Ухвала
від 25.09.2014 по справі к/9991/22982/12-с
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 вересня 2014 року м. Київ К/9991/22982/12

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

Суддів:Черпіцької Л.Т. Розваляєвої Т.С. Маслія В.І.

провівши попередній розгляд адміністративної справи за касаційною скаргою КСП ім. Т.Г. Шевченка на постанову Переяслів-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 10.06.2011р. та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 09.02.2012р. у справі № 2-а-5076/2011 за позовом ОСОБА_4 до Державного реєстратора Переяслав Хмельницької районної державної адміністрації Київської області Бурмак Тетяни Василівни, треті особи: Переяслав-Хмельницька районна державна адміністрація, Головне управління статистики в Київській області про визнання неправомірними дій та зобов'язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИЛА:

Позивач звернувся до Державного реєстратора Переяслав Хмельницької районної державної адміністрації Київської області Бурмак Тетяни Василівни з позовом, в якому, з урахуванням уточнення позовних вимог просив:

- визнати запис Державного реєстратора Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області від 03 березня 2011 року про внесення запису про скасування змін, внесених 09 березня 2000 року Переяслав-Хмельницькою районною державною адміністрацією Київської області до реєстраційної картки Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка незаконним;

- зобов'язати Державного реєстратора Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області внести запис про скасування запису про скасування змін, внесених 09 березня 2000 року Переяслав-Хмельницькою районною державною адміністрацією Київської області до реєстраційної картки Колективного сільськогосподарського підприємства ім. Т.Г. Шевченка.

- зобов'язати Державного реєстратора Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області скасувати реєстраційний запис № 13431200005000651 про включення відомостей про юридичну особу до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців відомостей про Колективне сільськогосподарське підприємство ім. Т.Г. Шевченка згідно присвоєного ідентифікаційного коду - 03753421;

- зобов'язати Державного реєстратора Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області анулювати свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серії А 01 № 609212 видане 03 березня 2011 року;

- зобов'язати Головне управління статистики в Київській області виключити з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) Колективне сільськогосподарське підприємство ім. Т.Г. Шевченка під ідентифікаційним кодом 03753421.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що реєстраційні записи від 03 березня 2011 року є незаконними, оскільки вчинені державним реєстратором Переяслав-Хмельницької РДА відповідно до судового рішення, яке не набрало законної сили і було скасовано.

Постановою Переяслів-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 10.06.2011р., залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 09.02.2012р., позов задоволено.

На постанову Переяслів-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 10.06.2011р. та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 09.02.2012р. надійшла касаційна скарга КСП ім. Т.Г. Шевченка, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права, ставиться питання про їх скасування та прийняття нового рішення про залишення без задоволення позовних вимог без розгляду.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

За змістом частини 2 статті 220 КАС України суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, .ОСОБА_12 звернулись до Київського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації, треті особи: державний реєстратор Переяслав-Хмельницької РДА, Головне управління статистики України в Київській області, ОСОБА_13 про визнання дій незаконними та зобов'язання вчинити певні дії.

Постановою Київського окружного адміністративного суду від 12 лютого 2010 року у справі № 2а-2324/10/1070 даний адміністративний позов було задоволено в повному обсязі, а саме:

- визнано незаконними реєстраційні дії від 09 березня 2000 року Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації по наданню створеному Приватно-орендному сільськогосподарському підприємству ім. Шевченка ідентифікаційного коду 03753421, присвоєного Колективному сільськогосподарському підприємству ім. Т.Г. Шевченка;

- визнано незаконними дії Переяслав-Хмельницької РДА щодо вчинення реєстраційного запису про перереєстрацію КСП ім. Т.Г.Шевченка, код ЄДРПОУК 0375342І, в ПОСГП ім. Шевченка;

- скасовано п. 1.1 Розпорядження Переяслав-Хмельницької РДА № 140 від 09 березня 2000 року «Про державну перереєстрацію колективного сільськогосподарського підприємства ім. Шевченка в приватно-орендне сільськогосподарське підприємство ім. Шевченка»;

- скасовано реєстраційний запис про перереєстрацію КСП ім. Т.Г. Шевченка, код ЄДРПОУ 03753421, в ПОСГП ім. Шевченка;

- скасовано п.1.1 Розпорядження Переяслав-Хмельницької РДА № 169 від 04 квітня 2003 року «Про правонаступника по зберіганню документів приватно-орендного сільськогосподарського підприємства ім. Шевченка, с. Циблі, та сільськогосподарського виробничого кооперативу «Переяслав», м. Переяслав-Хмельницький»в частині визначення правонаступника по зберіганню документів з особового складу ПОСГП ім. Шевченка, с. Циблі - Відкрите акціонерне товариство «Славутич» та зобов'язано повернути особові справи до КСП ім. Т.Г.Шевченка;

- зобов'язано державного реєстратора Переяслав-Хмельницької РДА внести запис про скасування змін, внесених 09 березня 2000 року Переяслав-Хмельницькою РДА до реєстраційної картки КСП ім. Т.Г. Шевченка.

- зобов'язано державного реєстратора Переяслав-Хмельницької РДА внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відомості про КСП ім. Т.Г. Шевченка, згідно присвоєного ідентифікаційного коду - 03753421, оформити та видати свідоцтво, про державну реєстрацію;

- зобов'язано Головне управління статистики в Київській області включити до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України КСП ім. Т.Г. Шевченка під ідентифікаційним кодом 03753421.

Водночас, постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 02 вересня 2010 року вищезазначена постанова суду першої інстанції була скасована та винесена нова, згідно якої в задоволенні позову було відмовлено в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1, 3 статті 254 КАС України - постанова або ухвала суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Отже, рішення суду у справі № 2а-2324/10/1070 набрало законної сили після його винесення судом апеляційної інстанції, а тому обов'язкове до виконання на всій території України органами державної влади та її посадовими особами.

Незважаючи на зазначені обставини, керуючись постановою Київського окружного адміністративного суду від 12 лютого 2010 року та виконавчим листом № 22-а-2324 від 12 лютого 2010 року, 22 лютого 2011 року старшим державним виконавцем Відділу державної виконавчої служби Переяслав-Хмельницького міськрайонного управління юстиції Київської області було відкрито виконавче провадження.

03 березня 2011 року на вимогу ВДВС Переяслав-Хмельницького МРУЮ від 01 березня 2011 року, державним реєстратором Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Київської області Бурмак Т.В. були вчинені реєстраційні дії, а саме: внесено запис про скасування змін внесених 09 березня 2000 року Переяслав-Хмельницькою районною державною адміністрацією Київської області до реєстраційної картки КСП ім. Т.Г.Шевченка; внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців № 13431200005000651 про включення відомостей про юридичну особу КСП ім. Т.Г. Шевченка згідно присвоєного ідентифікаційного коду 03753421; видано свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серії А 01 № 609212.

Між тим, підстави визнавати дії державного реєстратора по внесенню реєстраційних записів від 03 березня 2011 року незаконними відсутні, оскільки вони правомірно здійсненні на підставі постанови про відкриття виконавчого провадження та вимогу державного виконавця. Крім того, вимога про це не ставиться і позивачем в адміністративному позові.

Однак, оскільки постанова суду, відповідно до якої було видано виконавчий лист, була скасована згідно постанови Київського апеляційного адміністративного суду від 02 вересня 2010 року, а в задоволенні позову було відмовлено, суд першої інстанції правомірно прийшов до висновку про скасування реєстраційних записів від 03 березня 2011 року, оскільки вони були вчинені відповідно до судового рішення, яке не набрало законної сили.

За таких обставин судова колегія дійшла висновку, що при вирішенні справи судами першої та апеляційної інстанцій вірно застосовані норми матеріального та процесуального права. Доводи касаційної скарги висновків суду не спростовують. За таких обставин підстав для задоволення касаційної скарги судова колегія не вбачає.

Згідно із ст. 220 КАС України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.

Керуючись статтями 220, 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України

УХВАЛИЛА:

Касаційну скаргу КСП ім. Т.Г. Шевченка відхилити, а постанову Переяслів-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 10.06.2011р. та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 09.02.2012р. залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення копії особам, які беруть участь у справі та може бути переглянута в порядку ст.ст. 235-239 1 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді:

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення25.09.2014
Оприлюднено03.10.2014
Номер документу40685307
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —к/9991/22982/12-с

Ухвала від 22.09.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

Ухвала від 25.09.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Черпіцька Л.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні