Постанова
від 11.08.2014 по справі 804/10638/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2014 р. Справа № 804/10638/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Голобутовського Р.З., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська до Комунального закладу "Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська" Дніпропетровської обласної ради про стягнення заборгованості в сумі 9025,86 грн. , -

ВСТАНОВИВ :

23.07.2014 року Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська звернулося до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із позовною заявою, в якій просить стягнути з Комунального закладу «Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська» Дніпропетровської обласної ради заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 в розмірі 9025,86 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування і має заборгованість по платежах до Пенсійного фонду, зокрема по відшкодуванню витрат, пов'язаних з доставкою і виплатою пільгових пенсій за списком № 2, станом на 01.07.2014 р. (за червень 2014 року) в сумі 9025,86 грн.

Відповідач належним чином повідомлений про розгляд справи Дніпропетровським окружним адміністративним судом, що підтверджується поштовим повідомленням з відміткою про вручення від 01.08.2014 р.

04.08.2014 року відповідач подав до суду заперечення проти позову, в яких посилається на те, що сума зобов'язань, яка нарахована Пенсійним фондом та зазначена в повідомленні від 26.06.2014 р. № 132, складає 9000,09 грн., чим відрізняється від суми позову, яка складає 9025,86 грн. Крім того, відповідач вказує, що 14.07.2014 року платіжним дорученням № 490 сплачено в повному розмірі суму зобов'язань по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за списком № 2, зазначену в повідомленні від 26.06.2014 р. № 132. У зв'язку з наведеним відповідач просить відмовити в задоволенні позову.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що адміністративний позов підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що Комунальний заклад «Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська» Дніпропетровської обласної ради зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за № 041001021.

Матеріали справи свідчать, що Комунальний заклад «Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська» Дніпропетровської обласної ради має заборгованість перед Управлінням Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по списку № 2 за червень 2014 року, яка складає 9025,86 грн., що підтверджується наявними у справі розрахунками.

Відповідно до ч. 1 ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори у порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п. «б» ч. 1 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Частиною 2 Прикінцевих Положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах, що діяв до набрання чинності цим Законом, тобто порядок, встановлений Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до ч.4 п.1 ст.2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Порядок відшкодування підприємством витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України за № 64/8663 від 16.01.2004 року (далі - Інструкція № 21-1).

Відповідно до п. 6.1 Інструкції № 21-1 відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 100 відсотків.

Відповідно до п. 6.4 Інструкції № 21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 «Прикінцевих положень» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствам.

Згідно з п. 6.5 Інструкції № 21-1 повідомлення складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком № 8 до Інструкції.

У п. 6.8 даної Інструкції зазначено, що підприємства щомісяця до 25 числа повинні вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.10 Інструкції № 21-1 у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

У зв'язку з невідшкодуванням відповідачем у строки, передбачені вказаною інструкцією пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах, позивачем на адресу відповідача направлені розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій ПФУ, призначених відповідно до п. п. «б»-«з» по списку № 2 за червень 2014 року.

На час звернення позивача до суду з цим позовом заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за червень 2014 року склала 9025,86 грн., але під час розгляду справи відповідачем частково сплачено заборгованість у сумі 9000,09 грн., що підтверджується платіжним дорученням від 14.07.2014 року № 490.

За таких обставин, суд дійшов висновку про наявність заборгованості відповідача по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах пенсіонерам лише у розмірі 25,77 грн.

Відповідно до ст.11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а згідно ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Враховуючи викладене, суд частково задовольняє адміністративний позов..

Керуючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 86, 158-163, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська до Комунального закладу «Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська» Дніпропетровської обласної ради про стягнення заборгованості в сумі 9025,86 грн., - задовольнити частково.

Стягнути з Комунального закладу «Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська» Дніпропетровської обласної ради (ЄДРПОУ 01985848) на користь Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська суму заборгованості фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 в розмірі 25,77 грн.

У задоволенні решти позовних вимог - відмовити..

Постанова підлягає негайному виконанню відповідно до ч.6 ст.183-2 та ч.1 ст. 256 КАС України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі. Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя Р.З. Голобутовський

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.08.2014
Оприлюднено01.10.2014
Номер документу40630691
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/10638/14

Постанова від 11.08.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 24.07.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні