Рішення
від 24.09.2013 по справі 482/1605/13-ц
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

24.09.2013

справа №482/1605/13-ц

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

24 вересня 2013 року

Новоодеський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Гажі О.П.

при секретарі Шведовій Я.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нова Одеса справу за

позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Новоодеської міської

ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В :

Позивачі 30.08.2013 року звернулися в суд з позовом про визнання за ними права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом.

В своєму позові вони зазначили, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер їхній батько - ОСОБА_3, після смерті якого залишилося спадкове майно: зокрема, земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 6,03 га, що розташована на території Новоодеського району, Миколаївської області.

Зазначили, що вони своєчасно прийняли спадщину та успадкували житловий будинок АДРЕСА_1 в рівних частках, але нотаріус відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку тому, що на це нерухоме майно відсутній оригінал правовстановлюючого документу щодо належності майна спадкодавцеві.

Посилаючись на ці обставини, позивачі просять суд винести рішення, яким визнати за ними в рівних частках право власності по праву спадкування за законом на спірну земельну ділянку.

До суду надійшла заява від позивачів з проханням слухати справу у їх відсутності.

Також, до суду надійшла заява від представника відповідача, з визнанням позовних вимог та з проханням слухати справу у відсутності представника відповідача.

Заява представника відповідача про визнання позову є добровільною, не суперечить закону, правам та інтересам сторін та третіх осіб, а тому приймається судом.

Згідно до ст.. 169 ЦПК України, справа, у відповідності до заяв позивачів, представника відповідача, розглянута у відсутність сторін, на підставі наявності в матеріалах справи достатніх даних про права та взаємовідносини сторін.

Дослідивши обставини справи та перевіривши їх письмовими доказами, оцінивши дослідженні в судовому засіданні докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Як вбачається з досліджених в судовому засіданні обставин справи, позивачі являються рідними синами ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджено копіями свідоцтв про народження позивачів та копією свідоцтва про смерть спадкодавця.

12.12.2012 року позивачі, згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, оформили свої спадкові права на житловий будинок АДРЕСА_1 в рівних частках, який належав матері спадкодавця - ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2.

Спадкодавець ОСОБА_3 свій час прийняв спадщину після смерті ОСОБА_4, а саме: вищевказаний житловий будинок та вищевказану земельну ділянку, але не оформив свої права власника та не отримав державний акт на своє ім'я.

Після смерті ОСОБА_3 залишилося спадкове майно, зокрема земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 6,03 га, кадастровий № 4824810000:03:001:0061, яка належала його покійній матері - ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК № 081517від 02.11.2004 року.

Оригінал вказаного державного акту на право власності на земельну ділянку відсутній у позивачів .

Нотаріус відмовив позивачам у видачі свідоцтва на їх ім'я про право на спадщину за законом на нерухоме майно, через відсутність оригіналу правовстановлюючого документу, що підтверджує факт належності спадкодавцю на праві власності земельної ділянки.

Згідно за ст. 1268 ч.1 ЦК України, позивачі являються спадкоємцями за законом і мають право на спадщину.

Інші спадкоємці, окрім позивачів, відсутні.

Відповідно до вимог ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідач - Новоодеська міська рада, визнала позовні вимоги позивачів.

Тому, відповідно до ст. ст. 328, 1216, 1225 ЦК України, суд, з урахуванням вищевикладеного, приходить до висновку, що позивачі успадкували право на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, але позбавлені можливості отримати в нотаріуса свідоцтво про право на спадщину через відсутність оригіналу правовстановлюючого документу - державного акту на право власності на земельну ділянку, а тому це їх право підлягає захисту шляхом визнання за ними цього права власності на вищевказану земельну ділянку.

У відповідності до вимог ст. 88 ЦПК України, з Новоодеської міської ради підлягають стягненню на користь позивачів судові витрати в розмірі 779,99 гривень, понесені ними при сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст.10,11, 60, 179, 212-215,224-226 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Новоодеської міської ради про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в рівних частках за кожним право приватної власності по праву спадкування за законом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 6,03 га, кадастровий № 4824810000:03:001:0061, що розташована на території Новоодеської районної Ради Новоодеського району, Миколаївської області.

Стягнути з Новоодеської міської ради Миколаївської області на користь ОСОБА_1 та ОСОБА_2 779,99 гривень судових витрат, понесених ними при сплаті судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Миколаївської області через

Новоодеський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги, яка подається протягом 10

днів дня проголошення рішення.

Головуючий:

.

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення24.09.2013
Оприлюднено06.10.2014
Номер документу40685411
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/1605/13-ц

Рішення від 24.09.2013

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Гажа О. П.

Ухвала від 03.09.2013

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Гажа О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні