Постанова
від 19.09.2014 по справі 821/2315/14
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 вересня 2014 р.м. ХерсонСправа № 821/2315/14 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Войтович І.І., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Споживчого кооперативу "Михайлівський - Т" до Скадовської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Херсонській області про визнання протиправним та скасування рішення,

встановив:

Споживчий кооператив «Михайлівський Т» (далі - позивач) звернувся до суду з адміністративним позовом до Скадовської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Херсонській області в якому просить визнати протиправним та скасувати рішення прийняте відповідачем про застосування фінансових санкцій №3/22/36614145 від 22.04.2014 року.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Скадовською об'єднаною податковою інспекцією Головного управління Міндоходів у Херсонській області винесено рішення від 22.04.2014 №3/22/36614145, яким до Споживчого кооперативу «Михайлівський Т» застосовано штрафні санкції в сумі 6800 грн. за продаж алкогольних напоїв особі, яка не досягла 18 років. Позивач вважає, що жодного підтвердження продажу, алкогольних напоїв, особі яка не досягла 18 років, в магазині за адресою: Херсонська область, Скадовський район, с. Михайлівка, вул. Леніна, буд.61, не має, а тому дане рішення є безпідставним та підлягає скасуванню.

Представником позивача подано до суду клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження без його участі. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача надав суду заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження без його участі. Просив відмовити в задоволенні позову.

Відповідно до ч.4 ст.122 Кодексу адміністративного судочинства України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути дану адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані сторонами документи та матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, суд встановив наступне.

Споживчий кооператив «Михайлівське Т» зареєстрований Скадовською районною державною адміністрацією Херсонської області 21.09.2099 року, номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємств 14961020000000806.

Відповідно до Довідки АБ №654489 Державної служби статистики України Головного управління статистики у Херсонській області відділ статистики у Скадовському районі видами діяльності позивача за КВЕД-2010 є: 47.11 роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами; 56.10 діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування.

Знаходиться на обліку Скадовської ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області як платник податків.

Рішенням від 22.04.2014 р. № 3/22/36614145 Скадовської ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області, за порушення ст. 15 Закону України від 19.12.95 № 481/95-ВР "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (далі - Закон № 481/95-ВР), а саме - продаж алкогольних напоїв особі, яка не досягла 18 років, до Споживчого кооперативу «Михайлівський - Т» застосований штраф в сумі 6800,00 грн. відповідно до абз. 8 ч.2 ст. 17 Закону № 481/95-ВР. В рішенні зазначено, що підставою для його прийняття є подання Скадовського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області від 15.04.2014 р. № 58/7550, постанова адміністративної комісії при виконавчому комітеті Михайлівської сільської ради від 26.06.2014 року №7.

В поданні Скадовського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області зазначено, що в магазині Споживчого кооперативу «Михайлівський Т», який розташований за адресою: Хероснька область, Скадовський район, с. Михайлівка, вул. Леніна 61, 02.01.2014 року продавець ОСОБА_1 продала неповнолітньому ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, пляшку пива «Оболонь», ємністю 0,5 літра вартістю 6,00 грн., при цьому не пересвідчилась у віці покупця. Вказаний факт зафіксовано шляхом складання стосовно винної особи протоколу про адміністративне правопорушення за ч. 2 статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Таким чином, в об'єкті торгівлі позивача порушені вимоги ст. 15-3 Закону "Про державне регулювання спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", за що встановлена відповідальність у вигляді штрафу в сумі 6800,00 грн. відповідно до абз. 9 ч. 2 ст. 17 даного Закону.

За результатами розгляду адміністративних матеріалів, постановою адміністративної комісії при виконавчому комітеті Скадовської сільської ради № 7 від 26.02.2014 року за порушення ч. 2 ст. 156 КУпАП на громодянку ОСОБА_1 накладено стягнення у вигляді штрафу у розмірі 510 грн.

Суду надано протокол про адміністративне правопорушення від 02.01.2014 року №000721 про скоєння правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 156 КУпАП.

Також, відповідачем надано суду письмові пояснення гр.. ОСОБА_2 щодо придбання ним 02.01.2014 року о 14 год. 00 хв. в магазині за адресою: Херсонська область, Скадовський район, с. Михайлівка, вул.. Леніна, буд.61, однієї пляшки пива Оболонь «Світле» за 06,00 грн.

Крім цього, відповідачем надано суду письмові пояснення, відібрані оперуповноваженим СКМДД Скадовського РВ УМВС України в Херсонській області у ОСОБА_3, який підтвердив, факт реалізації пляшки пива ємністю 0,5 л. неповнолітньому ОСОБА_2; рапорти о/у СКМСД лейтенанта міліції Гаврилюк О.О. та ДІМ Скадовського РВ ст. лейтенанта міліції Довженко А.В., відповідно до яких вході відпрацювання с. Михайлівка Скадовського району, було виявлено факт продажу неповнолітньому гр. ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 пляшки пива Оболонь об'ємом 0,5 л. продавцем продуктового магазину гр.. ОСОБА_1, який розташований за адресою Херсонська область, Скадовський район, с. Михайлівка, вул. Леніна, буд.61.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд виходить з наступного.

Статтею 15-3 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" N 481/95-ВР, 19.12.1995 року, встановлені обмеження щодо продажу пива, слабоалкогольних напоїв, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, зокрема: забороняється здійснювати продаж такої продукції особам, які не досягли 18 років. Продавець пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів зобов'язаний отримати у покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні, слабоалкогольні напоїв, вино столове або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця. У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів такій особі забороняється.

Статтею 17 Закону України № 481/95-ВР, передбачено застосування фінансових санкцій у вигляді штрафу до суб'єкта підприємницької діяльності за порушення вимог статті 15-3 цього Закону у розмірі 6800,00 гривень.

Відповідно до ч. 4 статті 17 Закону України № 481/95-ВР, рішення про стягнення штрафів, передбачених частиною другою цієї статті, приймаються органами доходів і зборів та/або органом, який видав ліцензію на право виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом - сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями і тютюновими виробами, та іншими органами виконавчої влади у межах їх компетенції визначеної законами України.

Порядок застосування фінансових санкцій, передбачених статтею 17 Закону України № 481/95-ВР, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 02.06.03 №790 (далі - Постанова № 790). Згідно з п. 5 Постанови № 790, підставою для прийняття рішення про застосування фінансових санкцій, зокрема, є матеріали правоохоронних, податкових та інших органів виконавчої влади щодо недотримання суб'єктами підприємницької діяльності вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Отже, наявність акту перевірки, складеного податковою інспекцією, не обов'язково.

Суд вважає доведеним факт продажу алкогольних напоїв особі, яка не досягла 18 років, в магазині , який належить СК «Михайлівський - Т» за адресою: Херсонська область, Скадовський район, с. Михайлівка, вул. Леніна, буд.61.

Особа, що здійснює реалізацію товару в об'єкті торгівлі, повинна дотримуватись діючого в цій сфері законодавства. Суб'єкт господарювання, якому належить даний об'єкт торгівлі, повинен контролювати дотримання його працівниками правил торгівельної діяльності та інших нормативних актів в об'єкті торгівлі приватного підприємця.

З огляду на вищевказане, доводи, наведені у позовній заяві є необґрунтованими, а тому в задоволенні позову слід відмовити.

Законом України від 19.09.2013 року 590-VІІ внесено зміни до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору, зокрема і до Закону України "Про судовий збір". Під час подання адміністративного позову майнового характеру сплачується 10 відсотків розміру ставки судового збору. Решта суми судового збору стягується з позивача або відповідача пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимоги. Оскільки, позивачем при подачі позовної заяви сплачено 243, 60 грн. судового збору, а спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, і доказів понесення ним інших витрат пов'язаних з розглядом справи суду не надано, то з позивача підлягає стягненню решта суми судового збору 1583, 40 грн.

Керуючись статтями 11, 14, 70, 71, 72, 86, 94, 122, 159-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

постановив :

У задоволенні позову відмовити.

Стягнути з Споживчого кооперативу «Михайлівський Т» (код ЄДРПОУ 36614145) в доход Державного бюджету України судовий збір в сумі 1583,40 грн. (Одна тисяча пятсот вісімдесят три гривні 40 коп.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Войтович І.І.

кат. 8.3.5

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.09.2014
Оприлюднено02.10.2014
Номер документу40679844
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/2315/14

Ухвала від 26.11.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Федусик А. Г.

Ухвала від 23.04.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кошіль В.В.

Ухвала від 18.02.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Федусик А. Г.

Ухвала від 24.11.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Федусик А. Г.

Ухвала від 27.10.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Федусик А. Г.

Постанова від 19.09.2014

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Ухвала від 04.07.2014

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні