Ухвала
від 18.09.2014 по справі 916/3476/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання банкрутом

"18" вересня 2014 р. Справа № 916/3476/14

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "А-Старт-А" (м. Одеса, вул. Люстдорфська дорога, 92/94А. каб 215. код 38352459)

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "А-Старт-А" (м. Одеса, вул. Люстдорфська дорога, 92/94А. каб 215. код 38352459)

Суддя Бахарєв Б.О

Представники сторін:

Від заявника: Мукоїд В.М. (протокол).

СУТЬ СПОРУ: про банкрутство

Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" звернулось до суду із заявою про порушення справи про банкрутство за скороченою процедурою, передбаченою ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з посиланням на те, що у зв'язку із неможливістю погашення кредиторської заборгованості в процедурі самостійної ліквідації, ліквідатором прийнято рішення про звернення до суду із відповідною заявою.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 02.09.2014р. прийнято заяву про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" до розгляду.

Ухвалою господарського суду від 11.09.2014р. за наслідками розгляду заяви голови ліквідаційної комісії боржника у підготовчому засіданні порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" від 04.06.2014р. вирішено припинити діяльність підприємства шляхом його ліквідації; призначено головою ліквідаційної комісії Мукоїда В’ячеслава Миколайовича (ІН НОМЕР_1, АДРЕСА_1); встановлено строк для заявлення вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" у два місяці з моменту публікації повідомлення про припинення діяльності товариства; складання, після завершення строку для пред'явлення вимог кредиторами, проміжного ліквідаційного балансу Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А".

Голова ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" повідомив державного реєстратора про прийняття засновником Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" рішення щодо припинення юридичної особи, з метою проведення державним реєстратором реєстраційної дії „Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи".

В офіційному друкованому засобі „Бюлетні державної реєстрації" №287 (17) від 17.06.2014р. було надруковано оголошення про ліквідацію Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А".

Розміщена ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" інформація щодо припинення товариства відповідає вимогам чинного законодавства.

Частиною 5 ст. 11 Закону (№2343-ХІІ), передбачено, що боржник зобов'язаний звернутись до господарського суду у разі, якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Згідно з ч.1 ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Статтею 105 ЦК України передбачено, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язаний негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України, комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України, юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Частиною 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами ст. 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 ЦК України.

26.08.2014р. голова ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" повідомив ДПІ у Київському районі м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області про припинення діяльності шляхом ліквідації (додаток 15 до Порядку обліку платників податків і зборів Форма № 8 - ОПП).

За період ліквідаційної процедури головою ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" було встановлено наявність заборгованості товариства перед ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області на загальну суму 612 571,59 грн., дана заборгованість підтверджена актом ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області №1095/22-02 від 26.05.2014р., податковим повідомленням-рішенням №0002332202 від 02.06.2014р., листом ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області №26126/10/15-51-25-01 від 08.07.2014р., податковою вимогою від 08.07.2014р.

Заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" перед кредитором на суму 612 571,59 грн. головою ліквідаційної комісії визнана у повному обсязі.

За результатами проведеної інвентаризації товарно - матеріальних цінностей майна у боржника не виявлено, грошові кошти та дебіторська заборгованість - відсутні.

Головою ліквідаційної комісії повідомлено суд, що подальше функціонування підприємства призведе до збільшення боргів. Погашення наявних кредиторських боргів можливе лише через застосування процедур передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

На підставі ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним. Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

З наданих до заяви матеріалів справи вбачається, що голова ліквідаційної комісії звернувся до господарського суду із заявою про банкрутство за правилами ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) в строк, передбачений ч. 4 ст.105 ЦК України.

Головою ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" надані докази проведення відповідних дій, як передумови для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство відповідно до ст.ст. 105,110,111 ЦК України, ст. 60 ГК України та ст. 95 Закону (№ 2343-ХІІ), а заява голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" про наявність боргу обґрунтована та підтверджена матеріалами справи.

Оскільки вартості майна боржника - юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А", щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредитора, юридична особа ліквідується у порядку передбаченому ст. 95 Закону (№2343-ХІІ), згідно з якою господарський суд за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, визнає боржника, який ліквідується, банкрутом", відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Згідно з пунктом 2 ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

В заяві про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" голова ліквідаційної комісії просить суд покласти на нього обов'язки ліквідатора боржника, у зв'язку з тим, що у підприємства відсутній майнові активи для покриття витрат на оплату послуг арбітражного керуючого і призначення ліквідатором голову ліквідаційної комісії призведе до зменшення витрат пов'язаних з провадженням у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А".

Розглянувши заяву про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А", майна якого недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд дійшов висновку, що боржник неспроможний відновити свою платоспроможність та задовольнити вимоги кредитора не інакше як через застосування ліквідаційної процедури, і визнає Товариство з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" - банкрутом, відкриває відносно нього ліквідаційну процедуру та призначає ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „А-Старт-А" - Мукоїда В’ячеслава Миколайовича (ІН НОМЕР_1, АДРЕСА_1).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 37-46, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 60, п.4 ст.205, ст.ст. 209,210,212,213 Господарського кодексу України, ст.ст. 104, 105, 110, 111 Цивільного кодексу України ст. ст. 68, 86 Господарського процесуального кодексу, господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Визнати банкрутом - Товариство з обмеженою відповідальністю "А-Старт-А" (м. Одеса, вул. Люстдорфська дорога, 92/94А. каб 215. код 38352459).

2. Відкрити ліквідаційну процедуру відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "А-Старт-А" (м. Одеса, вул. Люстдорфська дорога, 92/94А. каб 215. код 38352459), передбачену ст. ст. 37- 46, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

3. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "А-Старт-А" (м. Одеса, вул. Люстдорфська дорога, 92/94А. каб 215. код 38352459) - голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "А-Старт-А" - Мукоїда В’ячеслава Миколайовича (ІН НОМЕР_1, АДРЕСА_1).

4. Ліквідатору виконувати повноваження, передбачені ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

5. Власник майна боржника (уповноважена ним особа), керівник боржника, голова ліквідаційної комісії (ліквідатор), які допустили порушення вимог частини першої статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", несуть солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

6. Відповідно до п. 3 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "А-Старт-А" (м. Одеса, вул. Люстдорфська дорога, 92/94А. каб 215. код 38352459) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

7. Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надавати до суду та кредиторам письмову інформацію щодо проведення ліквідаційної процедури та після завершення всіх розрахунків із кредиторами подати до господарського суду Одеської області звіт та ліквідаційний баланс на затвердження.

8. Зобов'язати ліквідатора на вимогу господарського суду або державного органу з питань банкрутства надавати необхідні відомості щодо проведення ліквідаційної процедури.

9. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав. У банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури.

10. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

11. Скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

12. Продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом.

13. Вимоги за зобов'язаннями боржника можуть пред'являтися у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

14. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура) Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

15. Призначити розгляд справи в засіданні суду на 18.11.2014р. о 10:10. Засідання суду відбудеться у приміщенні господарського суду у каб.546 тел: 307-980.

Копію постанови надіслати: боржнику, ліквідатору, Державному реєстратору виконавчого комітету Одеської міської ради , ДПІ у Київському районі м. Одеси, 1 ДВС у Київському районі м. Одеси.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Суддя Б.О. Бахарєв

Дата ухвалення рішення18.09.2014
Оприлюднено26.09.2014
Номер документу40585652
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3476/14

Ухвала від 18.11.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 18.11.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 18.09.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 11.09.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 02.09.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні