Рішення
від 23.09.2014 по справі 925/1438/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2014 року Справа № 925/1438/14

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді - Васяновича А.В.,

секретар судового засідання - Гень С.Г.,

за участю представників сторін:

від позивача - Замедянський Ю.В. - представник за довіреністю,

від відповідача - Крят С.О. - представник за довіреністю,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом публічного акціонерного товариства "Банк Форум", м. Київ

до товариства з обмеженою відповідальністю "Імпексагро Спорт

Черкаси", м. Черкаси

про стягнення 150 грн. 00 коп.,-

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Черкаської області звернулося з позовом публічне акціонерне товариство "Банк Форум" до товариства з обмеженою відповідальністю "Імпексагро Спорт Черкаси" про стягнення боргу в розмірі 150 грн. 00 коп. за обслуговування рахунку згідно договору від 10 жовтня 2007 року.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 19 серпня 2014 року порушено провадження у справі та призначено розгляд справи в судовому засіданні на 04 вересня 2014 року.

Розгляд справи здійснюється після відкладення.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив суд позов задовольнити повністю.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позовних вимог заперечував з підстав викладених у відзиві на позовну заяву від 29 серпня 2014 року та зазначав, що умовами договору від 10 жовтня 2007 року (зі змінами та доповненнями) передбачено обов'язок позивача самостійно здійснювати списання коштів з рахунку клієнта на оплату послуг банку.

Проте, списання коштів в розмірі 150 грн. 00 коп. за період нарахування 26 лютого 2014 року по 25 березня 2014 року позивач не здійснив, хоча на рахунку відповідача вихідний залишок коштів становив 1 424 грн. 13 коп., що підтверджується копією банківської виписки за березень 2014 року.

В судовому засіданні, яке відбулося 23 вересня 2014 року згідно ст. 85 ГПК України було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення зі справи №925/1438/14.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, а також дослідивши докази, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити повністю, виходячи з наступного:

Звертаючись до суду з відповідним позовом банк посилався на неналежне виконання відповідачем умов договору від 10 жовтня 2007 року (з урахуванням наданих суду письмових уточнень), а саме несплату вартості наданих банком послуг (комісії) в розмірі 150 грн. 00 коп.

Крім того позивач зазначав, що рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 14 березня 2014 року №14 у публічному акціонерному товаристві "Банк Форум" запроваджено тимчасову адміністрацію з 14 березня 2014 року по 13 червня 2014 року, в зв'язку з чим згідно ч. 5 ст. 36 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" під час тимчасової адміністрації не здійснюється, зокрема, задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку та зарахування зустрічних однорідних вимог, якщо це може призвести до порушення порядку погашення вимог кредиторів, встановленого цим Законом.

Вимоги щодо виконання зобов'язання з перерахування коштів (надання банківських послуг) та вимоги щодо списання заборгованості по договору (обов'язок сплатити грошові кошти) не є однорідними вимогами.

Як вбачається з матеріалів справи та було встановлено господарським судом під час її розгляду, 10 жовтня 2007 року між акціонерним комерційним банком "Форум" в особі Черкаської філії акціонерного комерційного банку "Форум" (найменування банку на публічне акціонерне товариство "Банк Форум" змінено на підставі вимог ч. 5 розділу ХVІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про акціонерні товариства") (банк) та товариством з обмеженою відповідальністю "Імпексагро Спорт Черкаси" (клієнт) було укладено договір банківського рахунку.

Згідно п. 1.1. вищевказаного договору банк зобов'язався відкрити клієнту поточний/і рахунок/ки у національній та/або іноземній валюті відповідно Цивільного кодексу України, Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", Закону України „Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", Інструкції про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземній валютах", та здійснювати його розрахунково-касове обслуговування відповідно до Положення про оформлення та подання клієнтами платіжних доручень в іноземній валюті або банківських металах, заяв про купівлю або продаж іноземної валюти або банківських металів до уповноважених банків і інших фінансових установ та порядок їх виконання, Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, в тому числі здійснювати функції розрахункової палати відповідно до Положення про розрахункові палати для пред'явлення векселів до платежу, та отримувати плату за обслуговування клієнта згідно з тарифами на операції та послуги АКБ "Форум". Клієнт може обрати тарифний пакет на операції та послуги АКБ "Форум", який зазначається у п.3.4.10.

Підписання цього договору клієнтом підтверджує отримання ним тарифів та згоду з ними.

В пункті 1.2. договору визначено, що банк зобов'язався приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнту, грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунків та проведення інших операцій за рахунком.

Банк має право отримувати від клієнта плату за надані послуги згідно з діючими Тарифами в національній чи іноземній валюті. Отримання плати здійснюється шляхом списання з рахунку клієнта коштів на оплату послуг відповідно до діючих на день списання тарифів (п. 3.1.5. договору).

Згідно п. 3.4.10 договору клієнт взяв на себе зобов'язання своєчасно здійснювати оплату послуг банку згідно з тарифами "Стандартні", а саме:

- за послуги по обслуговуванню рахунків клієнта із наданням документів, за послуги з переказу коштів з поточного рахунку в інші банки, розрахункове обслуговування з використанням програмно-технічного комплексу "Клієнт-Банк", системи "Телебанк" та за обслуговування кредиту від нерезидента (при наявності руху по кредиту) 26 числа поточного місяця (якщо 26 число припадає на вихідний день, не пізніше наступного робочого дня) з періодом нарахування з 26 числа попереднього місяця по 25 число поточного місяця;

- за інші послуги - не пізніше дня надання послуги.

Згідно стандартних тарифів публічного акціонерного товариства "Банк Форум" на послуги та операції за поточними рахунками клієнтів корпоративного бізнесу (окрім іноземних компаній) за розрахункове обслуговування рахунку (ів) з використанням системи дистанційного банківського обслуговування "ІFОВS Клієнт-Банк" розмір комісії складає 150 грн. 00 коп. без урахування ПДВ щомісячно. Сплачується лише при наявності обороту за рахунком (ами).

Норми ст. 1066 ЦК України містять визначення договору банківського рахунку, згідно якої за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Згідно ч. 4 ст. 1068 ЦК України клієнт зобов'язаний сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором.

З матеріалів справи вбачається, 07 березня 2014 року банк з рахунку відповідача здійснив списання грошових коштів в сумі 77 грн. 00 коп.

Водночас, як вбачається з матеріалів справи на рахунку відповідача вихідний залишок грошових коштів складав 1 424 грн. 13 коп., що підтверджується копією банківської виписки за період з 01 березня 2014 року по 31 березня 2014 року.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Як зазначалося вище, здійснення оплати послуг банку відбувається 26 числа поточного місяця, тобто сплата послуг в сумі 150 грн. 00 коп. повинна була відбутися 26 березня 2014 року.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно ст. 26 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" платник при укладенні договорів із банком має право передбачити договірне списання грошей із своїх рахунків на користь банку платника та/або третіх осіб.

Умови договору на договірне списання повинні передбачати обсяг інформації, достатній для належного виконання такого списання банком, що обслуговує платника (обставини, за яких банк має здійснити (здійснювати) договірне списання; найменування отримувача та банку отримувача; реквізити рахунка, з якого має здійснюватися договірне списання; реквізити договору між платником та отримувачем (за наявності договору), що передбачає право отримувача на договірне списання; перелік документів, що мають бути представлені отримувачем в обслуговуючий платника банк (якщо платник та отримувач домовились про надання цих документів до банку платника) тощо).

Договірне списання здійснюється за платіжною вимогою отримувача або за меморіальним ордером, оформленим банком.

У разі, якщо кредитором за договором є обслуговуючий платника банк, право банку на проведення договірного списання передбачається в договорі на розрахунково-касове обслуговування або в іншому договорі про надання банківських послуг.

Відповідно до п. 5.1 договору на виконання умов п. п. 3.4.10, 3.4.11 клієнт доручає банку, а банк зобов'язується самостійно здійснювати переказ коштів з рахунку клієнта на оплату послуг банку, для купівлі або продажу іноземної валюти та сплати збору на обов'язкове пенсійне страхування.

В даному випадку кредитором за договором є обслуговуючий платника банк.

Тобто, банк виступає як фінансова установа, яка здійснювала обслуговування рахунку, а також як кредитор, який надавав відповідні послуги та отримував за це плату (комісію).

Згідно ч. 4 ст. 612 ЦК України прострочення боржника не настає, якщо зобов'язання не може бути виконане внаслідок прострочення кредитора.

Частинами 1, 2 ст. 613 ЦК України визначено, що кредитор вважається таким, що прострочив, якщо він не вчинив дій, що встановлені договором, актами цивільного законодавства чи випливають із суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту, до вчинення яких боржник не міг виконати свого обов'язку.

Якщо кредитор не вчинив дії, до вчинення яких боржник не міг виконати свій обов'язок, виконання зобов'язання може бути відстрочене на час прострочення кредитора .

Згідно абзацу 2 п. 6.5. Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року, № 22 банк, що обслуговує платника, здійснюючи на підставі договору банківського рахунку або іншого договору про надання банківських послуг договірне списання коштів з рахунку платника, оформляє меморіальний ордер, у реквізиті "Призначення платежу" якого зазначає номер, дату договору, яким передбачено можливість застосування договірного списання.

Ухвалою суду від 04 вересня 2014 року було зобов'язано банк надати суду меморіальні ордери на списання коштів.

Представник банку в судовому засіданні пояснив, що меморіальні ордери на списання коштів не оформлялися, оскільки було запроваджено тимчасову адміністрацію, а в подальшому прийнято рішення про ліквідацію банку.

Так дійсно з матеріалів справи вбачається, що на підставі постанови Правління Національного банку України від 13 березня 2014 року №135 "Про віднесення публічного акціонерного товариства "Банк Форум" до категорії неплатоспроможних" виконавчою дирекцією Фонду 14 березня 2014 року прийнято рішення № 14 "Про виведення з ринку та здійснення тимчасової адміністрації" щодо запровадження тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду на тимчасову адміністрацію в банку. Тимчасову адміністрацію в банку запроваджено строком на три місяця з 14 березня 2014 року по 13 червня 2014 року.

Процедура щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків врегульована Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", який є спеціальним законом у даних правовідносинах.

Пунктом 16 статті 2 зазначеного Закону встановлено, що тимчасова адміністрація - процедура виведення банку з ринку, що запроваджується Фондом стосовно неплатоспроможного банку в порядку, встановленому цим Законом.

Відтак, у спорах пов'язаних з виконанням банком, у якому введена тимчасова адміністрація чи почата процедура його ліквідації, своїх зобов'язань перед його кредиторами, норми Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" є спеціальними, а даний Закон є пріоритетним відносно інших законодавчих актів України у цих правовідносинах.

Виходячи зі суті (змісту) та згідно з частиною 2 статті 1 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" метою цього Закону є захист прав і законних інтересів вкладників банків, зміцнення довіри до банківської системи України, стимулювання залучення коштів у банківську систему України, забезпечення ефективної процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку та ліквідації банків.

Водночас ст. 1 вищевказаного Закону визначено, що цим Законом встановлюються правові, фінансові та організаційні засади функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд), порядок виплати Фондом відшкодування за вкладами, а також регулюються відносини між Фондом, банками, Національним банком України, визначаються повноваження та функції Фонду щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків.

Наслідки запровадження тимчасової адміністрації регулюються нормами ст. 36 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Так, ч. 5 ст. 36 вищевказаного Закону (в редакції Закону від 16 травня 2013 року N 245-VII) під час тимчасової адміністрації не здійснюється, зокрема, задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку, зарахування зустрічних однорідних вимог, якщо це може призвести до порушення порядку погашення вимог кредиторів, встановленого цим Законом.

16 червня 2014 року Виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було прийнято рішення за №49 про початок ліквідації публічного акціонерного товариства "Банк Форум" з 16 червня 2014 року та призначено уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію публічного акціонерного товариства "Банк Форум" начальника відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Фонду Соловйову Наталію Анатоліївну строком на 1 рік з 16 червня 2014 року по 16 червня 2015 року включно.

Як вже зазначалося вище, кредитором за спірним зобов'язанням є обслуговуючий платника - відповідача банк, стосовно якого прийнято рішення про ліквідацію.

Зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ст. 599 ЦК України, ст. 202 ГК України).

На момент звернення банку (як кредитора) до суду борг відповідача в розмірі 150 грн. 00 коп. не сплачено.

В п. 1.4. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17 грудня 2013 року № 14 "Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань" зазначено, що з урахуванням пункту 30.1 статті 30 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" моментом виконання грошового зобов'язання є дата зарахування коштів на рахунок кредитора або видачі їх йому готівкою, а згідно з пунктом 8.1 статті 8 цього Закону банк зобов'язаний виконати доручення клієнта, що міститься в розрахунковому документі, який надійшов протягом операційного часу банку, в день його надходження. При цьому порушення банком, що обслуговує платника (боржника), строку перерахування коштів до банку, який обслуговує кредитора, або несвоєчасне зарахування банками коштів на рахунок кредитора, в зв'язку з чим сталося прострочення виконання грошового зобов'язання, не звільняє боржника від відповідальності за невиконання цього зобов'язання , однак надає боржникові право звернутися до банку, який його обслуговує, з вимогою щодо сплати пені відповідно до пункту 32.2 статті 32 названого Закону (див. також частину третю статті 343 ГК України).

Наслідки призначення уповноваженої особи Фонду встановлено ст. 46 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Зокрема, з дня призначення уповноваженої особи Фонду:

припиняються всі повноваження органів управління банку (загальних зборів, спостережної ради і правління (ради директорів)) та органів контролю (ревізійної комісії та внутрішнього аудиту). Якщо в банку, що ліквідується, здійснювалася тимчасова адміністрація, з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку тимчасова адміністрація банку припиняється. Керівники банку звільняються з роботи у зв'язку з ліквідацією банку;

банківська діяльність банку завершується закінченням технологічного циклу конкретних операцій у разі, якщо це сприятиме збереженню або збільшенню ліквідаційної маси;

строк виконання всіх грошових зобов'язань банку та зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав;

припиняється нарахування відсотків, неустойки (штрафу, пені) та застосування інших санкцій за всіма видами заборгованості банку, а також не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошових зобов'язань банку;

нарахування відсотків, комісійних, штрафів, інших очікуваних доходів за активними операціями банку може припинятися у терміни, визначені договорами з клієнтами банку у разі, якщо це сприятиме збереженню або збільшенню ліквідаційної маси;

Тобто, на даний час здійснюється ліквідація фінансової установи та формується ліквідаційна маса, а тому відстрочка зобов'язання на час прострочення кредитора припинилася, у зв'язку з ліквідацією останнього, проте, зобов'язання залишилося не виконаним.

При цьому боржник не позбавлений права та можливостей виконати своє зобов'язання - сплатити борг через іншу фінансову установу.

За таких обставин вимоги банку щодо погашення боргу є законними та правомірними, у зв'язку з чим позов слід задовольнити повністю.

Господарські витрати підлягають розподілу між сторонами відповідно до вимог ст. 49 ГПК України.

Згідно ч. 2 ст. 49 ГПК України якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору.

Судом враховано, що даний спір фактично виник з вини позивача, оскільки саме з вини банку не відбулося своєчасного договірного списання коштів, а тому судовий збір судом покладається на позивача.

Водночас, згідно п. 22 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - у справах, пов'язаних із здійсненням тимчасової адміністрації та ліквідації банку звільнена від сплати судового збору.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 49, 82 - 85 ГПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Імпексагро Спорт Черкаси", вул. Дахнівська, 50, м. Черкаси, ідентифікаційний код 35435830 на користь публічного акціонерного товариства "Банк Форум", б-р. Верховної Ради, 7, м. Київ, ідентифікаційний код 21574573 - 150 грн. 00 коп. боргу.

Видати відповідний наказ після набрання рішення законної сили.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом ХІІ ГПК України.

Повне рішення складено 29 вересня 2014 року.

Суддя А.В.Васянович

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення23.09.2014
Оприлюднено30.09.2014
Номер документу40648593
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1438/14

Рішення від 23.09.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні