна

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.08.2014
Оприлюднено25.09.2014
Номер документу40568327
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/12941/14

Постанова від 09.04.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чорна Валерія Вікторовна

Постанова від 09.04.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чорна Валерія Вікторовна

Ухвала від 13.10.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чорна Валерія Вікторовна

Ухвала від 26.08.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чорна Валерія Вікторовна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні