Рішення
від 26.09.2014 по справі 744/1100/14
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

26.09.2014

Справа № 744/1100/14

Провадження по справі № 2/744/150/2014

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2014 року Семенівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді Смаги С. В.,

при секретарі Фільчаговій Г. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Семенівка Чернігівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області, виконавчого комітету Машівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування; третя особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - відділ Держземагенства у Семенівському районі Чернігівської області, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачем, ОСОБА_1, подано до Семенівського районного суду Чернігівської області позовну заяву до відповідачів, Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області, виконавчого комітету Машівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області, у якій позивач просить визнати за ним, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на спадкове майно, а саме: земельну ділянку, площею 4, 38 га, кадастровий номер 7424783500:09:0180021, що знаходиться на території Машівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ № 039180, виданого згідно розпорядження Семенівської райдержадміністрації Чернігівської області від 31 травня 2007 року № 166.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач послалася на те, що він, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, є сином ОСОБА_2, який помер 05 квітня 2013 року, що підтверджується свідоцтвом про народження. Батько заповів йому земельну ділянку для ведення товарного сільгоспвиробництва, яка знаходиться на території Машівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області. Після смерті батька для належного оформлення спадщини в строк визначений ст. 1270 Цивільного кодексу він звернувся до районної державної нотаріальної контори Семенівського району Чернігівської області з заявою про прийняття спадщини, що є свідчення прийняття ним спадщини. Після спливу строку для прийняття спадщини він звернувся до нотаріуса за свідоцтвом про право власності на нерухоме майно, але нотаріус не вчинив нотаріальної дії та не видав свідоцтво на спадщину на земельну ділянку, яка належала його батьку, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ № 039180. Так, як у нього не було Державного акту на право власності на земельну ділянку, і у Державному акті у вказаному по батькові «ОСОБА_2», у свідоцтві про смерть «ОСОБА_2» і це є перешкодою для вчинення нотаріальної дії.

Він звернувся до відділу Держземагенства у Семенівському районі Чернігівської області з проханням видати йому дублікат Державного акту про право власності на земельну ділянку. Йому пояснили, що Державні акти на право власності на земельну ділянку на даний час не видаються, всі про земельні ділянки, яким присвоєний кадастровий номер внесені до Державного земельного кадастру. Дана земельна ділянка внесена до Державного земельного кадастру і має кадастровий номер 7424783500:09:0180021, а з заявою про виправлення помилок, допущених під час ведення Державного земельного кадастру можуть звернутись тільки власники цих земельних ділянок.

Власник земельної ділянки помер, відповідно до вимог ст. 25 Цивільного кодексу України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Як передбачено ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Згідно ч. 5 ст. 1268 Цивільного кодексу України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Частиною 2 ст. 1268 Цивільного кодексу України передбачено, що не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Він як спадкоємець має право на земельні ділянки, які належали його батьку.

Відповідно ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Визнання права власності передбачено ст. 392 Цивільного кодексу України, ч. 2 ст. 152 Земельного кодексу України. Він не має іншої можливості ніж через суд визнати право власності, внаслідок чого звертається до суду.

Позивач, ОСОБА_1 у судове засідання не з'явився, належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, але до суду надав письмову заяву, згідно даних якої просить справу розглянути без його участі, позовні підтримує повністю.

Представник відповідача, Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області, в. о. начальника управління агропромислового розвитку Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області ОСОБА_3 у судове засідання не з'явився, був повідомлений належним чином про час і місце судового засідання, подав до суду письмову заяву, згідно даних якої просив розглянути справу без участі представника Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області

Представник відповідача, Машівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області, Машівський сільський голова Семенівського району Чернігівської області Артозей Микола Михайлович, у судове засідання не з'явився, був повідомлений належним чином про час і місце судового засідання, надав до суду письмову заяву, згідно даних якої, просить розглянути справу без участі представника Машівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області, позовні вимоги визнає повністю, наслідки визнання позову йому зрозумілі.

Суд, вивчивши матеріали цивільної справи, вважає за необхідне позов задовольнити повністю за наступних обставин.

У справі встановлено, що позивач ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, є сином ОСОБА_2, який помер 05 квітня 2013 року, що підтверджується свідоцтвом про народження. Батько заповів йому земельну ділянку для ведення товарного сільгоспвиробництва, яка знаходиться на території Машівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області. Після смерті батька для належного оформлення спадщини в строк визначений ст. 1270 Цивільного кодексу України позивач звернувся до Семенівської районної державної нотаріальної контори Чернігівської області з заявою про прийняття спадщини, що є свідченням прийняття ним спадщини. Після спливу строку для прийняття спадщини він звернувся до нотаріуса за свідоцтвом про право власності на нерухоме майно, але нотаріус не вчинив нотаріальної дії та не видав свідоцтво на спадщину на земельну ділянку, яка належала його батьку, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ № 039180. Так, як у нього не було Державного акту на право власності на земельну ділянку, і у Державному акті, виданому його батьку було зазначено по батькові «ОСОБА_2», а у свідоцтві про смерть батька позивача «ОСОБА_2», то це стало перешкодою для вчинення нотаріальної дії.

Він звернувся до відділу Держземагенства у Семенівському районі Чернігівської області з проханням видати йому дублікат Державного акту про право власності на земельну ділянку. Йому пояснили, що Державні акти на право власності на земельну ділянку на даний час не видаються, всі дані про земельні ділянки, яким присвоєний кадастровий номер внесені до Державного земельного кадастру. Дана земельна ділянка внесена до Державного земельного кадастру і має кадастровий номер 7424783500:09:018:0021, а з заявою про виправлення помилок, допущених під час ведення Державного земельного кадастру можуть звернутись тільки власники цих земельних ділянок.

Власник земельної ділянки помер. Відповідно до вимог ст. 25 Цивільного кодексу України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Як передбачено ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Згідно ч. 5 ст. 1268 Цивільного кодексу України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Частиною 2 ст. 1268 Цивільного кодексу України передбачено, що не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Він як спадкоємець має право на земельні ділянки, які належали його батьку.

Частиною 2 ст. 41 Конституції України передбачено, що право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом

Згідно зі ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

Керуючись ч. 1 ст. 41 Конституції України, ст. 328 Цивільного кодексу України, ст. ст. 11, 60, 209, 212-215 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області, виконавчого комітету Машівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування; третя особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - відділ Держземагенства у Семенівському районі Чернігівської області, - задовольнити повністю.

Визнати за ним, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на спадкове майно, а саме: земельну ділянку, площею 4,38 га, кадастровий номер 7424783500:09:018:0021, що знаходиться на території Машівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області, згідно Державного акту на право власності земельної ділянки серії ЯЗ № 039180, виданого згідно розпорядження Семенівської райдержадміністрації Чернігівської області від 31 травня 2007 року № 166.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Чернігівської області через Семенівський районний суд Чернігівської області шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: С. В. Смага

СудСеменівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення26.09.2014
Оприлюднено01.10.2014
Номер документу40634816
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —744/1100/14

Рішення від 26.09.2014

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 22.09.2014

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні