Рішення
від 09.09.2014 по справі 910/11548/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/11548/14 09.09.14

За позовомПрокурора Солом'янського району міста Києва в інтересах держави в особі 1. Департаменту Комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 2. Київського міського психоневрологічного диспансеру № 5 ДоСпоживчого товариства «Діамед» Пророзірвання договору, виселення та стягнення 31 888,56 грн.

Суддя Домнічева І.О.

Представники:

від прокуратури: Кубишкіна С.С. - за посвідченням;

від позивача-1: Захарченко К.П. - за довіреністю;

від позивача-2: Гусейнов В.І. - за довіреністю;

від відповідача: не з'явились.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Прокурор Солом'янського району міста Києва в інтересах держави в особі 1. Департаменту комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та 2. Київського міського психоневрологічного диспансеру № 5 звернувсь до господарського суду міста Києва з позовом до Спільного товариства «Діамед» про розірвання договору, виселення та стягнення 31 888,56 грн.

Ухвалою від 13.06.2014 р. порушено провадження у справі, розгляд справи призначено на 05.08.2014 р.

Ухвалою від 05.08.2014 р. продовжено строк розгляду справи на підставі ст. 69 ГПК України, розгляд справи відкладено на 19.08.2014 р.

Ухвалою від 19.08.2014 р. розгляд справи відкладено на 26.08.2014 р.

Розпорядженням В. о. Голови господарського суду міста Києва від 26.08.2014 р. у зв'язку з перебуванням судді Домнічевої І.О. у відпустці, справу передано для розгляду судді Літвіновій М.Є.

Ухвалою від 26.08.2014 р. розгляд справи призначено на 09.09.2014 р.

Розпорядженням В.о. Голови господарського суду міста Києва від 01.09.2014 р. у зв'язку з поверненням з відпустки справу передано для розгляду судді Домнічевій І.О.

05.08.2014 р. через відділ діловодства суду від позивача-1 надійшли пояснення по справі.

Крім того, 09.09.2014 р. прокурором через відділ діловодства суду у відповідності до статті 22 Господарського процесуального кодексу України було подано заяву про уточнення позовних вимог.

Представник відповідача в призначене судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, жодних заяв чи клопотань від відповідача не надходило.

За таких обставин, справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України.

В судовому засіданні 09.09.2014 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

При розгляді матеріалів справи встановлено, наступне.

07.11.2013 р. між Департаментом комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (орендодавець), Київським міським психоневрологічним диспансером № 5 (балансоутримувач) та Споживчим товариством «Діамед» (відповідач) було укладено договір про передачу майна територіальної громади міста Києва за № 1405 зі строком дії до 05.11.2016 р.

Відповідно до п. 1.1. договору, орендодавець на підставі протоколу № 17 засідання конкурсної комісії з питань оренди майна територіальної громади міста Києва Департаменту комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 10.06.2013 р. передає, а орендар (відповідач) приймає в оренду нерухоме майно (нежитлові приміщення), що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва - об'єкт оренди, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Смоленська, 8, для розміщення аптеки, що реалізує готові ліки (аптечний пункт).

Як вбачається, відповідно до акту прийому-передачі від 06.12.2013 р. відповідач прийняв об'єкт оренди - приміщення загальною площею 24,48 кв. м., що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Смоленська, 8.

Відповідно до п. 3.1. договору, за користування об'єктом оренди відповідач сплачує орендну плату, розрахунок якої здійснюється за результатами конкурсу на дату підписання договору, згідно з розрахунком орендної плати, що є невід'ємною частиною цього договору, за перший місяць оренди становить без ПДВ 219,85 грн. за 1 кв. м. орендованої площі, що в цілому складає 5 382,00 грн. без ПДВ.

Пунктом 3.2. договору передбачено, що розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за попередній місяць, опублікованому у поточному місяці, а відповідно до п. 3.3. договору, розмір орендної плати може бути змінено на вимогу однієї зі сторін у разі зміни Методики розрахунку та порядку використання орендної плати за користування майном територіальної громади міста Києва, відповідних цін і тарифів, та в інших випадках, передбачених законодавством України.

За змістом пункту 3.4. договору, додатково до орендної плати нараховується ПДВ у розмірі та порядку, визначених чинним законодавством України, який сплачується орендарем разом з орендною платою.

Пунктом 3.5. договору встановлено, що орендна плата сплачується орендарем на рахунок підприємства, за яким закріплено майно на праві господарського відання чи оперативного управління (балансоутримувача) Київський міський психоневрологічний диспансер № 5, починаючи з дати підписання акту прийому-передачі нерухомого майна. Останнім днем сплати орендної плати є дати підписання сторонами акта приймання-передачі при поверненні об'єкта оренди орендодавцеві.

Відповідно до п. 3.6. договору, орендна плата сплачується орендарем незалежно від наслідків господарської діяльності орендаря щомісячно не пізніше 20 числа наступного місяця.

Крім того, згідно з пунктом 3.9. договору, зобов'язання орендаря по сплаті орендної плати забезпечуються у вигляді авансової плати у розмірі не менше ніж орендна плата за два місяці.

Орендар сплачує авансовий платіж протягом 10 календарних днів зі дати підписання договору. Балансоутримувач зараховує авансовий платіж як орендну плату за останні два місяці строку дії договору оренди. Індексація орендної плати в цьому випадку проводиться відповідно до Методики розрахунку орендної плати.

Відповідно до п. 4.2. договору, орендар зобов'язаний вносити орендні та інші платежі своєчасно і в повному обсязі.

Пунктом 5.2. договору передбачено, що при несплаті орендарем орендної плати протягом трьох місяців з дня закінчення строку платежу орендодавець має право відмовитися від договору та вжити необхідних заходів для примусового виселення орендаря.

Як вбачається, майно, що передано в оренду є комунальною власністю; до вказаних правовідносин крім норм, визначених Цивільним кодексом України, також застосовуються норми Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Відповідно до статті 2 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», частини 1 статті 759 Цивільного кодексу України, орендою є засноване на договорі строкове, платне користування майном.

Відповідно до п. 1 ст. 638 Цивільного кодексу України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Статтею 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» визначений перелік істотних умов договору оренди, серед яких є об'єкт оренди, термін на який укладається договір, орендна плата з урахуванням її індексації, відновлення орендованого майна та умови його повернення, виконання зобов'язань, забезпечення виконання зобов'язань, відповідальність сторін тощо.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», договір оренди вважається укладеним з моменту досягнення домовленості з усіх істотних умов і підписання сторонами тексту договору.

Як вбачається, сторонами досягнуто згоди за умовами договору оренди, про що свідчить підписаний договір.

Відповідно до п. 3 ст. 18, п. 1 ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі; орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Матеріали справи свідчать про те, що відповідач договірні зобов'язання у частині здійснення платежів не виконує належним чином, не сплачує їх вчасно та в повному обсязі, у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість.

Відповідно до п. 5.2. договору, при несплаті орендарем орендної плати протягом 3-х місяців з дня закінчення строку платежу, Орендодавець має право відмовитись від договору та вжити необхідних заходів для примусового виселення орендаря.

Відповідно до п. 6.7. договору, при невиконанні або порушенні однією із сторін умов договору та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України, договір може бути розірваний достроково на вимогу однієї із сторін за рішенням суду.

Частиною 3 статті 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Крім того, відповідно до п. 9.6. договору, договір може бути достроково розірвано за рішенням суду, господарського суду на вимогу однієї з сторін у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

За приписами ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 785 Цивільного кодексу України, у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Матеріали справи свідчать про те, що всупереч вимогам чинного законодавства та умов договору, відповідач систематично не сплачує орендну плату.

Відповідно до інформації (довідки) балансоутримувача за період лютий-травень 2014 року за відповідачем рахується заборгованість по орендній платі разом з ПДВ у розмірі 31 640,44 грн. та компенсація плати за землю у розмірі 248,12 грн.

Отже, виходячи з вищевикладеного, вимоги позивача обґрунтовані, підтверджуються матеріалами справи та підлягають задоволення.

За таких обставин та керуючись ст. ст. 49, 82 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Розірвати договір про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду № 1405 від 07.11.2013 р., який укладено між Департаментом комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Київським міським психоневрологічним диспансером № 5 та Споживчим товариством «Діамед».

Виселити Споживче товариство «Діамед» (03134, м. Київ, вул. Григовича-Барського, 5; код ЄДРПОУ 30176704) з нежитлового приміщення загальною площею 24,48 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Смоленська, 8 та за актом прийому-передачі передати Київському міському психоневрологічному диспансеру № 5 (03057, м. Київ, вул. Смоленська, 8; код ЄДРПОУ 01993828).

Стягнути із Споживчого товариства «Діамед» (03134, м. Київ, вул. Григовича-Барського, 5; код ЄДРПОУ 30176704) в дохід державного бюджету України судовий збір в сумі 1 827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 85 Господарського процесуального кодексу України. Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 15.09.2014 р.

Суддя І.О. Домнічева

Дата ухвалення рішення09.09.2014
Оприлюднено29.09.2014
Номер документу40632162
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/11548/14

Рішення від 09.09.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 13.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні