Рішення
від 24.09.2014 по справі 904/5599/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.09.14р. Справа № 904/5599/14 За позовом Приватного підприємства "ДНІПРОЕЛЕКТРОБУД", м. Дніпродзержинськ

до Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Дніпродзержинської міської ради, м. Дніпродзержинськ

про стягнення 130 255,96 грн.

Суддя Мартинюк С.В.

Представники:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ:

Приватне підприємство "ДНІПРОЕЛЕКТРОБУД", м. Дніпродзержинськ звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Дніпродзержинської міської ради, м. Дніпродзержинськ про стягнення 130 255,96 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору №228-13 від 16.12.2013 року в частині повного та своєчасного розрахунку.

02.09.2014 року позивач подав уточнення щодо розрахунку штрафних санкцій, що фактично є заявою про збільшення позовних вимог.

Відповідач відзив на позов не надав, явку в судове засідання, призначене для розгляду справи, не забезпечив, про дату, час і місце проведення судових засідань відповідач повідомлений належним чином за його місцезнаходженням згідно матеріалів справи.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу не заявлялось.

Згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

У порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні 22.09.2014 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, суд, -

В С Т А Н О В И В:

Між приватним підприємством "Дніпроелектробуд" (далі-позивач, виконавець) та департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Дніпродзержинської міської ради (далі-відповідач, замовник) було укладено договір (далі - Договір) №228-13 від 16.12.2013 з виконання робіт по об'єкту "Капітальний ремонт житлового будинку по вул. Гастело,18 (мережі електропостачання)".

Відповідно до п.1.1. договору. Виконавець зобов'язується у 2013 році виконати ремонт житлового будинку по вул. Гастело,18 (мережі електропостачання), за цінами визначеними у договірній ціні, що додаються до цього договору і є його невід'ємною частиною, а замовник - прийняти і оплатити виконані роботи.

у відповідності до діючих норм і стандартів, а Замовник прийняти і оплатити обсяги виконаних робіт відповідно до умов цього Договору.

Згідно з п. 3.2. договору, загальна сума договору складає - 252 042,00 грн.. у тому числі ПДВ -42 007,00 грн.

Підпунктом 3.2.1. договору передбачено, що зобов'язання на 2013 рік складають -103 540,80 грн. , у тому числі ПДВ 17 256,80 грн.

Відповідно до п. 4.1 договору, оплата за виконані роботи здійснюються після підписання сторонами акту виконаних робіт та виставленого рахунку, форма оплати безготівкова.

Позивач виконав зобов'язання по договору, що підтверджується актом приймання виконаних будівельних робіт №1 (а.с.31-40).

Заборгованість відповідача за договором №228-13 від 16.12.2013року складає 103 540,58грн.

Доказів сплати заборгованості відповідачем не подано.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, Договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно з ст.ст. 525, 526 ЦК зобов'язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно, ставляться, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Відповідно до ст. 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Стаття 530 ЦК України передбачає, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Таким чином, сума основного становить 103540,58грн., яка підтверджена матеріалами справи і підлягає стягненню.

Відповідно до п. 7.1 договору, відповідальність сторін за неналежне виконання договору встановлюється цим договором та згідно з діючим законодавством України.

Згідно зі статтею 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Статтею 231 ГК України передбачено, що до окремих видів зобов'язань може бути визначений розмір штрафних санкцій, зміна якого за погодженням сторін не допускається. У разі якщо порушено господарське зобов'язання, в якому хоча б одна сторона є суб'єктом господарювання, що належить до державного сектора економіки, або порушення пов'язане з виконанням державного контракту, або виконання зобов'язання фінансується за рахунок Державного бюджету України чи за рахунок державного кредиту, штрафні санкції застосовуються, якщо інше не передбачено законом чи договором, у таких розмірах: за порушення умов зобов'язання щодо якості (комплектності) товарів (робіт, послуг) стягується штраф у розмірі двадцяти відсотків вартості неякісних (некомплектних) товарів (робіт, послуг); за порушення строків виконання зобов'язання стягується пеня у розмірі 0,1 відсотка вартості товарів (робіт, послуг), з яких допущено прострочення виконання за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вартості.

Позивач, керуючись ч.2 ст.231 Господарського кодексу України, нарахував пеню у розмірі 0,1 % в розмірі 26 713,46 грн. та 7% штрафу в розмірі 7247,84 грн.

Пунктом 2.2. постанови пленуму Вищого господарського суду України №14 "Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань" від 17.12.2013 встановлено, що господарським судам необхідно мати на увазі, що штрафні санкції, передбачені абзацом третім частини другої статті 231 Господарського кодексу України, застосовується за допущене прострочення виконання лише не грошового зобов'язання, пов'язаного з обігом (поставкою) товару, виконанням робіт, наданням послуг, з вартості яких й вираховується у відсотковому відношенні розмір штрафних санкцій.

Виходячи з викладеного, враховуючи, що Позивач здійснив нарахування штрафу та пені на підставі ч.2 ст.231 Господарського кодексу України за порушення Відповідачем грошового зобов'язання, а умовами договору розмір пені сторонами не встановлено, позовні вимоги в частині стягнення пені в сумі 26 713,46 грн. та штрафу в сумі 7247,84 грн. задоволенню не підлягають.

Відповідно до ч.2 ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

В зв'язку з порушенням Відповідачем строків оплати за виконані позивачем роботи, Позивач нарахував 3% річних в сумі 2195,62 грн. та інфляційні втрати в сумі 12 207,08грн.

Отже, факт неналежного виконання Відповідачем зобов'язань за Договором, щодо своєчасної оплати за виконані роботи встановлено судом та доведено матеріалами справи, у зв'язку з чим позовні вимоги в частині стягнення 103 540,58 грн. основного боргу, 12207,08 грн. інфляційних та. 2195,62 грн. 3% річних підлягають задоволенню.

Відповідно до п. 2.8. постанови пленуму ВГСУ №7 від 21.02.2013 року, в разі коли позивач на підставі частини четвертої статті 22 ГПК до прийняття рішення зі справи збільшив розмір позовних вимог чи до початку розгляду справи по суті змінив предмет або підставу позову, в зв'язку з чим зросла ціна позову, він відповідно до абзацу другого частини другої статті 6 Закону повинен сплатити недоплачену в зв'язку з цим суму судового збору до звернення з відповідною заявою до господарського суду. Якщо до останньої не додано доказів такої доплати, заява повертається без розгляду на підставі пункту 4 частини першої статті 63 ГПК, що згідно з частиною третьою згаданої статті ГПК не перешкоджає позивачеві повторно звернутися до господарського суду з відповідною заявою після доплати ним необхідної суми судового збору; у цьому випадку до відповідного звернення суд здійснює розгляд раніше заявленої позовної вимоги (позовних вимог), якщо позивач не відмовився від неї. З урахуванням конкретних обставин справи суд може розглянути й змінені вимоги позивача без доплати останнім суми судового збору з подальшим розподілом останнього між сторонами за правилами статті 49 ГПК.

Враховуючи те, що позивачем подано заяву про уточнення розрахунку штрафних санкцій, яка фактично є заявою про збільшення позовних вимог та розглянута судом, господарський суд вважає за необхідне стягнути з позивача в дохід Державного Бюджету України суму недоплаченого судового збору в розмірі 432,98 грн.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України понесені Позивачем судові витрати у справі підлягають стягненню з Відповідача на користь Позивача пропорційно розміру задоволених вимог.

Керуючись ст.ст. 1, 33, 43, 44, 49, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Дніпродзержинської міської ради (51931, м. Дніпродзержинськ, вул. Москворецька, 14, код ЄДРПОУ 34827358) на користь приватного підприємства "Дніпроелектробуд" (51937, м. Дніпродзержинськ, вул. 50 років СРСР 1 б/88, код ЄДРПОУ 34974380) заборгованість в розмірі 103 540,58 грн., 3 % річних в розмірі 2195,62 грн., інфляційні в розмірі 12 207,08 грн. та судовий збір в розмірі 2358,87грн.

Стягнути з приватного підприємства "Дніпроелектробуд" (51937, м. Дніпродзержинськ, вул. 50 років СРСР 1 б/88, код ЄДРПОУ 34974380) в дохід Державного бюджету України в особі управління Державного казначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська, р/р 31214206783005 у відділенні банку ГУ ДКСУ в Дніпропетровській області, код ЄДРПОУ 37989269, МФО 805012, КБКД 22030001) 432,98 грн. судового збору.

В решті позовних вимог - відмовити.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 29.09.2014 року.

Суддя С.В. Мартинюк

Дата ухвалення рішення24.09.2014
Оприлюднено02.10.2014
Номер документу40679020
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 130 255,96 грн

Судовий реєстр по справі —904/5599/14

Рішення від 24.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 02.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 19.08.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 30.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні